Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Μήνυμα αγάπης και τιμής προς τους Έλληνες του Πόντου


που βρήκαν φιλοξενία στην Κύπρο και ενσωματώθηκαν ομαλά στην Κυπριακή κοινωνία απηύθυνε σήμερα από την Πάφο με την ευκαιρία της σημερινής επετείου Μνήμης Θυμάτων Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο της τέλεσης του ετήσιου μνημόσυνου, από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου και τους Συνδέσμους Ελληνοποντίων Πάφου .

Η 19η Μαΐου ανέφερε ο κ Ομήρου έχει καθοριστεί τόσο από την Βουλή των Ελλήνων όσο και από την Βουλή των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ημέρα μνήμης και τιμής για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους νεότουρκους.

Στόχος της μνήμης και της απονομής τιμής, είπε ο κ Ομήρου, είναι να δοθεί το μήνυμα τόσο προς την Διεθνή όσο και προς την Ευρωπαϊκή κοινότητα ότι θα πρέπει να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Τουρκία προς το Τουρκικό κράτος για να συμφιλιωθεί επιτέλους με την ιστορία του, να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και βεβαίως να εγκαταλείψει τις επεκτατικές και αρπακτικές του πολιτικές στην Κύπρο.

Επίσης πρόσθεσε, η Τουρκία και το Τουρκικό κράτος θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα επανειλημμένα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για συνεργασία για εξεύρεση λύσης που να στηρίζεται στο διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Του μνημόσυνου προέστη ο Επίσκοπος Αρσινόης κ Νεκτάριος ενώ μετά το πέρας του μνημόσυνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και επιδόθηκε ψήφισμα .

Μέσω του ψηφίσματος τα ποντικά σωματεία της Κύπρου, εκ μέρους των Ελλήνων Ποντίων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, εξέφρασαν για άλλη μια φορά τον αποτροπιασμό τους για το ειδεχθές έγκλημα που διέπραξαν οι Νεότουρκοι υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και άλλων Τούρκων ηγετών του κράτους ή των συμμοριών από το 1916 μέχρι το 1923.

353.000 Πόντιοι αναφέρεται στο ψήφισμα, κάθε ηλικίας σε πόλεις και χωριά βρήκαν φρικτό θάνατο στα σπίτια τους , στους δρόμους , στις φυλακές και στις εξορίες με μεθόδους που επανέλαβε αργότερα η ναζιστική Γερμανία.

Το έγκλημα αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα και την Κύπρο και καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η 19η Μαΐου.

Τα ποντιακά σωματεία της Κύπρου ζητούν να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ποντίων από όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς. Διαβεβαιώνουν επίσης μέσω του ψηφίσματος τους , ότι δεν είναι πρόθεση τους να καλλιεργήσουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς και ότι αίτημα τους δεν συνιστά πράξη εθνικής εκδίκησης.

Απλά προσθέτουν , επιθυμούν να πληροφορηθούν οι σύγχρονοι το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων και να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά, να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ξεριζωμούς και να μην έχουμε άλλες αλησμόνητες πατρίδες.

Κάλεσαν τέλος την πολιτισμένη ανθρωπότητα να απαιτήσει από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία που διεπράχθη σε βάρος των Ποντίων , οι οποίοι για τρεις χιλιάδες χρόνια συμβιώνουν ειρηνικά με όλους τους λαούς της περιοχής.  

ΚΥΠΕ/ΚΠ/