Την Παρασκευή προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το δρόμο Πάφου-Πόλης

Την Παρασκευή προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το δρόμο Πάφου-Πόλης

Κέρδισε σε αυτό το στάδιο τα χρονοδιαγράμματα με το πολύκροτο μεγάλο έργο του δρόμου Πάφου – Πόλης η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου. Την Παρασκευή θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον δρόμο, με το στοίχημα για το υπουργείο να ήταν η προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του 2019.

Το έργο δεν αφορά πλέον στον μεγαλόπνοο αυτοκινητόδρομο που προβλεπόταν στον διαγωνισμό που κατέρρευσε πριν 11 χρόνια, αλλά αφορά στη μελέτη και κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ. Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, ακολουθεί βόρεια πορεία ανατολικά της Μαραθούντας και της Τσάδας, δυτικά της Καλλέπειας και του Στρουμπιού και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.


Συγκεκριμένα, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές, το πλάτος του οδοστρώματος θα είναι 10 μέτρα, που θα αποτελούνται από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας, με πλάτος 3,5 μέτρα η κάθε μία συν ασφαλτοστρωμένα ερείσματα μήκους 1,50 μέτρου το καθένα στις δύο πλευρές του δρόμου. Το έργο περιλαμβάνει έναν ανισόπεδο κόμβο στη σύνδεσή του με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου και δύο προσωρινούς ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, έναν στην Τσάδα και έναν στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Στρουμπιού-Κάθηκα.

Επίσης, θα κατασκευαστούν δύο σήραγγες μήκους 720 μέτρων η πρώτη και 290 μέτρων η δεύτερη, όπως και πέντε κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους 1.500 μέτρων. Ακόμα, θα κατασκευαστούν κατά μήκος του δρόμου δύο υπέργειες διαβάσεις, αλλά και εννέα υπόγειες διαβάσεις. Θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μήκος περίπου 12 χιλιομέτρων, λόγω της γνωστής ανωφέρειας του δρόμου που δημιουργεί συμφόρηση ιδιαίτερα με την κυκλοφορία βαρέων φορτηγών. Το πλάτος των λωρίδων αυτών θα αξιοποιηθεί στο μέλλον ως έρεισμα στα πλαίσια της αναβάθμισης του δρόμου σε τέσσερις λωρίδες.

Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα €70 εκατ. συν ΦΠΑ, εκ των οποίων τα €8 εκατ. περίπου θα αφορούν στο κόστος απαλλοτριώσεων των τεμαχίων των οποίων η απαλλοτρίωση ανακλήθηκε το 2012. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας προ δεκαημέρου, δημοσιεύτηκε η σχετική Γνωστοποίηση Απαλλοτρίωσης. Ο προβλεπόμενος χρόνος μελέτης-κατασκευής θα είναι 3,5 χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο τελικό έργο ενσωματώνεται μέσω και του συμβολαίου, σειρά όρων που έθεσε η Περιβαλλοντική Αρχή κατά τη διαδικασία της έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών.

Πηγή: Φιλελεύθερος