Τετραήμερη κράτηση σε 4 άτομα για υπόθεση ναρκωτικών

Τετραήμερη κράτηση σε 4 άτομα για υπόθεση ναρκωτικών

Διατάγματα κράτησης τεσσάρων ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον τεσσάρων προσώπων που συνελήφθηκαν χθες για διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης χρήσης και κατοχής ναρκωτικών με σκοπό την προμήθεια.
Πρόκειται για 39χρονο από τη Λεμεσό, τη συμβία του 33 ετών, τη μητέρα της 33χρονης, ηλικίας 52 ετών και τον αδερφό της ηλικίας 24 ετών, όλοι από χωριό της Επαρχίας Πάφου.

Ο εξεταστής της υπόθεσης, Λοχίας 514 Παναγιώτης Ταμπούρα, που υπηρετεί στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών, ανέφερε πως ο ίδιος λαμβάνει μέρος στη διερεύνηση υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης κατοχής, παράνομης κατοχής με σκοπό την προμήθεια σε άλλα πρόσωπα και παράνομης χρήσης ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α’, ήτοι κοκαϊνης, βάρους 786 γραμμαρίων περίπου, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και 6/12/2015 στο χωριό Μαραθούντα της Επαρχίας Πάφου.


Συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε στις 6/12/2015 (χθες) μεταξύ των ωρών 09:30 – 10:30 μέλη της ΥΚΑΝ, κατόπιν πληροφορίας και δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων έρευνας, ερεύνησαν τόσο την ανώγειο κατοικία, στην οποία διαμένουν οι δύο πρώτοι ύποπτοι δηλαδή ο 39χρονος και η 33χρονη συμβία του, όσο και την ισόγειο κατοικία, στην οποία διαμένουν η μητέρα της 33χρονης και ο αδερφός της, στην παρουσία και των τεσσάρων, χωρίς ωστόσο να ανευρεθεί οτιδήποτε το επιλήψιμο. Παρών ήταν επίσης και πέμπτο πρόσωπο, το οποίο διανυκτέρευε στην οικία του ζεύγους.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρθηκε, η έρευνα επεκτάθηκε στους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου και βρέθηκε θαμμένο στο έδαφος στην πίσω αυλή των πιο πάνω οικιών, ένα πλαστικό κυλινδρικό δοχείο με κίτρινο πώμα, μέσα στο οποίο υπήρχαν δύο νάιλον διαφανή σακούλια, τα οποία περιείχαν άσπρη συμπαγή ουσία, ομοιάζουσα με κοκαϊνη, καθώς και άλλα δύο νάιλον διαφανή σακούλια, κλειστά δια καψίματος, που περιείχαν άσπρη σκόνη ομοιάζουσα με κοκαϊνη.

Από προκαταρκτικό έλεγχο που έγινε με ειδικό τέστερ, σ’ ένα από τα σακούλια, παρουσιάστηκε θετική ένδειξη στην κοκαϊνη.

Ανακρινόμενοι προφορικά στο μέρος πιο πάνω ύποπτοι, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη με την παρούσα υπόθεση.

Ακολούθως, ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, βρέθηκε, θαμμένο στο έδαφος σε απόσταση πέντε περίπου μέτρων από το πρώτο δοχείο, ένα πλαστικό κυλινδρικό δοχείο με άσπρο πώμα, μέσα στο οποίο υπήρχαν τρία διαφανή νάιλον σακούλια, δεμένα κόμπο, με ποσότητα άσπρης σκόνης, ομοιάζουσα με κοκαϊνη.

Στη συνέχεια, σε απόσταση περίπου τριών μέτρων από το δεύτερο δοχείο, βρέθηκε, θαμμένο στο έδαφος ένα πλαστικό που περιείχε ένα διαφανές νάιλον σακούλι δεμένο κόμπο, μέσα στο οποίο υπήρχαν πέντε νάιλον διαφανή σακούλια, επίσης δεμένα κόμπο τα οποία περιείχαν αντίστοιχα ποσότητα άσπρη συμπαγής ουσίας και άσπρης σκόνης ομοιάζουσα με κοκαϊνη.

Με την ανεύρεση του δεύτερου δοχείου και στη συνέχεια του τρίτου δοχείου ανακρινόμενοι, ο 1ος ύποπτος ο 39χρονος ομολόγησε προφορικά ότι όλα τα ανευρεθέντα ναρκωτικά και στα τρία δοχεία είναι δικά του.

Σημειώνεται πως όλα τα ανευρεθέντα παραλήφθηκαν ως τεκμήρια. Η ποσότητα της άσπρης ουσίας και της άσπρης σκόνης είναι συνολικού μεικτού βάρους 786 γραμμαρίων περίπου.

Μετά τη σύλληψη των υπόπτων λήφθηκε νέα πληροφορία στην ΥΚΑΝ η οποία ανέφερε ότι οι πιο πάνω ύποπτοι είχαν στην κατοχή τους και άλλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών, καθώς και παράνομο οπλισμό τον οποίο αποκρύπτουν σε συγκεκριμένο χώρο των οικιών τους και των υποστατικών τους. Κατόπιν τούτου εκδόθηκε εκ νέου δικαστικό ένταλμα έρευνας των οικιών και υποστατικών τους στη Μαραθούντα, καθώς και άλλης μίας οικίας που χρησιμοποιεί ο 39χρονος, 1ος ύποπτος στη Λεμεσό.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, μέλη της ΥΚΑΝ με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων, διενήργησαν εν νέου έρευνα στις οικίες και υποστατικά των τεσσάρων υπόπτων, χωρίς ωστόσο να ανευρεθεί οτιδήποτε άλλο το επιλήψιμο.

