Σχ. Εφορεία Πάφου: Έβγαλε ειδήσεις η σημερινή συνέντευξη!

Σχ. Εφορεία Πάφου: Έβγαλε ειδήσεις η σημερινή συνέντευξη!

Ξεσηκωμός στην Πάφο για τις ανάγκες σε σχολεία. Για τη Σχολική Εφορεία έφθασε η ώρα σοβαρών αποφάσεων για τα εκπαιδευτήρια του κέντρου. Χρειάζεται επειγόντως ένα Γυμνάσιο.

Η πρόσφατη αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης στην Πάφο, με αφορμή την αποκάλυψη του «Φ» ότι η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης οριστικοποίησε τη θέση της για μετατροπή του Ζ’ Δημοτικού στο νέο Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη Σχολική Εφορεία Πάφου. Σώμα το οποίο ήταν το πρώτο που ξεκάθαρα είχε ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης λύσης, όταν ακόμη οι αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αυτό ήταν πολύ πιο έντονες από ό,τι σήμερα.


Μιλώντας σήμερα Κυριακή στον «Φ» ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Μιχάλης Χαραλάμπους επισημαίνει ότι, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της παιδείας στην πόλη και της ίδιας της πόλης, ο φορέας είχε θέσει την πρότασή του στο τραπέζι εξ αρχής, γνωρίζοντας ότι ΠΟΕΔ και άλλοι φορείς ήταν αντίθετοι.

«Σήμερα, ωστόσο, οι οργανωμένοι γονείς και άλλα σύνολα έρχονται να στηρίξουν αυτό που εξαρχής διαβλέπαμε, αντιλαμβανόμενοι ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει. «Θεωρώ ότι είμαστε πια σε καλό δρόμο. Και σε άμεσο χρόνο, τώρα που οι εκλογές τελείωσαν, θα ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής του Ζ’ Δημοτικού στο νέο Νικολαίδειο Γυμνάσιο που θα καλύψει το κενό του κέντρου της Πάφου μετά την κατεδάφιση του παλιού λόγω των έργων ανάπλασης.

«Πρέπει να εννοήσουμε άπαντες ότι η Πάφος χρειάζεται επειγόντως ένα γυμνάσιο στο κέντρο της και επίσης ότι άλλος χώρος για τον σκοπό αυτό απλούστατα δεν υπάρχει. Τον σχεδιασμό αυτό, πέραν της χωροταξίας, ενισχύει το γεγονός ότι σε ακτίνα 100 μόλις μέτρων από το Ζ’ Δημοτικό υπάρχουν άλλα τρία δημοτικά σχολεία, ενώ σε ακτίνα μερικών μόνο χιλιομέτρων υπάρχουν επιπρόσθετα άλλα δύο δημοτικά, με κενές μάλιστα αίθουσες».

Ο κ. Χαραλάμπους επισημαίνει ότι είναι κατανοητές οι ανησυχίες για το πού θα πάνε αυτά τα 130 παιδιά που φοιτούν σήμερα στο συγκεκριμένο δημοτικό, καθώς και ότι θα καταργηθούν κάποιες θέσεις διευθυντικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει, εξήγησε, ότι και τα 130 παιδιά θα μεταφερθούν σε δύο-τρία σχολεία της περιοχής, αλλά ότι θα αλλαχθούν οι εκπαιδευτικές περιφέρειες στο κέντρο της Πάφου για να γίνει ορθότερη κατανομή των παιδιών, να αποσυμφορηθούν δημοτικά με υπερπληθυσμό σήμερα και να γεμίσουν και σχολεία με άδειες αίθουσες, όπως είναι το Γ’ Δημοτικό της συνοικίας Αποστόλου Παύλου ή το Δημοτικό Σχολείο Μουττάλου.

«Όπως τονίσαμε και στην ΠΟΕΔ κατά την πρόσφατη συνάντησή μας για συζήτηση του θέματος», είπε, «αν παρόλες αυτές τις διαφοροποιήσεις διαφανεί ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στα δημοτικά του κέντρου, τότε υπάρχει διαθέσιμο τεμάχιο γης, στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης ενός δημοτικού της τάξης των 100-180 μαθητών μελλοντικά.

«Πρόκειται για τεμάχιο ιδιωτικό, σε ακτίνα 500 μέτρων από το κέντρο, για το οποίο όμως δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε πράγματα αυτή τη στιγμή».

Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου επεσήμανε ακόμη ότι οι εξελίξεις θα αποσυμφορήσουν και το Λύκειο Κύκκου Πάφου, το οποίο ήδη παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα λόγω της υπερσυγκέντρωσης μαθητών, δεδομένου ότι σε αυτό μεταφέρθηκε την τελευταία τριετία και συστεγάζεται το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο μετά την κατεδάφιση του κτηρίου του στο κέντρο της Πάφου.

«Μια ακόμη πτυχή που θεωρούμε ότι θα βελτιωθεί με την μετατροπή του Ζ’ Δημοτικού σε γυμνάσιο», είπε, «είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, υπάρχουν σε μια ακτίνα μερικών δεκάδων μέτρων τρία δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο που σχολούν την ίδια ώρα, στη 1:05 μ.μ. Η μετατροπή του ενός σε γυμνάσιο θα συντείνει στο να «σπάζει» η κίνηση, αφού αυτό θα σχολνά πλέον στη 1:35 μ.μ.».

Επιτυχία σε πολλαπλά επίπεδα

Η Σχολική Εφορεία έχει επιτύχει μια σημαντική ρύθμιση που χρόνιζε και δημιουργούσε προβλήματα, αναφέρει ο πρόεδρός της. Πρόκειται, τονίζει, για το θέμα των καθαριστριών και της τοποθέτησής τους.

«Πλέον έχουμε προχωρήσει στη μετακίνηση όλων των καθαριστριών, έγιναν οι μεταθέσεις», αναφέρει. «Αντίστοιχης σημασίας και κλίμακας παρέμβαση γίνεται πια και στο θέμα των σχολικών κυλικείων, όπου περιστατικά απαράδεκτα, όπως ο κυλικειάρχης που ζητούσε ενέχυρο από μαθητή για να του δώσει ένα σάντουιτς ή η ανάρμοστη συμπεριφορά άλλου προς μαθητές, πλέον αντιμετωπίζονται δραστικά.

Και στις δύο περιπτώσεις, θυμίζω, προχωρήσαμε σε άμεσες διακοπές των συμβολαίων των υπευθύνων των δύο κυλικείων και στην επιβολή προστίμων 500 ευρώ ανά περίπτωση».

Σε αντίθεση με τα συμβάντα αυτά, τονίζει ο κ. Χαραλάμπους, στα σχολικά κυλικεία της Πάφου δεν είχαμε φέτος κανένα κρούσμα αισχροκέρδειας. Οι έλεγχοι στο θέμα αυτό, αναφέρει, είναι συνεχείς και πολύ εντατικοί.

Η Σχολική Εφορεία Πάφου ενεπλάκη από κάποιους και στο θέμα του σιδερένιου σκεπάστρου του αρχαίου τάφου που εντοπίστηκε μπροστά από το Δημήτρειο Δημοτικό Σχολείο, απέναντι ακριβώς από το δημοτικό μέγαρο Πάφου.

Με αφορμή τις φήμες αυτές, ο πρόεδρος της Εφορείας διευκρινίζει ότι τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου που έχουν αποκοπεί, αποκόπηκαν με οδηγίες του Τμήματος Δασών επειδή κάποιοι ασυνείδητοι τα ξήραναν με φάρμακο και όχι επειδή είχε να κάνει το θέμα με τον σχεδιασμό του στεγάστρου για τον αρχαίο τάφο.

«Η Σχολική Εφορεία είναι πάντως σε διαδικασία αγοράς υπηρεσιών από γεωπόνους για να ελέγξει το θέμα της κακόβουλης καταστροφής των δέντρων αυτών και να επιβεβαιώσουμε αν όντως κάποιοι έβαλαν το φάρμακο στα δέντρα για να ξηρανθούν οι ρίζες τους, όπως μας ενημέρωσε το Τμήμα Δασών», τονίζει.

Έκλεισε ένα χρόνο γεμάτο με δράση

Η Σχολική Εφορεία Πάφου, τονίζει ο Μιχάλης Χαραλάμπους, έχει κλείσει πλέον ένα χρόνο δράσης με τη σημερινή σύνθεση της. Χαρακτηρίζει το διάστημα αυτό παραγωγικότατο, έχοντας επιλύσει ή προωθήσει χρόνια προβλήματα στον χώρο της εκπαίδευσης στην πόλη της Πάφου.

«Έχουμε δύο σχολεία που θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για βανδαλισμούς λόγω του σχετικώς απομονωμένου χώρου που βρίσκονται», τονίζει. «Μιλώ για το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου και το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, όπου προχωρήσαμε σε περιφράξεις και σε ειδικές διευθετήσεις για να είναι δύσκολη η είσοδος σε αυτά σε ώρες μη λειτουργίας.

Σε τέσσερα δημοτικά επίσης έχουν γίνει ήδη στέγαστρα, που δεν υπήρχαν και ήταν αίτημα γονέων εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για το 6ο Δημοτικό, το δημοτικό σχολείο στο Αναβαργός, το Κουπάτειο Δημοτικό και το 4ο Δημοτικό Κάτω Περβολιών».

Οι εργασίες αυτές γίνονται πάντα σε στενή συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, αναφέρει, με τις οποίες υπάρχει μια καλή συνεργασία.

Η Σχολική Εφορεία, τονίζει ο πρόεδρος της, έχει δρομολογήσει και είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόβλημα για αλλαγή κουρτίνων σε όλα τα σχολεία της δημαρχούμενης περιοχής. Η μεγάλης έκτασης εργασία έχει προσφοροδοτηθεί, τονίζει και ήδη ο προτιμητέος προσφοροδότης έχει αρχίσει την τοποθέτηση των νέων κουρτίνων.

Αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιείται, αναφέρει, σε ότι αφορά στον εξοπλισμό των σχολικών αιθουσών με ανεμιστήρες τοίχου, προς υλοποίηση σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει στις αίθουσες διδασκαλίας ανεμιστήρες και όχι κλιματιστικά.

«Στα σχολεία που λειτουργούν και ως θερινά», είπε, «έχουμε ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση και κλιματιστικών για ευνόητους λόγους».
Σε όλα τα σχολεία του Δήμου Πάφου, αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους, θα τοποθετηθούν ψύκτες νερού. Προς τον σκοπό αυτό, τονίζει, αναμένεται η ετοιμασία των όρων των προσφορών από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε οι μαθητές να έχουν κρύο νερό και φιλτραρισμένο.

Πηγή: Φιλελεύθερος