Συμμαχία: Ατιμωρησία μαρτύρων Κατηγορίας

Συμμαχία: Ατιμωρησία μαρτύρων Κατηγορίας

Ο τρόπος μεταχείρισης των μαρτύρων κατηγορίας άρχισε να προκαλεί δημόσια συζήτηση και ανησυχία . Ως Συμμαχία Πολιτών κατανοούμε ότι οι μάρτυρες κατηγορίας είναι χρήσιμοι για τη διαλεύκανση κάποιων υποθέσεων. Θεωρούμε όμως ότι ο μάρτυρας κατηγορίας δεν θα πρέπει να μένει ατιμώρητος για τα δικά του αδικήματα, αλλά η μαρτυρία του να λογίζεται ως , μετριαστικός παράγοντας στην ποινή που θα πρέπει να του επιβληθεί.

Η πλήρης ατιμωρησία ή η απαλλαγή του μάρτυρα κατηγορίας επιτρέπει την αμφισβήτηση αποφάσεων και ενδεχόμενα να επιτρέψει επικρίσεις για στημένες υποθέσεις. Σκιά που δεν θα πρέπει να πλανάται πάνω από τη Γενική Εισαγγελία.


Είναι γι΄αυτούς τους λόγους που , ως Συμμαχία Πολιτών, πιστεύουμε ότι ήρθε ο χρόνος να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός της Γενικής Εισαγγελίας, κάτι που είχαμε θίξει στην πρώτη εθιμοτυπική μας συνάντηση με Γενικό Εισαγγελέα.

Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι όπως ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας, που αποτελούν πολιτικούς διορισμούς, να παραμείνουν ως σύμβουλοι του Προέδρου και της κυβέρνησης αλλά χωρίς καμία εξουσία και αρμοδιότητα για ποινικές υποθέσεις.

Τις ποινικές υποθέσεις θα πρέπει να τις διαχειρίζεται ένα ανεξάρτητο σώμα εισαγγελέων το οποίο θα μπορούσε να διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μέχρι να γίνει αυτή η αλλαγή εισηγούμαστε όπως διοριστεί από τον Πρόεδρο μια επιτροπή δεοντολογίας από πρώην δικαστές οι οποίοι θα υποβάλλουν στον Πρόεδρο και στο Ανώτατο δικαστήριο ετήσια έκθεση για τη διαχείριση των ποινικών υποθέσεων (αναστολή ποινικής δίωξης, πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και ) για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία για μια τόσο σημαντική εξουσία η οποία σήμερα δεν τυγχάνει κανενός ελέγχου.