Έρευνα διεξήχθη ταυτόχρονα και στην οικία του 1ου υπόπτου στη Λεμεσό, στην παρουσία της συζύγου του, χωρίς και πάλι να ανευρεθεί οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Ο κ. Ταμπούρας ανέφερε πως όλα τα ανευρεθέντα θα σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις στο Γενικό Κρατικό Χημείο, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, καθώς και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια του Αρχηγείου Αστυνομίας για επιστημονικές εξετάσεις.

Ο εξεταστής της υπόθεσης είπε στο δικαστήριο πως οι εξετάσεις της αστυνομίας βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και πως μέχρι στιγμής έχει ληφθεί μια κατάθεση και έχουν γίνει πέντε έρευνες οικιών, οκτώ οχημάτων και μιας μοτοσικλέτας.

Πρόσθεσε επίσης πως αναμένεται να ληφθούν άλλες 39 περίπου καταθέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως το στενό οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον των υπόπτων.

Επιπλέον από τους υπόπτους έχουν κατασχεθεί συνολικά 4 κινητά τηλέφωνα, στη συνέχεια θα ζητηθεί η εξασφάλιση διαταγμάτων αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, για υποβοήθηση του ανακριτικού έργου. Περαιτέρω λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων που διερευνώνται, αναμένεται να ζητηθεί και η άρση του τραπεζικού απορρήτου των τεσσάρων υπόπτων αφού εξασφαλιστούν τα σχετικά διατάγματα αποκάλυψης των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Ο εξεταστής της υπόθεσης χαρακτήρισε την 8ήμερη κράτηση των τεσσάρων προσώπων απόλυτα αναγκαία και είπε πως τυχόν απόλυση τους δυνατό να επηρεάσει αρνητικά το ανακριτικό έργο της αστυνομίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου υπόπτου δικηγόρος Χ. Χατζηλοϊζου,υπέβαλε διευκρινιστικές ερωτήσεις στον μάρτυρα κατηγορίας – εξεταστή της υπόθεσης για το πόσα άτομα έλαβαν μέρος στην επιχείρηση και κατά πόσο ο πελάτης του ήταν παρών στην ανεύρεση των δοχείων, με τον μάρτυρα να απαντά πως στην πολύωρη επιχείρηση έλαβαν μέρος 10 άτομα και πως ο 1ος κατηγορούμενος ήταν παρών στην ανεύρεση των δοχείων.

Ο κ. Χατζηλοίζου δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της 33χρονης συμβίας του 1ου κατηγορούμενου και της μητέρας της, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου ανέφερε πως η αυλή που ανευρέθηκαν τα ναρκωτικά δεν ήταν περιφραγμένη και πως το αίτημα της αστυνομίας εδράζεται στο γεγονός ότι η απαγορευμένη ουσία εντοπίστηκε στον τόπο της αυλής χωρίς να υπάρχει άλλο στοιχείο.

Διερωτήθηκε γιατί οι πελάτισσες του να βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης αφού ο 1ος κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι όλα τα ανευρεθέντα ήταν δικά του και διερωτήθηκε αν στο συγκεκριμένο σπίτι υπήρχαν άλλα 30 συγγενικά πρόσωπα θα προσάγονταν ως ύποπτα όλα στο δικαστήριο.
Έφερε ένσταση στην κράτηση των πελατισσών του και ανέφερε πως οι 8 μέρες που ζητά η αστυνομία είναι πολλές.

Τέλος ο συνήγορος υπεράσπισης του 4ου υπόπτου, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής ανέφερε πως τα ναρκωτικά υπάρχει πιθανότητα να εντοπίστηκαν σε μέρος που τελικά ήταν εκτός της αυλής της οικίας αφού στην πίσω πλευρά της οικίας – όπως είπε- υπήρχε όχθος.

Ανέφερε επίσης πως η 2η πληροφορία που κατείχε η αστυνομία στα χέρια της για κατοχή ναρκωτικών και όπλων αποδείχτηκε ψεύτικη, με τον μάρτυρα να αναφέρει πως μια πληροφορία που δεν επαληθεύεται δεν σημαίνει ότι είναι ψεύτικη.

Ο κ. Σιαηλής ανέφερε επίσης πως η μόνη σύνδεση του πελάτη του με την υπόθεση είναι ότι η οικία τους βρίσκεται στον ίδιο χώρο και πρόσθεσε πως η 8ήμερη κράτηση είναι μεγάλη.

Από την πλευρά της η κατηγορούσα Αρχή, που εκπροσωπείται από τον δημόσιο κατήγορο Σίμο Συμεού, αναφέρθηκε ακολούθως στην υπόθεση Σιμμιλίδης «περί υπονοιών ο λόγος» αναφορικά με το αδίκημα της συνωμοσίας και στην υπόθεση 181- 181-183/2013 ημερομηνίας 10/10/2013 υπόθεση Βενιζέλος – Ζανέττος/Κυπρ. Δημοκρατίας όπου το αδίκημα – όπως είπε- της συνωμοσίας διερευνάται στο σύνολο της εφόσον η μαρτυρία αφορά όλους τους υπόπτους και αντικειμενικά είναι το εύλογο των υπονοιών.

Είπε μάλιστα πως ήταν σαφής η θέση του μάρτυρα ότι η πληροφορία αφορούσε και τα τέσσερα πρόσωπα.

Χαρακτήρισε τέλος εύλογο το χρονικό διάστημα της κράτησης των υπόπτων.

Μετά από διάλειμμα ορισμένης ώρας ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Πανίκος Μιχαηλίδης διέταξε την 4ήμερη κράτηση των υπόπτων.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ ΜΜ)