Στο σφυρί το ΚΕΝ στη Γεροσκήπου

Στο σφυρί το ΚΕΝ στη Γεροσκήπου

Κίνηση-ματ δρομολογεί ο Δήμος Γεροσκήπου για να περιέλθει υπό την κατοχή του ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα της επαρχίας Πάφου από πλευράς ιστορικής σημασίας. Όπως αποκαλύπτει ο «Φ», η δημοτική Αρχή έχει ήδη αρχίσει τις επαφές με την Τράπεζα Κύπρου προκειμένου να αγοράσει το παλιό ΚΕΝ Πάφου που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή της Γεροσκήπου, προκειμένου να αναδείξει τη φορτισμένη ιστορικά πορεία του στον χρόνο, αλλά και για να προλάβει την πλήρη κατάρρευσή του λόγω της εγκατάλειψης των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Η κίνηση εξαγοράς του τεράστιου κτηριακού συγκροτήματος και της έκτασης στην οποία βρίσκεται έχει αποφασισθεί πρόσφατα μετά τη διαπίστωση του Δήμου Γεροσκήπου ότι οι διαδικασίες από την ιδιοκτήτρια του χώρου, Τράπεζα Κύπρου, η οποία το «κληρονόμησε» από τη Λαϊκή Τράπεζα, για την εκχώρηση μέρους του στη δημοτική Αρχή και την εμπορική ανάπτυξη του υπολοίπου από την τράπεζα ουσιαστικά δεν προχωρούν. Η καθυστέρηση αυτή εγκυμονεί ήδη άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης μέρους του παλιού ΚΕΝ, που είναι μάλιστα χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίσμα, με αποτέλεσμα ο δήμος να προχωρήσει σε πρόταση προς την Τράπεζα Κύπρου για εξαγορά ολόκληρου του συγκροτήματος.


Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος τόνισε ότι είχε ήδη στη Λευκωσία τις πρώτες επαφές με την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου η οποία ανακοίνωσε ότι το παλιό ΚΕΝ Πάφου είναι προς πώληση, αν ο οργανισμός ικανοποιηθεί οικονομικά.

«Αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Παυλίδης, «βρισκόμαστε σε αναμονή της πρότασης την οποία ζητήσαμε από την ιδιοκτήτρια του παλιού ΚΕΝ ώστε να δούμε αν το οικονομικό αντίτιμο που ζητά μπορεί να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες εξαγοράς του. Η πρότασή μας αφορά στην ολότητα του χώρου και των εγκαταστάσεών του, αφού το παλιό Φρουραρχείο και το Διοικητήριο ούτως ή άλλως είχε αποφασισθεί να παραχωρηθούν στον δήμο βάσει των μέχρι πρότινος επαφών».

Ο δήμαρχος Γεροσκήπου αποκάλυψε ότι έχουν επίσης αρχίσει οι αναγκαίες διεργασίες για την ετοιμασία των σχετικών εγγράφων προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για την πώληση του συγκεκριμένου χώρου αν τα δύο μέρη συμφωνήσουν στο οικονομικό σκέλος.

Πηγή: Φιλελεύθερος