Συνεχίστηκε η κατάθεση της Ρ. Αριστοδήμου για την υπόθεση Αristo

Με την κυρίως εξέταση της Ρούλας Αριστοδήμου από τον συνήγορο υπεράσπισης Γιώργο Παπαϊωάννου συνεχίστηκε σήμερα η δικαστική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στην Πάφο, για την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί.

Αρχικά η κ. Αριστοδήμου κατέθεσε σειρά κτηματολογικών σχεδίων τα οποία ετοιμάστηκαν από την Πολεοδομία που δείχνουν ότι και η Πολεοδομία ακολουθούσε την ίδια πρακτική που ακολούθησε και η εταιρεία στην επίδικη πολεοδομική αίτηση δηλαδή – όπως επεξήγησε- υπήρχαν σμικρύνσεις και μεγεθύνσεις κτηματολογικών σχεδίων ούτως ώστε αυτά να προσαρμόζονται και να αποτυπώνονται σε ένα σχέδιο με ενιαία κλίμακα, προκειμένου για να είναι βοηθητικά προς τους διάφορους μελετητές ή διάφορα κυβερνητικά τμήματα και ειδικότερα όσον αφορά τη χωροθέτηση του πρασίνου και τη διασύνδεση του οδικού δικτύου.


Αυτή ήταν η πρακτική που ακολουθήθηκε από την εταιρεία έχοντας κατά νου ακριβώς τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την εύκολη μελέτη από τις αρμόδιες Αρχές του επίδικου σχεδίου, ανέφερε.

Περαιτέρω η κ. Αριστοδήμου κατέθεσε σειρά τεκμηρίων που αφορούν πολεοδομικές αιτήσεις οι οποίες κατατέθηκαν από την ίδια την εταιρεία σε χρόνο που υπήρξε η κατ’ ισχυρισμό συνωμοσία για την αλλαγή των σχεδίων, τα οποία τεκμήρια δείχνουν ότι η εταιρεία εκείνη την περίοδο κατέθετε αιτήσεις με βάση το σχέδιο που κατά ισχυρισμό συνωμότησαν για να ακυρώσουν.

Επιπλέον σε σχέση με την Εκκλησία που βρίσκεται εντός των υπό διαχωρισμών τεμαχίων της εταιρείας, η κ. Αριστοδήμου παρουσίασε σειρά τόσο κτηματικών σχεδίων όσο και επίσημων τίτλων ιδιοκτησίας στα οποία ευρίσκετο η εκκλησία από τα οποία προκύπτει ότι η εκκλησία ευρίσκετο ιδιοκτησιακά εντός του τεμαχίου της.

Η κ. Αριστοδήμου πρόσθεσε ότι η εταιρεία παραχώρησε αυτή την εκκλησία προς το δημόσιο.

Αναφορικά με την έκταση της εκκλησίας, η Ρούλα  Αριστοδήμου αφού ανέτρεξε στα μητρώα του κτηματολογίου διαπίστωσε ότι η εκκλησία είχε εμβαδόν 60 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το τι κατέθεσε μάρτυρας της υπεράσπισης ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο χώρος της εκκλησίας είναι 360 τετραγωνικά μέτρα και ότι η εταιρεία γνώριζε ότι δεν της άνηκε.

Προς τούτο, κατέθεσε σχετικά τεκμήρια.

Σε σχετική ερώτηση του κ. Παπαϊωάννου, η κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι όντως η Αστυνομία ζήτησε και παρέλαβε από το Δήμο Πάφου όλους ανεξαίρετα τους φακέλους που αφορούν αιτήσεις της εταιρείας οι οποίες κατατέθηκαν από το έτος 2000 και μετέπειτα.

Στο σύνολο τους αυτοί οι φάκελοι είναι περίπου 190, δηλαδή αφορούν 190 διαφορετικά αναπτυξιακά έργα της εταιρείας εκ των οποίων οι 180 είναι παντελώς άσχετοι με την υπόθεση που εκδικάζεται.

Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω φακέλων συνεχίζεται να κατακρατείται χωρίς κανένα λόγο, με αποτέλεσμα πελάτες της εταιρείας να ακυρώνουν συμβόλαια, όπως είπε.

Περαιτέρω δήλωσε ότι ο Δήμος Πάφου δεν προχωρά σε μελέτη οποιασδήποτε αίτησης και συγκεκριμένα άσχετων αιτήσεων με την υπόθεση, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να εξηγήσει με καμία λογική.

Με παραπομπή σε επίσημους τίτλους του Κτηματολογίου αλλά και σε τοπογραφικά σχέδια, η κ. Αριστοδήμου είπε ότι το σύνολο της έκτασης της ιδιοκτησίας της για το οποίο υπέβαλε την αίτηση της για πολεοδομική άδεια είναι αυτό που φαίνεται στους τίτλους και στα σχέδια.

Πρόσθεσε δε ότι η εταιρεία υπέβαλε έγκαιρα χωρίς να έχει οποιαδήποτε υποχρέωση προς τούτο αίτηση εξωτερικής οριοθέτησης των τεμαχίων της και αφού το κτηματολόγιο τους κοινοποίησε την εξωτερική οριοθέτηση, όλα τα σχέδια της εταιρείας που υποβλήθηκαν βασίζονταν σ’ αυτή την εξωτερική οριοθέτηση.

Τέλος δήλωσε ότι η εταιρεία υπέβαλε έγκαιρα και αίτηση για εκσυγχρονισμό των τίτλων της προκειμένου το κτηματολόγιο να προβεί σε οποιεσδήποτε έρευνες ή εξετάσεις για να έχει και η ίδια ως αρχιτέκτονας αλλά και η εταιρεία μια καθαρή εικόνα για τα τεμάχια της και τι αυτά περιλαμβάνουν.

Η εν λόγω αίτηση κατατέθηκε το 2006 δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν την υποβολή της επίδικης πολεοδομικής αίτησης.

Καταληκτικά η κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι η εταιρεία ενήργησε νομότυπα και τίποτα το επιλήψιμο δεν υπάρχει εκ μέρους της, αντιθέτως προέβηκε – όπως είπε-  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσει τόσο η εταιρεία να υποβάλει την αίτηση της όσο και οι αρμόδιες Αρχές να υποβοηθηθούν στη μελέτη τους.

Ακολούθως η κ. Αριστοδήμου που είναι υπεύθυνη του τεχνικού τμήματος της Aristo  αναμένεται να αντεξεταστεί από την κατηγορούσα Αρχή που εκπροσωπείται από τον Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο.

Η πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Δώρα Σωκράτους ανέφερε πως η υπόθεση θα συνεχιστεί στις 20 και 21 Μαΐου στις 09:00 το πρωί.

Διέταξε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν ελεύθεροι με τους ίδιους όρους εγγύησης.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)