Συμμετοχή του Α Λυκείου στην Πάφο σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό με ευρύτερη συνεργασία

Σε μια υψηλού επιπέδου συνεργασία συμμετέχει το Α Λύκειο


Εθνάρχη Μακαρίου του Γ στην Πάφο με την συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό διπεριφερειακό πρόγραμμα ComeniusRegio για τον σχολικό εκφοβισμό, αφού η προσπάθεια του σχολείου επεκτείνεται πέρα από τα όρια του.

Το Α Λύκειο από την αρχή του σχολικού έτους και για μια διετία βρίσκεται σε συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος με το Γραφείο του Επαρχιακού Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, την Μονάδα Εφηβικής Υγείας της δεύτερης Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την περιφέρεια της Αθήνας το Γ’ Γενικό Λύκειο Νέου Ηρακλείου Αττικής. και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις.

Ο Διευθυντής του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ , κ. Όμηρος Ομήρου ανέφερε πως το πλαίσιο συνεργασίας , αφορά το πρόγραμμα ComeniusRegio το οποίο διαφέρει από τα προγράμματα σχολικών δράσεων που αναλαμβάνουν πολλά σχολεία στην Κύπρο, γιατί στην περίπτωση αυτή,- όπως είπε-, δεν πρόκειται για σχολική αλλά για μια ευρύτερη συνεργασία.

Επίκεντρο της συνεργασίας αυτής, πρόσθεσε , είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού, το οποίο εντοπίζεται και ταλαιπωρεί την Κύπρο, την Ελλάδα, και ολόκληρη την Ευρώπη, και βέβαια το σύγχρονο κόσμο γενικότερα, η ανάλυση των αιτιών που τον προκαλούν και η εφαρμογή ενιαίων πρακτικών αντιμετώπισης του φαινόμενου.

Σύμφωνα με τον κ Ομήρου στον τόπο μας, σχολικός εκφοβισμός υπήρχε πάντα. Η ανησυχητική ωστόσο διαπίστωση, παρατήρησε , είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτό το πρόβλημα αποκτά μια «ποιοτική διαφορά», η οποία έγκειται στα σύγχρονα μέσα τα οποία έχει στην διάθεση του, αυτός, που ασκεί το σχολικό εκφοβισμό.

Η συντονίστρια και υπεύθυνη για τις δράσεις που προκαθορίστηκαν από το πρόγραμμα να υλοποιηθούν στο Α’ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ στην Πάφο, Φοίνη Χριστοδούλου Βοηθός Διευθύντρια του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ ,ανέφερε ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ ,πως ο δικός της ρόλος έχει να κάνει με την παροχή βοήθειας στην δημιουργία των δράσεων που μπορεί να αναλάβει το σχολείο στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο Επαρχιακός Επιθεωρητής του Γραφείου Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου κ. Γιάννης Ευθυμίου ανέφερε πως το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Μέσης Εκπαίδευσης έχει την γενική εποπτεία και συντονισμό του προγράμματος σε επίπεδο Κύπρου (Επαρχία Πάφου). Ο κ Ευθυμίου είπε πως απώτερος στόχος , είναι όπως μέσα από την συνεργασία να βγουν τέτοιες εισηγήσεις οι οποίες θα διαμορφωθούν σε πρακτικές για να δοθούν στις διευθύνσεις των σχολείων. Μόνο έτσι συνέχισε, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σωστά και εντός του σχολικού περιβάλλοντος, αυτές οι παραβατικές συμπεριφορές που καταρρακώνουν τις ψυχές των παιδιών που δέχονται αυτού του είδους τον εκφοβισμό.    

Από τη πλευρά της η κ Όλγα Κουντούρη Λέκτορας του Πανεπιστημίου Νεάπολις που αποτελεί τον τρίτο φορέα συμμετοχής στο πρόγραμμα , ανέφερε πως τα οφέλη του προγράμματος κινούνται σε πολλά επίπεδα. Επιδίωξη μας σημείωσε , είναι η ενημέρωση των εφήβων της ηλικίας Λυκείου για το θέμα του εκφοβισμού και επίσης – όπως είπε -, να αναπτύξουν εναλλακτικές συμπεριφορές ή να βοηθήσουν στη μείωση. Επιπρόσθετα, είπε πως από το πρόγραμμα, ωφελούνται οι εκπαιδευτικοί, γιατί πραγματοποιούνται μια σειρά από ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις για τους εκπαιδευτικούς αλλά και οι γονείς, ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθούν αν το παιδί τους είναι θύμα ή θύτης, κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/