Στο Δικαστήριο σήμερα οι άτυποι μετανάστες

Στο Δικαστήριο σήμερα οι άτυποι μετανάστες

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου προσάγονται σήμερα οι τέσσερις άτυποι μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν στις 3 Αυγούστου στην Τηλλυρία, όταν έφθασαν παράνομα με πλοιάριο από τις τουρκικές ακτές. Το δικαστήριο όρισε την σημερινή ημέρα ως ημερομηνία καταχώρησης της υπόθεσης για παράθεση γεγονότων και ορισμό ποινής.

Άλλοι τέσσερις από τους 15 μετανάστες που μετέφερε το πλοιάρια τα μεσάνυχτα της Τρίτης εκείνης στην Τηλλυρία, έχουν ήδη μεταφερθεί στην Κοφίνου για προσωρινή φιλοξενία, αφού υπέβαλαν αίτηση για απόκτηση καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα, ενώ η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των επτά γυναικόπαιδων που έφθασαν με το ίδιο πλοιάριο και πρόλαβαν να παραληφθούν από άτομα που τους ανέμεναν στην ακτή, πριν φτάσει στο μέρος η Αστυνομία.


Υπό κράτηση εξακολουθεί να τελεί ο 37χρονος Σύρος, ο οποίος θεωρείται συνεργός του τούρκου διακινητή των μεταναστών. Ο 37χρονος, τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση με απόφαση του δικαστηρίου. το οποίο συνεδρίασε στο Νοσοκομείο Πάφου όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος ο ύποπτος μετά τον τραυματισμό του κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας για σύλληψη των λαθρομεταναστών που έφτασαν από την Τουρκία στην Τηλλυρία. Εναντίον του εξετάζονται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνδρομής και βοήθειας σε απαγορευμένους μετανάστες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του λαθρεμπορίου μεταναστών δια θαλάσσης και το αδίκημα της μεταφοράς προσώπων δια της μη νόμιμης οδού, σε μη ασφαλή σκάφος.

Θυμίζουμε ότι μετά τα γεγονότα εκείνα, λίγες μέρες αργότερα έφθασαν στις ακτές της Τηλλυρίας άλλοι 15 μετανάστες με πλοιάριο από τα τουρκικά παράλια. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν μεταξύ τους παράνοιμοι μετανάστες και οι αρχές ακολουθούν διαφορετική διαδικασία για την περίπτωση τους, σε σχέση με την πρώτη φουρνιά όπου περιλαμβάνονταν και παράνομοι μετανάστες που είχαν προηγουμένως απελαθεί από το έδαφος της Δημοκρατίας.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου