Τα ακριβότερα νηπιαγωγεία βρίσκονται στην Πάφο

Τα ακριβότερα νηπιαγωγεία βρίσκονται στην Πάφο

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στα δίδακτρα που πληρώνουν οι γονείς στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ανά επαρχία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού.

Τα στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch, δείχνουν ότι τα πιο ακριβά δίδακτρα πληρώνουν οι γονείς στην Πάφο με μέσο μηνιαίο όρο €262 ενώ ακολουθεί η Λευκωσία με €257 και η Λεμεσός με €223.


Τα πιο φθηνά δίδακτρα έχει η Λάρνακα με το μέσο όρο να ανέρχεται στα €179.

Συνολικά στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία φοιτούσαν κατά τη χρονιά 2016-2017, 4,5 χιλ. παιδιά ηλικίας από 3 ετών μέχρι 5 ετών και 8 μηνών με τα πλείστα να είναι στη Λευκωσία και Λεμεσό.

Με βάση τον αριθμό μαθητών σε κάθε επαρχία και το μέσο κόστος, ο ετήσιος τζίρος των 177 νηπιαγωγείων στην Κύπρο φτάνει €11,4 εκ.

Στα δημόσια νηπιαγωγεία φοιτούσαν κατά τη ίδια χρονιά 12.254 παιδιά ηλικίας 3 ετών μέχρι 5 ετών και οκτώ μηνών. Στα δημόσια νηπιαγωγεία το κόστος είναι πολύ χαμηλό, €42 το μήνα για τις ηλικίες πριν την προδημοτική εκπαίδευση που παρέχεται δωρεάν.

Τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία λειτουργούν σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων νόμων του 1971 έως 2012.

Κανένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν εξασφαλίσει πρώτα έγκριση από τον υπουργό παιδείας και πολιτισμού, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της συμβουλευτικής επιτροπής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σήμερα λειτουργούν 87 ιδιωτικά νηπιαγωγεία στην επαρχία Λευκωσίας, 53 στην επαρχία Λεμεσού, 27 στην επαρχία Λάρνακας, 3 στην επαρχία Αμμοχώστου και 7 στην επαρχία Πάφου.

Πηγή: Stockwatch/Γεωργία Χαννή