Συμμαχία Πολιτών: Εσκεμμένη προσπάθεια παραποίησης ιστορικών γεγονότων

Συμμαχία Πολιτών: Εσκεμμένη προσπάθεια παραποίησης ιστορικών γεγονότων

Αναφορικά με το έργο που εκτίθεται σε εικαστική έκθεση στο πλαίσιο του Πάφος 2017 και απεικονίζει τον εθνάρχη Μακάριο, ως Συμμαχία Πολιτών πιστεύουμε ότι έκαστος καλλιτέχνης μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει και το έργο του κρίνεται τόσο ως προς την αισθητική του όσο και ως προς την ιδεολογική / πολιτική προσέγγιση του. Στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα δεν προκύπτει από το έργο καθαυτό αλλά από την διαδικασία επιλογής του η οποία πόρρω απέχει από το γενικότερο πνεύμα του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

Η ελευθερία έκφρασης, λόγου και εικόνας είναι ένα πράγμα και η διαστρέβλωση της ιστορίας είναι άλλο. Πέραν από την δεδηλωμένη ασέβεια στο πρόσωπο ενός θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη η εν λόγω επιλογή εμπεριέχει κατ’ εμάς εσκεμμένη προσπάθεια παραποίησης των ιστορικών γεγονότων. Στην τελική δεν είναι ο Μακάριος αλλά η Τουρκία που απαίτησε δια της βίας να φύγουν οι Τουρκοκύπριοι από την Πάφο και της υπόλοιπες πόλεις με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση του γεωγραφικού διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων.


Επιπλέον, το Πάφο 2017 και τα εικαστικά του δρώμενα έχουν ως αποστολή να αναδείξουν την πολιτιστική παρακαταθήκη της Πάφου και την συμβολή της στον ευρύτερο δυτικό πολιτισμό. Συνεπώς η επιδίωξη οποιονδήποτε μικροπολιτικών και στρεβλών μηνυμάτων ακυρώνει την όλη προσπάθεια.

Γραφείο Τύπου
Συμμαχίας Πολιτών Πάφου