Συνάντηση ξενοδόχων με ομάδα ειδικών για την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια  των  ξενοδοχειακών μονάδων Πάφου

Συνάντηση ξενοδόχων με ομάδα ειδικών για την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια των ξενοδοχειακών μονάδων Πάφου

Η επαρχιακή επιτροπή Πάφου του ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ μέσα στα πλαίσια απόφασης για διαχείριση των απορριμμάτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες για σκοπούς παραγωγής ενέργειας , είχε πρόσφατα συνάντηση με ομάδα ειδικών επιστημόνων. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΒΕ Πάφου, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Δήμων και κοινοτήτων στα όρια των οποίων λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες.

Το θέμα της διαχείρισης των ξενοδοχειακών αποβλήτων κρίνεται από τους ξενοδόχους πολύ σημαντικό και προς το σκοπό αυτό θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο στόχος που έχουν θέσει να στεφθεί με επιτυχία.


Την ομάδα των ειδικών επιστημόνων αποτελούν οι κύριοι Μιχάλης ΛοΪζίδης, Κώστας Παπασταύρος, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης   και Γιάννης Φεσάς.

Ο κ. Μιχάλης Λοϊζίδης ειδικός σε θέματα μηχανικής περιβάλλοντος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επίσημη θέση του τμήματος Περιβάλλοντος, τη δυνατότητα που υπάρχει για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τα απόβλητα ενός ξενοδοχείου δεν είναι σκουπίδια αλλά πρώτες ύλες. Η Πάφος μπορεί, είπε ο κ. Λοϊζίδης να κάνει την αρχή αφού υπάρχει θέληση από πλευράς των ξενοδόχων αλλά και έντονο ενδιαφέρον από την τοπική αυτοδιοίκηση να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια αξιοποίησης των σκουπιδιών.

Τα σκουπίδια από τις ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου όπως περισσεύματα φαγητών, φρούτων και λαχανικών, ζωικά υπολείμματα φαγητού, κλαδέματα, ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, χαρτί και άλλα θα τυγχάνουν προηγουμένως διαλογής από προσωπικό το οποίο θα έχει εκπαιδευτεί προς το σκοπό αυτό. Στα σκουπίδια των ξενοδοχείων μπορούν να περιληφθούν και τα απορρίμματα Δήμων και κοινοτήτων και έτσι το κέρδος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για το περιβάλλον και την κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους ξενοδόχους όπως και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Ο κ. Κώστας Παπασταύρος, περιβαλλοντολόγος,   τόνισε πως η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο η Κύπρος αλλά και πάρα πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα είπε, είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων. Η προσπάθεια   είπε ο κ. Παπασταύρος είναι να βοηθηθούν οργανωμένα σύνολα   όπως είναι ο ΠΑΣΥΞΕ, οι τοπικές αρχές και άλλοι οργανισμοί ώστε να εφαρμόσουν προγράμματα για την μείωση των οργανικών αποβλήτων.

Ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, γενικός διευθυντής του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τάλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία που υπάρχει σήμερα σε σχέση με αδιάθετα κονδύλια από διαθρωτικά ταμεία της ΕΕ για το περιβάλλον. Έτσι, είπε το ενδιαφέρον του ΠΑΣΥΞΕ για διαχείριση των αποβλήτων των ξενοδοχειακών μονάδων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων μπορεί να γίνει πράξη. Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ αυστηρά γ’ αυτό και πρέπει σύντομα να ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές έτσι που να μπορέσει η Πάφος να εξασφαλίσει αυτό το κονδύλι και να βοηθηθεί η αξιοποίηση των αποβλήτων.

Ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ κ. Θέμης Φιλιππίδης τόνισε πως θα συνεχιστούν οι επαφές με την ομάδα των ειδικών ώστε η πρωτοβουλία αυτή του συνδέσμου ξενοδόχων να υλοποιηθεί με την εξασφάλιση μάλιστα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ενδιαφέρον που επέδειξε η τοπική αυτοδιοίκηση και τόνισε την ανάγκη   για συλλογική προσπάθεια ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Τα οφέλη από αυτή την προσπάθεια τόνισε ο κ. Φιλιππίδης θα είναι τεράστια όχι μόνο για τους ξενοδόχους αλλά για την κοινωνία και τον τόπο μας γενικότερα.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/