Την τεχνοοικονομική μελέτη για την προβλήτα ζητά το ΕΒΕ Πάφου

Την απαρέσκεια και την ανησυχία του εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου για το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει από το Υπουργείο Μεταφορών και από την Αρχή Λιμένων αντίγραφο ολόκληρης της τεχνοοικονομικής μελέτης η οποία έχει εκπονηθεί για την προβλήτα από μελετητή και εντούτοις παρά τις πολλαπλές παρακλήσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί αντίγραφο παρά μόνο μια σύντομη παρουσίαση του όλου έργου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως με βάση τη συγκεκριμένη παρουσίαση του έργου, το ΕΒΕ Πάφου δεν μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα της μελέτης και να ασκήσει κριτική επί της μελέτης αν διαφανεί – όπως είπε- ότι χρειάζεται.


Θέση μας, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί αντίγραφο της ολοκληρωμένης μελέτης στην οποία να φαίνεται καθαρά το κεφαλαιουχικό κόστος της υλοποίησης του έργου και την μεθοδολογία με βάση την οποία έχει υπολογιστεί, καθώς και τα λειτουργικά έξοδα, όπως και η οικονομική απόδοση του έργου.

Παρατήρησε, επίσης, πως η θέση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου είναι ότι η τεχνοοικονομική μελέτη πρέπει να καλύπτει και την κοινωνική απόδοση του έργου, που να δείχνει, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία, τοπική και παγκύπρια, από τη δημιουργία της προβλήτας και να μην περιορίζεται μόνο στα εισοδήματα και στις δαπάνες τις οποίες θα έχει η Αρχή Λιμένων.

Πρόσθεσε, επίσης, πως θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις ενέργειες του Κράτους διαφάνεια και να μπορούν – όπως ανέφερε- ιδιαίτερα οι φορείς όπως είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, να τοποθετείται με ακρίβεια και επαγγελματικότητα πάνω στις μελέτες, ώστε να βοηθείται κατά αυτόν τον τρόπο και το ίδιο το Κράτος από τις παρατηρήσεις και τις εισηγήσεις τις οποίες προβαίνει το ΕΒΕ.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)