«Στα γηρατειά μ’ απλοχεριά σκορπίστε την αγάπη»

«Στα γηρατειά μ’ απλοχεριά σκορπίστε την αγάπη»

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας για τα γηρατειά (1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου) και της Παγκύπριας εβδομάδας ηλικιωμένων που γιορτάζεται από την 1η μέχρι την 7η Οκτωβρίου ο Επαρχιακός Σύνδεσμος Ευημερίας Ηλικιωμένων Πάφου (Ε.Σ.Ε.Η.Π) επιθυμεί να στείλει τα δικά του μηνύματα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας απέναντι στους ηλικιωμένους μας.


Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον και υποχρέωση όλων των φορέων της κοινωνίας μας, (κράτους, εκκλησίας, οικογένειας κλπ) αλλά και της κοινωνίας γενικότερα να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες ώστε οι ηλικιωμένοι να μην νοιώθουν περιθωριοποιημένοι, αλλά ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου. Εξάλλου η ποιότητα και το επίπεδο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους κρίνονται και από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στα ζητήματα που αφορούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Η αξιοποίηση και η ενσωμάτωση των ηλικιωμένων στην κοινωνική δραστηριότητα και η ποιότητα ζωής τους, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των πολιτικών αυτών.

Διαβάζουμε και ακούμε καθημερινά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ή ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες σε σχέση με τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των ηλικιωμένων πολιτών.

Οι προκλήσεις αυτές, περιλαμβάνουν αύξηση της ζήτησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την προσαρμογή των συστημάτων υγείας στις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού – με την ταυτόχρονη διατήρηση της βιωσιμότητας αυτών των συστημάτων –, άλλες προκλήσεις σχετικές με τη φροντίδα των ηλικιωμένων, όπως και προκλήσεις για επαρκείς βιώσιμες συντάξεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ανακηρύξει το 2012 ως «Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών». Απώτερος σκοπός είναι η προαγωγή ενός υγιούς και ενεργού γηράσκοντος πλυθυσμού και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας, της ισότητας των φύλων, και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Η αύξηση του μέσου όρου και του προσδόκιμου ζωής είναι μια κατάκτηση, μια επιτυχία των κοινωνιών της Ευρώπης και του Κυπριακού λαού. Υπάρχουν προκλήσεις που συνοδεύουν το γεγονός αυτό, ειδικότερα προκλήσεις για τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, για τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης, για την αγορά εργασίας. Αυτές τις προκλήσεις χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία βασισμένη στις αρχές της διαγενεαλογικής αλληλεγγύης.
Είναι αναγκαίο να τονισθεί πως θεωρούμε κοινωνική υποχρέωση μας και καθήκον μας, να συμβάλουμε τα μέγιστα ούτως ώστε οι ηλικιωμένοι στο νησί μας να έχουν τη καλύτερη δυνατή διαβίωση σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθουν χρήσιμοι και ανεξάρτητοι.

Ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός, είναι υγιέστερος και καλύτερα μορφωμένος από αυτόν των προηγούμενων γενεών. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της τρίτης ηλικίας. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν θεωρούμε πως αυτό είναι αρκετό. Στόχος μας πρέπει να είναι η εξασφάλιση της ενεργούς γήρανσης, δηλαδή του να γερνάς με καλή υγεία, του να είσαι ενεργό μέλος της κοινωνίας και του να αισθάνεσαι ανεξάρτητος κατά τη διάρκεια της καθημερινής σου ζωής. Οι αγώνες που δίνουμε γι’ αυτό το σκοπό, είμαστε σίγουροι πως θα αποφέρουν καρπούς. Τόσο για το σημερινό γηράσκοντα πληθυσμό, όσο και για τις μελλοντικές γενεές. Χτίζουμε σήμερα τα θεμέλια ούτως ώστε η μετάβαση του ανθρώπου από ηλικία σε ηλικία, να γίνεται με ομαλούς και υγιείς ρυθμούς.

Αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας απέναντι στους ηλικιωμένους μας.

Ως Επαρχιακός Σύνδεσμος Ευημερίας Ηλικιωμένων Πάφου δεν θα πάψουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της Τρίτης Ηλικίας.

Στις 13 Οκτωβρίου 2013 οργανώνεται από το Δ.Σ του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων Πάφου το ετήσιο Επαρχιακό Φεστιβάλ Ηλικιωμένων, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία, που μας δίνει την ευκαιρία, να εκφράσουμε στους πρεσβύτερους συμπολίτες μας το σεβασμό και την εκτίμησή μας, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους ανθρώπους οι οποίοι μόχθησαν για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενιές και στον τόπο μας.

Ειδικότερα για την φετινή εκδήλωση μας και ευαισθητοποιούμενοι απέναντι στους άπορους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας θα προσκληθεί και αριθμός ενηλίκων μαζί με τις οικογένειες τους που έχουν χάσει τις εργασίες τους ως μια έμπρακτη στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας και ως μια αλτρουιστική πράξη αγάπης.

Για μια ακόμα φορά απευθυνόμενοι σε όλους τους συνταξιούχους και ηλικιωμένους της Επαρχίας μας τους εκφράζουμε από τα βάθη της καρδιάς μας την αγάπη, το σεβασμό και την εκτίμηση μας για τα όσα έχουν προσφέρει στην κοινωνία μας.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στις δυσκολίες της ζωής.

Από το Δ.Σ. του Ε.Σ.Ε.Η. Πάφου