Συναντήσεις με τις τέχνες και τον πολιτισμό

Συναντήσεις με τις τέχνες και τον πολιτισμό

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φορά τα καλοκαιρινά της και προσκαλεί τον κόσμο της Πάφου αλλά και όλης της Κύπρου σε συναντήσεις με τις τέχνες και τον πολιτισμό σε πλατείες, κάστρα και δρόμους σύμφωνα με τη Λειτουργό Επικοινωνίας & Marketing Αναστάζια Αναστασίου.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού περιλαμβάνει τον παγκόσμια γνωστό κιθαρίστα και μουσικό Al di Meola στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, δράσεις των Round Table 7, κλασσική μουσική από το 1ο Μουσικό Λύκειο και την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, παρουσίαση έργου του επίσημου προγράμματος του 2017 από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, προγράμματα κοινωνικής συμμετοχής και η οικογένεια των projects με μουσικές από όλο των κόσμο σε ένα Travelling Stage σε όλη την Πάφο.


Η κ. Αναστασίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στοχεύοντας στη μεταμόρφωση της Πάφου σε ανοικτή και προσβάσιμη πόλη για άτομα με αναπηρίες, εντάσσει στο πρόγραμμα του Ανοικτού Εργοστασίου Πολιτισμού, τις σχετικές δράσεις των Round Table 7.

Η παρουσίαση των στόχων του προγράμματος στην Πάφο, θα ενισχυθεί με την παρουσία του παραολυμπιονίκη Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, ο οποίος θα αναφερθεί στις εμπειρίες και αποτελέσματα αντίστοιχων προγραμμάτων στην Κομοτηνή.

Οπως είπε, ΠΠΕ Pafos 2017 συμβάλλοντας και εκπαιδευτικά στην ανάπτυξη και καλλιέργεια του κοινού, προσκαλεί με τη συνεργασία του 1ου Μουσικού Λυκείου, τον Siegfried Mauser, κορυφαίο πιανίστα και πρύτανη του Πανεπιστημίου του Salzburg, μαζί με τον Εξάρχοντα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, Wolfgang Schröder σε ένα ρεσιτάλ με έργα των L. Van Beethoven, A. Schönberg και W. Rihm, με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Γερμανίας. Του ρεσιτάλ –όπως είπε- θα προηγηθεί εργαστήρι με μαθητές του Μουσικού Λυκείου.

Εξάλλου την Κυριακή 7 Ιουνίου συνέχισε η κ. Αναστασίου με μια διεθνή πορεία που συνεχίζει να επηρεάζει για 40 χρόνια τον κόσμο της κιθάρας, της τζαζ και της latin μουσικής, ο Al Di Meola εμφανίζεται στο Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού της ΠΠΕ Pafos2017, ως ένας κορυφαίος «Παγκόσμιος Ταξιδιώτης», ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν, την τεχνική με τα συναισθήματα, μέσα από ένα πρόγραμμα που συνδέει δικές του συνθέσεις, τραγούδια των Beatles και ταγκό του Piazolla.

Επιπρόσθετα είπε η κ. Αναστασίου το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού της ΠΠΕ παρουσιάζει τον διεθνώς καταξιωμένο σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, εμπνευστή του έργου Τα Τείχη της Ντροπής, μέρος του επίσημου προγράμματος του Pafos 2017 και πραγματεύεται θέματα όπως αυτά του πολέμου, της προσφυγιάς, του διχασμού και των διαιρεμένων πόλεων.

Οι Τρωάδες σημείωσε, θα ερμηνευθούν από μια πολυεθνική ομάδα ηθοποιών, από διχοτομημένες πόλεις, όπως η Λευκωσία, τα Ιεροσόλυμα και το Μοστάρ, προσθέτοντας πως η σκηνική εγκατάσταση είναι δημιούργημα του διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Κουνέλλη.

Εξάλλου το Σάββατο 13 Ιουνίου 2015 στις 20:30 το βράδυ στην Κάτω Βρύση Γεροσκήπου τραγούδια, μπαλάντες, μεσογειακές και ελληνικές μουσικές σμίγουν σε μια ενότητα-σύνθεση με κίνηση και λόγο από τον Λευτέρη Αερόπουλο και το Μουσικό Εργαστήριο Σερρών και Πάφου.

Στην εκδήλωση – όπως είπε- θα συμμετέχουν η Αλεξάνδρα Καραθανάση στο τραγούδι, στην αφήγηση, στα κρουστά και στο πιάνο. Η Μυρτώ Αεροπούλου στο τραγούδι στα κρουστά και στο πιάνο. Η Κωνσταντία Κασάπη, ο Δημήτρης Ναζηρίδης, η Λίλυ Αφείδου και Λίνα Χατζηαγαπίου στην αφήγηση και στο τραγούδι. Η Ευτυχία Χαραλάμπους στο χορό και ο Λευτέρης Αερόπουλος στη διεύθυνση, το τραγούδι, το πιάνο και στη λαουτοκιθάρα.

