Σχολή Καταναλωτών Πάφου

Ενημέρωση από το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Γραφείου δέχτηκε η Σχολή Καταναλωτών Πάφου φιλοξενώντας τον κ. .Γιώργο Κρασσά   ο οποίος προΐσταται του τμήματος του Γραφείου που ασχολείται με υποθέσεις οικονομικής υφής ,με εργασιακά θέματα και με θέματα κοινωνικών και κοινωνικής ασφάλισης ,υπεύθυνο για τις διεθνείς σχέσεις και τις διεθνείς επαφές του Γραφείου.

Στο πλαίσιο της διάλεξης έγινε , σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αναφορά στην εισαγωγή και εξέλιξη του θεσμού. Όπως ανέφερε ο κ Κρασσάς ο Επίτροπος Διοικήσεως είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος του κράτους που προνοείτε από το Σύνταγμα ή το Νόμο., ο οποίος δέχεται παράπονα από επηρεαζόμενα πρόσωπα εναντίον διοικητικών αρχών και των υπαλλήλων τους, ή που ενεργεί με ίδια πρωτοβουλία και έχει εξουσία να ερευνά , να κρίνει και να υποβάλλει εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης, Επιλαμβάνεται επίσης θεμάτων που άπτονται του σεβασμού , προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις.

Σύμφωνα με την Υπεύθυνη της Σχολής Καταναλωτών Πάφου Χριστοφή Χρίστα , ο κ. Κρασσάς ανέφερε πως ο Επίτροπος Διοικήσεως διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου και με προηγούμενη σύμφωνη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που λαμβάνεται κατά πλειοψηφία, και διερευνά παράπονα που υποβάλλονται εναντίον οποιασδήποτε «υπηρεσίας» ή λειτουργού όπως για παράβαση του Συντάγματος ή της νομοθεσίας , παράβαση των κανόνων ορθής συμπεριφοράς , παράβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αρχής Χρηστής Διοίκησης και άλλα.

Επίσης αναφέρθηκε πως το παράπονο πρέπει να στρέφεται κατά υπηρεσίας που εμπίπτει στον έλεγχο του Επιτρόπου Διοικήσεως και να στρέφεται κατά συγκεκριμένης ενέργειας, δηλαδή να μην είναι γενικό και αόριστο.

Σύμφωνα με την κ Χριστοφή στο πλαίσιο της ενημέρωσης υποβλήθηκαν σειρά ερωτημάτων ύστερα από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι παρευρισκόμενοι.