Στην Πάφο ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης (βίντεο)

Στην Πάφο ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης (βίντεο)

Για λίγες μόλις ώρες βρέθηκαν χθες στην Πάφο δύο από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο άνθρωποι του πολιτισμού, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης.
Οι δύο φημισμένοι καλλιτέχνες έφθασαν από την Αθήνα και τη Ρώμη αντιστοίχως στην Πάφο για να επιθεωρήσουν από κοντά το Αρχαίο Ωδείο Κάτω Πάφου, ενόψει του ανεβάσματος των Τρωάδων του Ευριπίδη από το Θέατρο Άττις, στα πλαίσια του Πάφος 2017.

Τους κ. Τερζόπουλο και Κουνέλλη υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, δρ. Χρήστος Πατσαλίδης, ο οποίος τους συνόδευσε στο Αρχαίο Ωδείο και στη συνέχεια είχε συνομιλίες μαζί τους στην έδρα του Οργανισμού.


Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στον «Φ» οι φημισμένοι έλληνες δημιουργοί δήλωσαν «συγκλονισμένοι και μαγεμένοι» από τον χώρο και τόνισαν ότι είναι έτοιμοι για μια παράσταση που, κατά την έκφραση τους, θα δημιουργήσει μνήμη.

« Ο τρόπος για να κάνεις θέατρο», παρατήρησε ο κ. Κουνέλλης, «είναι να βρίσκεις μια καινούργια φόρμα για να φτιάχνεις θέατρο. Ο χώρος του Αρχαίου Ωδείου είναι θαυμάσιος, θα προχωρήσουμε τώρα στο concept και θα ξανάρθουμε στην Πάφο».

Ο κ. Τερζόπουλος δήλωσε εντυπωσιασμένος και από τα έργα που είναι σε εξέλιξη στην Πάφο ενόψει του 2017, κάνοντας λόγο για μια «κοσμογονία» και για είσοδο της Πάφου στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.

Ο εικαστικός Γιάννης Κουνέλλης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της artepovera διεθνώς. Επέλεξε να σπουδάσει και να ζήσει στη Ρώμη, αφού ο παγκοσμίου φήμης δημιουργός δεν έγινε δεκτός ως φοιτητής από την ελληνική Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Tο θέατρο του Θόδωρου Τερζόπουλου, είναι το γνωστότερο ελληνικό παράδειγμα αντικατάστασης του λόγου από το σώμα. Ο Τερζόπουλος είναι γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο για τη μέθοδό του και τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, δείγμα των οποίων θα απολαύσουν οι κύπριοι θεατρόφιλοι με τις Τρωάδες.

Ο πρόεδρος του Πάφος 2017, Χρήστος Πατσαλίδης, χαρακτήρισε τιμή για την Πάφο την εμπλοκή των δύο αυτών δημιουργών σε παραγωγή του οργανισμού. Ιδιαίτερη σημασία, τόνισε, έχει και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραγωγή θα ερμηνευθεί από μια πολυεθνική ομάδα ηθοποιών, οι οποίοι θα προέρχονται από διχοτομημένες πόλεις, όπως η Λευκωσία, το Μόσταρ και τα Ιεροσόλυμα.

Οι κ. Τερζόπουλος και Κουνέλλης αναχώρησαν από την Κύπρο αμέσως μετά τις ολιγόωρες επαφές τους στην Πάφο.