Την Τρίτη αποφασίζει το Κακουργιοδικείο

Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί θα εκδώσει την απόφαση του το Κακουργιοδικείο Πάφου στο αίτημα των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ, Φειδία Σαρίκα και Γιώργου Σιαηλή να μην περιληφθούν σε κοινό κατηγορητήριο με τους τρεις πρώην δημοτικούς συμβούλους Πάφου Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου και Βάσο Βασιλείου που έχουν ήδη κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση.

Μετά την υποβολή των σχετικών εντάσεων από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων Σαρίκα και Σιαηλή, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Α’ Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος υποστήριξε  σήμερα γιατί θα πρέπει να είναι στο ίδιο κατηγορητήριο τόσο ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου όσο και ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ .


Ο κ. Κέκκος ανέφερε ότι οι βασικότεροι μάρτυρες κατηγορίας και για τις δυο φάσεις του έργου είναι οι Ευτύχιος Μαλληκίδης και Σάββας Βέργας που έχουν ήδη καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση.

Είπε ακόμη ότι όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν ή εξακολουθούν να είναι μέλη του συμβουλίου αποχετεύσεων Πάφου.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα αδικήματα έχουν διαπραχτεί κατά την εκτέλεση των εργασιών κατά την Α’ και Β’ Φάση σε διάφορα συμβόλαια, ο τρόπος ο οποίος ενήργησαν ήταν ο ίδιος ενώ τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζουν είναι της ίδιας φύσεως για όλους τους κατηγορούμενους και συνεπώς θα πρέπει το κατηγορητήριο να είναι κοινό για σκοπούς ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

Τα αδικήματα συνέχισε, αφορούν δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίοι υποδηλώνουν διαφθορά, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος. 

Ο κ. Κέκκος ακολούθως αναφέρθηκε στην υπόθεση της Δρομολαξιάς λέγοντας πως και εκεί τέθηκε θέμα διαχωρισμού των κατηγορουμένων, αίτημα ωστόσο που δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο.

Επεσήμανε επίσης πως ο χρόνος που θα διαρκέσει η δίκη δεν αποτελεί το αποφασιστικό κριτήριο στο κατά πόσο  θα συμπεριληφθούν όλοι οι κατηγορούμενοι στο ίδιο το κατηγορητήριο, αλλά  θα πρέπει – όπως είπε- να εξεταστεί το σύνολο όλων των δεδομένων με απώτερο σκοπό την ορθή απονομή δικαιοσύνης.

Σε σχέση με το θέμα της πολλαπλότητας του κατηγορητηρίου που τέθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή, δικηγόρο Κρίτωνα Ερωτοκρίτου στην προηγούμενη δικάσιμο ο κ. Κέκκος υποστήριξε πως η Κατηγορούσα Αρχή μιλάει για μια συνωμοσία και όχι για πολλές ώστε να τίθεται θέμα πολλαπλότητας.

Προς υποστήριξη της θέσης του επικαλέστηκε Αγγλική Νομολογία επί του θέματος,  όπου οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μαζί με κάποια πρόσωπα και στην έφεση που υποβλήθηκε, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ανέφεραν πως η κατηγορία έπασχε από πολλαπλότητα.

Είπε μάλιστα πως σύμφωνα με την Νομολογία μια κατηγορία πρέπει να τροποποιείται για θέμα πολλαπλότητας, όταν το κατηγορούμενο πρόσωπο παραπλανιέται κατά ουσιώδη τρόπο από την πολλαπλότητα.

Στη συνέχεια ο εκ των δικηγόρων του Γ. Σιαηλή , δικηγόρος Κρίτων Ερωτοκρίτου ζήτησε  περισσότερες λεπτομέρειες σε τι συνίσταται η συνωμοσία.

Η Κατηγορούσα αρχή που στην υπόθεση ΣΑΠΑ εκπροσωπείται από τον Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και τον Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου έδωσε σχετικές λεπτομέρειες για το τι συνίσταται η συνωμοσία και οι δικηγόροι των κατηγορούμενων 2 και 5 απέσυραν το αίτημα μας περί πολλαπλότητας.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ όρισε την Τρίτη 29 τρέχοντος στις 10:00 το πρωί ως την ημερομηνία να ανακοινώσει την απόφαση του δικαστηρίου  για το αν θα κάνουν αποδεκτό το αίτημα διαχωρισμού των κατηγορουμένων 2 και 5 από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους

Σε περίπτωση που το αίτημα απορριφθεί οι εν λόγω κατηγορούμενοι θα  κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες που τους καταλογίζονται.

Σε αντίθετη περίπτωση  θα καταχωρηθούν ξεχωριστές υποθέσεις εναντίον καθενός απ’ αυτούς. 

Μη παραδοχή έχουν ήδη απαντήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τρεις πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Πάφου Γιώργος Μιχαηλίδης, Ευστάθιος Ευσταθίου και Βάσος Βασιλείου.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΑΝ)