Στο επίκεντρο της επικαιρότητας για μια ακόμα φορά ο Δημόσιος Κήπος

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας για μια ακόμα φορά ο Δημόσιος Κήπος

Αν και οι διαδικασίες ανταλλαγής του Δημόσιου Κήπου της Πάφου με άλλο χώρο που θα δοθεί στην Εκκλησία από το κράτος για ανέγερση ναού, ώστε ο Κήπος να περιέλθει στην κυριότητα της δημοτικής Αρχής, φαινόταν να βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, από τα μέσα Μαρτίου στο κάδρο ξαναμπήκε αιφνιδίως η δημιουργία του νέου καθεδρικού ναού της Πάφου σε τμήμα του Κήπου. Σε διάστημα ενός μηνός, το ζήτημα μετατράπηκε σε υπ’ αριθμό ένα κοινωνικό ζήτημα στην Πάφο, με το Δημοτικό Συμβούλιο να επανέρχεται απόψε για εκ νέου συζήτηση του θέματος, παρά την απόφαση της 4ης Απριλίου για όχι στην ανέγερση ναού στον Κήπο από το ίδιο Σώμα.

Το θέμα επανέφερε η Μητρόπολη Πάφου, δια του μητροπολίτη Γεώργιου, θέτοντας την πάγια θέση της Εκκλησίας ότι ο νέος καθεδρικός ναός της πόλης πρέπει να είναι κοντά στην έδρα της Μητρόπολης και ότι ο υφιστάμενος καθεδρικός του Αγίου Θεοδώρου δεν μπορεί λόγω μεγέθους να καλύπτει πλέον της ανάγκες της Πάφου. Με επιστολή του προς τα μέλη της δημοτικής Αρχής και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αρκετά εξ αυτών, ο Πάφου Γεώργιος ενημέρωνε για την πρόθεσή του και εξηγούσε ότι ο ναός, ιδιοκτησία της Μητρόπολης, στον Δημόσιο Κήπο θα καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος της όλης έκτασης και θα είναι διαστάσεων και τεχνοτροπίας που θα συνάδουν με την ιδιαιτερότητα του χώρου και την ύπαρξη των πολλών ιστορικών κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου.


Η γνωστοποίηση της εξέλιξης αυτής λειτούργησε ως «τσουνάμι» στην κοινωνία της Πάφου. Στις 4 Απριλίου η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου συνήλθε για εξέταση του θέματος, εν μέσω εκδηλώσεων διαμαρτυρίας πολιτών και οργανωμένων συνόλων έξω από την αίθουσα της συνεδρίας.

Ο δήμαρχος, Φαίδωνας Φαίδωνος, γνωστοποιούσε και επισήμως πλέον ότι η Εκκλησία θέτει αίτημα διατήρησης ενός μικρού μέρους του Δημόσιου Κήπου για να ανεγείρει εκεί τον νέο καθεδρικό ναό της πόλης. Μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού μέχρι τότε αναμενόταν ότι ήταν τυπική η ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταξύ Μητρόπολης Πάφου, κράτους και Δήμου Πάφου, προκειμένου η κυριότητα και διαχειριστική ευθύνη του ιστορικά φορτισμένου χώρου που περιβάλλει το Δημοτικό Μέγαρο να περιέλθει στον δήμο, ώστε να προωθήσει τους σχεδιασμούς ανάδειξης και βελτίωσής του. Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να γίνουν σχεδιασμοί που θα αφορούν σε νέες παρεμβάσεις βάσει και των ευρύτερων αναπλάσεων που εκτελέστηκαν ήδη στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Πάφου.

Με ψήφους 12 εναντίον, επτά υπέρ και με μια ψήφο που έθεσε θέμα δημοψηφίσματος, η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου απέρριψε στη συνεδρία εκείνη την επαναφορά του θέματος της ανέγερσης καθεδρικού ναού εντός του Δημόσιου Κήπου Πάφου. Οι 12 από τους 20 δημοτικούς συμβούλους επέμειναν στο να παραμείνει η διαδικασία στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί εσχάτως μεταξύ των δύο μερών και του κράτους, δηλαδή στην ανταλλαγή του Δημόσιου Κήπου με άλλη χαλίτικη έκταση για αξιοποίηση από τη Μητρόπολη Πάφου.

Οι επτά δημοτικοί σύμβουλοι, περιλαμβανομένου του δημάρχου Πάφου, ψήφισαν υπέρ της ανέγερσης του ναού στον Δημόσιο Κήπο, ενώ η δημοτική σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Νίνα Καρακλίδου, έθεσε πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που απέσπασε μόνο τη δική της ψήφο.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΑΚΕΛ, τους δημοτικούς συμβούλους του ΔΗΣΥ Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, Γιώργο Δημητριάδη και Νίκο Σιμιλλίδη και τον δημοτικό σύμβουλο της Κίνησης για τη Σωτηρία της Πάφου, Μιχάλη Χατζημιτσή. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος Πάφου, Χρήστος Μακαρίου, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Χρυσάνθου, Λίνος Τσόκκας, Μιχάλης Μιχαήλ, Γιώργος Σοφοκλέους και Χαράλαμπος Πάζαρος.

Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, αιτιολογώντας τη θετική του στάση έναντι της αίτησης για ανέγερση ναού εντός του Κήπου, τόνισε ότι τόσο τα πέραν των 12 χιλιάδων τετραγωνικά μέτρα που θα παραμείνουν ελεύθερα και μετά το έργο εντός του Δημόσιου Κήπου όσο και οι λοιπές ανοιχτές εκτάσεις που μετά την ανάπλαση του κέντρου έχει ο ιστορικός πυρήνας της Πάφου είναι υπεραρκετές, κατά την έκφρασή του. Υποστήριξε επίσης ότι ο ναός στον Δημόσιο Κήπο θα συντείνει στο να επανέλθει ο κόσμος στο κέντρο, θα συντείνει στο να αποκτήσουν εμπορική κίνηση οι επιχειρήσεις πέριξ αυτού, αλλά και να καταστεί ένα από τα πλέον φωτογραφημένα μέρη της πόλης λόγω των τελετών που θα γίνονται εκεί, ενώ θα συμβάλει στις καλές σχέσεις Μητρόπολης και Δήμου Πάφου.

Σημαντική παράμετρος της απόφασης, πάντως, θεωρείται η μελλοντική στάση της Μητρόπολης Πάφου, ως ιδιοκτήτριας του χώρου, αφού, όπως προειδοποίησε ο δήμαρχος Πάφου, είναι πολύ πιθανό με το όχι της δημοτικής Αρχής στο αίτημα της η Μητρόπολη να απαγορεύσει πλέον την όποια εκμετάλλευση του χώρου από τον δήμο, όπως π.χ. για σκοπούς πολιτικών γάμων και φωτογραφίσεων, ενώ υπενθύμισε ότι εδώ και 16 χρόνια διατέθηκαν πέραν των €4 εκατ. για έργα στον Κήπο και για αποζημιώσεις από συμβόλαια που δεν τηρήθηκαν επειδή τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια προχωρούσαν σε τέτοιες ενέργειες αγνοώντας ότι ο δήμος δεν ήταν ιδιοκτήτρια Αρχή του χώρου.

Επαναφέρουν το θέμα από την πίσω πόρτα

Μια περίπου εβδομάδα μετά το όχι της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου στο αίτημα της Μητρόπολης για ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού της πόλης εντός του Δημόσιου Κήπου, το ζήτημα επανέρχεται προς συζήτηση. Αιτία για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε επιστολή του μητροπολίτη Πάφου προς τους δημοτικούς συμβούλους με την οποία εκφράζει την ετοιμότητά του να συζητήσει οποιεσδήποτε προτάσεις και πτυχές αφορούν στο έργο που ζητά να εκτελέσει εντός του περιουσιακού χώρου της Μητρόπολης. Η κίνηση αυτή του Πάφου Γεώργιου προκάλεσε την αιφνίδια πρόταση κατά τη σύνοδο της ολομέλειας του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου, Βάσου Δημητρίου, ο οποίος ζήτησε εκ νέου συζήτηση του θέματος και νέας ψηφοφορίας για λήψη απόφασης υπό τη σκοπιά των νέων κινήσεων της Μητρόπολης.

Ο κ. Δημητρίου υποστηρίζει ότι η ετοιμότητα του μητροπολίτη Πάφου να συζητήσει όρους και προϋποθέσεις για την προώθηση του έργου διαφοροποιεί τα δεδομένα και δημιουργεί ένα πρόσφορο κλίμα για την αγαστή συνεργασία των δύο Αρχών της Πάφου προς αμοιβαίο όφελος. Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι εμμένει στη θέση πως δεν είναι νοητό να επανέρχεται συνεχώς το θέμα από τη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση μόλις πριν μερικές μέρες.

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ Πάφου σε ειδική συνεδρία για το θέμα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, παρουσία του προέδρου του κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, αποφάσισε όπως καλέσει τον δήμαρχο Πάφου να ζητήσει από τον μητροπολίτη Πάφου να προσέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις του, στην ειδική συνεδρία του Σώματος που έχει ορισθεί για απόψε, Δευτέρα.

To Κίνημα Οικολόγων εκφράζει δυσαρέσκεια και ανησυχία για την επαναφορά του θέματος, καθώς και για τη θέση, όπως αναφέρει, του δημάρχου Πάφου υπέρ της ανέγερσης του ναού υπό προϋποθέσεις. Για το Κίνημα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η επαναφορά αυτού του θέματος είναι ένα πισωγύρισμα που πρέπει να προβληματίσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες της Πάφου.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η «ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»

Οι αντιδράσεις συνόλων και πολιτών στο ενδεχόμενο ανέγερσης του νέου καθεδρικού ναού της Πάφου εντός του Δημόσιου Κήπου, έλαβαν εδώ και λίγες μέρες οργανωμένη μορφή με τη σύσταση «Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Δημόσιου Κήπου». Η νέα αυτή πρωτοβουλία πολιτών κάλεσε τον κόσμο της Πάφου σε μια ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όταν το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητούσε εκ νέου το θέμα, ενώ με ανακοίνωσή της ζητά άμεσα από τον υπουργό Εσωτερικών και τον μητροπολίτη Πάφου ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία ανταλλαγής του Δημόσιου Κήπου με άλλη γη, η οποία μπορεί νόμιμα να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Πάφου. «Ζητούμε να μάθουμε κατά πόσο πράγματι η συμφωνία ανταλλαγής έχει ανατραπεί και αν ναι, από ποιους», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Μέχρι τους τελευταίους μήνες του 2018 ο δήμαρχος Πάφου, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του στο Δήμο, ανακοίνωναν ότι η διαδικασία έλαβε την έγκριση και της Νομικής Υπηρεσίας και πως το μόνο που υπολειπόταν ουσιαστικά ήταν οι υπογραφές».

Πηγή: Φιλελεύθερος