Τελετή επίσημης έναρξης λειτουργίας του ρολογιού

Τελετή επίσημης έναρξης λειτουργίας του ρολογιού

Η τελετή της επίσημης έναρξης λειτουργίας του ρολογιού που έχει τοποθετηθεί στον χώρο της εισόδου του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου πραγματοποιήθηκε χθες μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Το ρολόι, Ελβετικής κατασκευής, αποτελεί δωρεά του κ. Σωτήρη Χατζημηνά, ο οποίος ζει στην Ελβετία. Η τοποθέτησή του στην είσοδο του Αρχαιολογικού Πάρκου αποτελεί «τοπόσημο» για την περιοχή, προσανατολίζοντας και κατευθύνοντας τον επισκέπτη προς το ιστορικό λιμανάκι και το Αρχαιολογικό Πάρκο, το οποίο φιλοξενεί μεγάλου ενδιαφέροντος ρωμαϊκές επαύλεις και τα φημισμένα ψηφιδωτά, μέρος των οποίων περιγράφονται στην στήλη-ρολόι.


 

Την ιδέα του δωρητή μετουσίωσε σε έργο ο συμπολίτης μας αρχιτέκτονας Κώστας Κουτσοφτίδης

   

Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του έγινε  από τον Δήμαρχο Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος και τον δωρητή.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε μουσικό καλωσόρισμα από 15μελές σχήμα της Συμφωνικής Μπάντας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την διεύθυνση του Δρ. Γιάννη Μυράλη.

 

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η Πάφος αλλάζει .Με σταθερό βήμα, εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης και εκσυγχρονισμού, με το 2017 να λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλά επίπεδα.

Η πόλη, συνέχισε,  αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σύγχρονη ιστορία της, ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και προετοιμάζεται για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα. Το ρολόι που σε λίγο θα ξεκινήσει και επίσημα τη λειτουργία του, είπε ο Δήμαρχος Πάφου,  προσφέρει το συμβολισμό που η πόλη και οι κάτοικοί της έχουν τόση ανάγκη, ότι δηλαδή η  Πάφος ξεκινά μια νέα πορεία αναγέννησης και προόδου.

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως το ρολόι που εγκαινιάστηκε χθες αποτελεί προϊόν δωρεάς ενός Κυπρίου ευπατρίδη του  Σωτήρη Χατζημηνά με αναγνωρίσιμο στίγμα προσφοράς στον Ελληνισμό, που μάλιστα συνέλαβε και την ιδέα του έργου.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό ότι η δωρεά αυτή, ως παρέμβαση στο περιβάλλον και στην κοινωνία της Πάφου, αναδεικνύει τη σημασία των δωρεών κοινωφελούς χαρακτήρα σε μια φάση που η πόλη μας προσπαθεί να ενώσει δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να εισέλθει σε τροχιά οικονομικής και ηθικής ανάκαμψης και ανόδου.

Η πόλη μας σημείωσε , έχει ανάγκη τις δωρεές, μικρές και μεγάλες, όχι μόνο επειδή ο Δήμος δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να υλοποιήσει όλα τα απαιτούμενα έργα υποδομής και εξωραϊσμού αλλά και για λόγους καλλιέργειας και προαγωγής του πνεύματος της ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο όπου ζούμε.

Πρόσθεσε επίσης πως το  δεύτερο στοιχείο που ενισχύει και αναδεικνύει το συμβολισμό του έργου είναι ο χώρος στον οποίο εντάχθηκε, η σπάνια πολιτισμική πυκνότητα της περιοχής, σε συνάρτηση με την υψηλή επισκεψιμότητά της, προσδίδουν στο έργο το χαρακτήρα “τοπόσημου”.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι η μορφή του έργου και όσα προβάλλονται σ’αυτό υπό μορφήν επιγραφών.

Για τη μαγεία της Ιστορίας και τη πόλη, μίλησε η αρχαιολόγος  – ιστορικός Τέχνης δρα Άννα Μαραγκού.  Η κ. Μαραγκού είπε πως τη Νέα Πάφο την ορίζουν τα μωσαϊκά της Πάφου η οικία του Διονύσου, του Αιώνα , του Θησέα και του Ορφέα , αυτές οι ρωμαϊκές επαύλεις που καταγράφουν μια περίλαμπρη ιστορία και αποτελούν αναμφίβολα το κέντρο βάρος της πόλης.

Τύχη αγαθή έφερε τον εκ Λευκονοίκου κ. Σωτήρη Χατζημηνά να δωρίσει στην Πάφο ένα ρολόι για το λιμάνι της , για να μπορεί ο ταξιδιώτης να το βλέπει από μακριά , να βλέπει και να αγναντεύει το μόνο πράγμα στο πλανήτη που δεν εξαρτάται από το ανθρώπινο είδος,  τον χρόνο, ανέφερε η κ. Μαραγκού σημειώνοντας ” ένα ρολόι λοιπόν στο λιμάνι της Πάφου, δωρεά ενός ευπατρίδη και ανάθεση της κατασκευής σ’ ένα αρχιτέκτονα που βιώνει, ζει την Πάφο με πόθο και πάθος” .

Αυτή συνέχισε, είναι η ειδοποιός διαφορά , ότι δηλαδή όπως επεξήγησε, θα μπορούσε να ήταν ένα ρολόι πακτωμένο σε ένα σιδερένιο πάσσαλο, κι όμως αντ’ αυτού και ελέω αρχιτέκτονα το ρολόι από χρηστικό αντικείμενο , μετουσιώνεται σε έργο τέχνης που φέρει μέσα στα σπλάχνα του την ιστορία της πόλης.   

Η κ. Μαραγκού είπε πως ο αρχιτέκτονας του έργου Κώστας Κουτσοφτίδης ταύτισε το έργο του με ότι  πιο σημαντικό έχει η πόλη, τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και με την θάλασσα που το αγκαλιάζει, μετατρέποντας το  βράδυ , μέσα από τον προσεγμένο φωτισμό του, σε μια ποιητική δημιουργία που προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις.

Η θέαση συνέχισε της βάσης του ρολογιού,  φωτισμένης με τα Ελληνικά ονόματα του μύθου και της ιστορίας προσφέρουν συγκίνηση πρωτόγνωρη , η χρήση της Ελληνικής γλώσσας βάλσαμο και παράδειγμα προς μίμηση.   

Πρόσθεσε ακόμη, πως ο αρχιτέκτονας του έργου χρησιμοποίησε ως υλικό οξειδωμένη λαμαρίνα με τη σκουριά να σηματοδοτεί το πέρασμα του χρόνου, αλλά και τα καράβια το καρνάγιο , το λιμάνι.

Είναι είπε, ” δημιουργία αυθεντική που προέρχεται από έρωτα πατρίδας. Και επειδή ο Έρωτας είναι η πρωταρχική δύναμη του ανθρώπου, ο Κουτσοφτίδης σχεδίασε δίπλα από το ρολόι του λιμανιού το παγκάκι των ερωτευμένων και αυτό από οξειδωμένη λαμαρίνα και το στόλισε με τους στίχους του Σοφοκλή τονίζοντας – όπως είπε- το Έρως ανίκατε μάχαν, ότι η δημιουργία είναι η μόνο αληθινή διέξοδος.

Τέλος η κ. Μαραγκού συνεχάρη τόσο τον Δήμο Πάφου αλλά και την αρχιτέκτονα και αναπληρώτρια Δημοτικού μηχανικού του Δ. Πάφου για τη συμβολή τους στην τοποθεσία του μνημείου.

Εξάλλου ο αρχιτέκτονας Κώστας Κουτσοφτίδης ανέφερε πως έμπνευση και επιθυμία του κ. Χατζημηνά ήταν η τοποθέτηση του ρολογιού στο λιμάνι της Πάφου εδώ και αρκετά χρόνια . Η τοποθέτηση του ρολογιού συνέχισε, συντελεί ταυτόχρονα το έναυσμα για αναβαθμισμένο αλλά και επιτακτικό μορφικό μετασχηματισμό του χώρου του λιμανιού και όχι μόνο

Σε μεγάλους ανοικτούς υπαίθριους χώρους η σημειολογία του χώρου, είπε ο αρχιτέκτονας, επιβάλει την αναζήτηση κάθετων στοιχείων που καθιστούν τον χώρο αναγνωρίσιμο που προσανατολίζουν και που οδηγούν . Το αντικείμενο – όπως είπε- γίνεται μόνο τότε τοπόσημο.

Μια κολώνα είπε, έφερε τον αρχαιολογικό χώρο εκτός της περίφραξης του ,όταν ακόμα σημείωσε, συνδυαστεί με στοιχεία της προσκείμενης θάλασσας όπως η σκουριά που παραπέμπει σε βαπόρια τότε η αρχιτεκτονική μπορεί να κοντέψει στα όρια της ποίησης

Ο κ. Κουτσοφτίδης τέλος αφιέρωσε το παγκάκι των ερωτευμένων στην γυναίκα του Γιούλα που είχε την ιδέα – όπως είπε- για να χρησιμοποιηθεί στο έργο ο ύμνος του Έρωτα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Ο δωρητής Σωτήρης Χατζημηνάς που είναι μεταξύ άλλων ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του απόδημου ελληνισμού , πρόεδρος του ιδρύματος ελληνικής ορθοδόξου εκκλησίας Ζυρίχης και πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου για 50 συνεχόμενα χρόνια, ανέφερε πως οι αναμνήσεις της ζωής του είναι ακόμα πολύ καθαρές που πολλές φορές σκέφτεται να τις γράψει. Το κάθε μέρα του συνέχισε, είναι προγραμματισμένο και το σήμερα είναι παρόμοιο με το χθες σημειώνοντας πως απ’ αυτή την ήρεμη μονοτονία αντλεί τη δύναμη για το αύριο. Ο κ. Χατζημηνάς που μοιράζει το χρόνο του σε Ελβετία και Κύπρο ανέφερε πως πατρίδα του δεν είναι το μέρος που γεννήθηκε αλλά το μέρος που φίλοι και γείτονες ρωτούν όταν λείπεις ” που είναι τι κάνει”.

Η σημερινή τελετή συνέχισε για τον ίδιο είναι το τέλος μιας περιπέτειας που τράβηξε 20 χρόνια , σημειώνοντας πως μετά απ’ αυτή τη περίοδο και τη βοήθεια του Δημάρχου κατάφερε να δημιουργήσει το ρολόι που για αυτόν αποτελεί ένδειξη προς την πρόοδο. Με το πέρασμα του χρόνου είπε, το ρολόι αυτό θα γίνει όχι μόνο το σημάδι του λιμανιού αλλά και ο καθοδηγητής ξένων.

 Πίσω από τις τιμές που του έχουν απονεμηθεί βλέπει – όπως είπε- το έργο του Θεού την ευλογία του  στο έργο της ζωής του και αισθάνεται περήφανος και συγκινημένος. Ο ίδιος σημείωσε πως δεν πιστεύει στο πεπρωμένο αλλά στην θεία καθοδήγηση .Είπε ακόμη πως όταν πεθάνει η πνευματική του ενέργεια δεν θα πεθάνει αλλά θα γυρίσει στο κέντρο που είναι ο Θεός.

και ντόπιων .

Ο κ. Χατζημηνάς ήταν και το άνθρωπος που βοήθησε στην ίδρυση της έδρας της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα του απένειμε την χρυσή Αφροδίτη. Πολύ πρόσφατα ανέλαβε και το κυπριακό ινστιτούτο στήριξης παιδιών στη Λεμεσό.

Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από κόσμο, ντόπιους και ξένους.