Στις 9 Φεβρουαρίου ο “Συρανό” στην Πάφο!

Στις 9 Φεβρουαρίου ο “Συρανό” στην Πάφο!

«Η ομορφιά περνάει,
μα, όταν κάποιος την ψυχή του άλλου αγαπάει,
την αγαπάει παντοτινά, γιατί η ψυχή είναι ίδια
και με του χρόνου τις πληγές δεν χάνει τα στολίδια».

Η ζωή του ρομαντικού ήρωα με τη διασημότερη μύτη στο παγκόσμιο θέατρο «ζωντανεύει» για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανεβάζει τον αριστουργηματικό «Συρανό ντε Μπερζεράκ», του γάλλου συγγραφέα Εντμόν Ροστάν, κορυφαίου εκπροσώπου του νεορομαντισμού. Μια «ηρωική κωμωδία» που εστιάζει στα μεγάλα και ωραία της ζωής, υμνώντας τον έρωτα, τη μεγαλοψυχία, την αξιοπρέπεια, τη γενναιότητα, την αυταπάρνηση, το πνεύμα, και, πάνω από όλα, την απόλυτη αγάπη.


Ο έμμετρος στίχος του έργου, μεταφρασμένος μοναδικά σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο από τη Λουίζα Μητσάκου, αναδεικνύει την ποιητική δύναμη και την ομορφιά της γλώσσας, γεννώντας εικόνες, συναισθήματα και ιδέες και σκιαγραφώντας απαράμμιλα τη δύναμη της αγάπης.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος σκηνοθετεί το έργο, έχοντας στη διάθεσή του μια εξαιρετική ομάδα δεκαεννιά ηθοποιών, με τον Λώρη Λοϊζίδη στον ομώνυμο ρόλο. Με τη συνδρομή των έμπειρων συνεργατών του, υπογράφει μια πληθωρική παράσταση γεμάτη δράση, χιούμορ, εναλλαγή εικόνων και συγκίνηση.

Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο καταξιωμένος συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Συρανό, δεινός ξιφομάχος και δεξιοτέχνης ποιητής, είναι ερωτευμένος κρυφά με την εξαδέλφη του Ρωξάνη. Όμως, η μεγάλη δύσμορφή μύτη του αποτελεί εμπόδιο για να της εξομολογηθεί τον έρωτα του. Για την ευτυχία της και μόνο θα επιλέξει να στηρίξει τον αντίζηλο του, τον νεαρό Κριστιάν. Με την ευγλωττία που διαθέτει, εφοδιάζει τον Κριστιάν με στιχάκια και ερωτικά ποιήματα, προκειμένου να την κερδίσει.

Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 20:30