Οι μουσικές εκδηλώσεις συνεχίζονται στο αμφιθέατρο του Μεσαιωνικού Κάστρου στις 20:30 της 19ης Ιουνίου με την εκδήλωση «Ενώνοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς» που είναι το σύνθημα του Pafos2017 και το συγκρότημα Manu Rivière από τη Γαλλία, που κινείται μεταξύ της μπαλάντας και του Γαλλικού Ροκ.

Η κ. Αναστασίου ανέφερε πως η εκδήλωση αναμένεται να παρασύρει τους ακροατές σε ταξίδια γεμάτα συναισθήματα και εκπλήξεις.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν στην κιθάρα και ερμηνεία ο Emmanuel Rivière, στο Ντραμς και στα Φωνητικά ο Vincent Gaertner, στο Μπάσο και στα Φωνητικά ο Thomas Layeillon ενώ ερμηνευτές θα είναι οι Audrey Marchand και Léonor Michaëlla Bolcatto. Με τη συνεργασία του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Εξάλλου εκδήλωση με την συμμετοχή πολλών εθελοντών αποτελεί η εκδήλωση που διοργανώνει το Πάφος 2017 στην είσοδο του υπόγειου χώρου στάθμευσης στη Γεροσκήπου μέσω του προγράμματος «Μαζί! Ανοικτή Κοινωνία!» που υλοποιείται από τον Δήμο Γεροσκήπου, τη ΠΠΕ Pafos 2017 μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής που συμμετέχει και υποστηρίζει τις δράσεις που ενθαρρύνουν μια ανοιχτή κοινωνία, την ένταξη και την προσβασιμότητα.

Το Pafos 2017 προσκαλεί δημιουργούς και εθελοντές να ζωγραφίσουν και να φιλοτεχνήσουν τοίχο σε χώρο της πλατείας Γεροσκήπου, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που προωθεί την κοινωνική συμμετοχή και την αισθητική ανάπτυξη της περιοχής.

Εξάλλου στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου στις 20:00 το βράδυ η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Pafos 2017 αναδεικνύοντας την οικουμενική φυσιογνωμία του Μίκη Θεοδωράκη, εορτάζει μαζί με το Μουσικό Σχήμα του Κέντρου Νεότητας της Μητρόπολης Πάφου, το Μουσικό Λύκειο του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, τα 90 χρόνια του συνθέτη, με μια συναυλία αφιερωμένη στο έργο του μεγάλου δημιουργού. Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχει και ο Έλληνας ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης.

Οι εκδηλώσεις είπε η κ. Αναστασίου συνεχίζονται με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου που παρουσιάζει τους Κύπριους νέους σολίστ Ανδρέα Λαρδή (βιολί) και Χρίστο Γιάλλουρου (πιάνο) στα έργα La Dame Blanche του συνθέτη όπερας Boildieu, τους δύο χορούς του Saint-Saens, το Zigeunerweisen του Pablo de Sarasate και το 1ο κονσέρτο για πιάνο της Fanny Mendelssohn. Μαέστρος: Αλκης Mπαλτάς.

Η εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου του 2015 ενώ την Παρασκευή 26 Ιουνίου και το Σάββατο 27 η ΠΠΕ Pafos 2017 στο κέντρο της Πάφου διοργανώνει ένα διήμερο Mεσογειακών μουσικών με γεύσεις SAffrAn, μαγειρευμένες με βιολιά, τσαγιέρες, ακκορντεόν, τσέλο, κιθάρες, καφετιέρες, μπουκάλια και πολύ χιούμορ, δίπλα από την Δημοτική Αγορά, το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού και το σχήμα SAffrAn μαγειρεύουν ‘συνταγές’ από την Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και τη χώρα των Βάσκων.

Συμμετέχουν οι Arnim Scheidel, Francesca Frigeri, Manu Barandiaran, Don Raphaël, Martial Larbourlette-Mehat.

Τέλος στις 28 Ιουνίου στο πρόγραμμα «Μαζί! Ανοικτή Κοινωνία!» που διοργανώνεται από τον Δήμο Πάφου, η ΠΠΕ Pafos2017 συμμετέχει μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συμμετοχής υποστηρίζοντας δράσεις που ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεγγύη, την ένταξη και την κοινή χρήση.

Η εκδήλωση αναμένεται να λάβει χώρα στην προκυμαία στην Κάτω Πάφο για να συμμετέχει σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό πρόγραμμα μουσικής και χορού, κατέληξε η κ. Αναστασίου .

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΑΧΡ)