Τίμησαν την μνήμη του Δρ. Ιχσάν Αλί

Τίμησαν την μνήμη του Δρ. Ιχσάν Αλί

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, συνοδευόμενος από τους βουλευτές της επαρχίας Πάφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 37 χρόνων από το θάνατο του Τουρκοκύπριου επιστήμονα και πολιτικού Ιχσάν Αλί, κατέθεσε το πρωί στεφάνι στην προτομή του στην Πάφο.

Ο κ. Ομήρου, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως ο Ιχσάν Αλί πίστευε σε μια Κύπρο χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, σε μια Κύπρο ειρηνικής αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς κατοχικά στρατεύματα.


Πρόσθεσε πως ανάλωσε όλη τη ζωή του στην υπηρεσία των δικαίων και των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων “καθηκόντως τιμά τη μνήμη αυτού του φωτισμένου Κύπριου”, σημειώνοντας πως σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για μια ακόμη φορά τα τελευταία 41 χρόνια διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού προβλήματος, οι υποθήκες του Ιχσάν Αλί πρέπει να αποτελούν καθοδήγηση και για τη λύση, η οποία πρέπει να επιδιωχθεί.

Μια λύση, είπε, η οποία θα τερματίζει οριστικά την κατοχή, μια λύση που θα διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες για το σύνολο του κυπριακού λαού, θα απομακρύνει έποικους και θα καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960.

Τιμώντας, συνέχισε, τη μνήμη του Ιχσάν Αλί, επαναβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας τη σταθερή μας προσήλωση προς μια τέτοια λύση, η οποία θα διασφαλίζει την ειρηνική την αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΚ)