Τελικά έχει αρχαιοκάπηλους το Τμήμα Αρχαιοτήτων;

Τελικά έχει αρχαιοκάπηλους το Τμήμα Αρχαιοτήτων;

«Μα τι έγινε τελικά με τις καταγγελίες του δήμαρχου Πάφου για υπαλλήλους του Τμήματος Αρχαιοτήτων που δρουν ως αρχαιοκάπηλοι; Που κλέβουν και πωλούν αρχαιότητες; Έγιναν συλλήψεις ή τα κουκούλωσαν πάλι;» ρωτούσε χθες αναγνώστης του «Φ».

Η αλήθεια είναι ότι δεν έγιναν συλλήψεις και ούτε πρόκειται να γίνουν. Όχι επειδή κάποιοι φρόντισαν να κουκουλώσουν την υπόθεση, αλλά διότι ο ίδιος ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αρνήθηκε να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία παρά τις εκκλήσεις που του απηύθυναν η ηγεσία του Σώματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.


Οι καταγγελίες Φαίδωνος είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από έναν χρόνο. O δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι υπάλληλοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων κλέβουν ή και αντικαθιστούν αρχαιότητες και, ακολούθως, τις πωλούν σε συλλέκτες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καταγγελίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνας Σολομίδου – Ιερωνυμίδου, των υπαλλήλων αλλά και του πολιτικού προϊσταμένου του Τμήματος υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη. Όλοι τους κάλεσαν τον Φαίδωνος να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του, ειδάλλως να τις αποσύρει και να απολογηθεί.

«Δεν αποσύρω ούτε ένα “ν”, δεν αποσύρω ούτε ένα “ς” από τις καταγγελίες μου», τους απάντησε ο Φαίδωνος, καλώντας παράλληλα την Αστυνομία να πράξει το καθήκον της, αρνούμενος όμως ο ίδιος να δώσει κατάθεση. «Αναμένω, τουλάχιστον, τη δημόσια απολογία σας για την άδικη συμπεριφορά σας κατά λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, επιφυλασσόμενη βέβαια για τη νομική πλευρά του θέματος» προειδοποίησε τον Φαίδωνος η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Εν τέλει, αγαπητέ αναγνώστη, οι καταγγελίες ουδέποτε εξετάστηκαν από την Αστυνομία, διότι δεν υπήρχε μαρτυρία. Η δημόσια απολογία του Φαίδωνος, που αρνήθηκε να δώσει κατάθεση αλλά δεν απέσυρε ούτε ένα «ν» από τις καταγγελίες του, δεν ακούστηκε ποτέ και η υπόθεση έκλεισε, αφήνοντας την «τάτσα», το στίγμα της διαφθοράς, στο Τμήμα Αρχαιοτήτων. Και αυτό, επειδή η κ. Ιερωνυμίδου επιφυλάχθηκε μεν, αλλά ουδέποτε προχώρησε στη λήψη νομικών μέτρων.

Πηγή: Φιλελεύθερος