Στα μωβ ντύθηκε χθες το Κάστρο στην Κάτω Πάφο

Στα μωβ ντύθηκε χθες το Κάστρο στην Κάτω Πάφο

Ντυμένα στα μώβ τα μεσαιωνικά κάστρα Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και το Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας ήταν χθες, 17 Νοέμβρη, για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.

Η πρόωρη γέννηση είναι παγκοσμίως η κυριότερη αιτία θανάτου στα νεογνά. Κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά, ενώ 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους. Συγκεκριμένα ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρα. Στην Κύπρο ο μέσος όρος προωρότητας είναι περίπου 13%.


Πρόωρη θεωρείται η γέννηση ενός μωρού νωρίτερα από 37 εβδομάδες κύησης. Παράγοντες που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό αναγνωρίζονται η πολύδυμη κύηση, διάφορες λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις, κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ καθώς και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό την στήριξη της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων(MENN) στο νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία.  Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα είναι μέλος του EFCNI, το Ευρωπαϊκό́ Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών που είναι ο πρώτος Πανευρωπαϊκός Οργανισμός και δια δραστικό δίκτυο το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα των πρόωρων βρεφών και των νεογνών, καθώς και των οικογενειών τους.

Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, ο Σύνδεσμος διοργάνωσε χθες εκδήλωση με κύριο μήνυμα “τα μωρά θαύματα μας χρειάζονται” στο Mall of Cyprus όπου ο κόσμος ενημερώθηκε για το έργο του Συνδέσμου και παράλληλα θα διεξάγονται παιδικές δραστηριότητες.

Η μωβ φωταγώγηση αποτελεί συμβολή του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην προσπάθεια του Συνδέσμου για περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα της προωρότητας.

Πηγή: Πολίτης