Τη Δευτέρα η απόφαση του Επ. Δικαστηρίου Πάφου για υπόθεση ληστείας

Τη Δευτέρα η απόφαση του Επ. Δικαστηρίου Πάφου για υπόθεση ληστείας

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου να ανακοινώσει την απόφασή του για τον 30χρονο από τη Βουλγαρία, ο οποίος στις 17 Αυγούστου 2015 ενεπλάκη με έναν 39χρονο συμπολίτη του σε υπόθεση ληστείας, αποσπώντας από τα χέρια 80χρονου ιδιοκτήτη καταστήματος μεταφοράς χρημάτων στη Λεωφόρο Ελλάδος στην Πάφο το χρηματικό ποσό των 1500 ευρώ.

Ο 30χρονος παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου.


Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου, δικηγόρος Σάββας Ζαννούπας, στην αγόρευσή του αναφέρθηκε στη μεταμέλεια του κατηγορούμενου αλλά και στην πρόθεσή του να επανορθώσει, στο γεγονός ότι το αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέραν των 5 χρόνων εκδικάζεται από Επαρχιακό Δικαστήριο, στον ερασιτεχνικό τρόπο δράσης του κατηγορούμενου, στις οικονομικές δυσκολίες που οδήγησαν στη διάπραξη του αδικήματος, στο λευκό ποινικό μητρώο, στη δεύτερη ευκαιρία, στο μεμονωμένο περιστατικό, στα δύσκολα παιδικά χρόνια του κατηγορούμενου, αλλά και στην οικειοθελή παρουσίαση στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννούπα, στις 25 Αυγούστου 2015 ο 30χρονος επικοινώνησε με τον ίδιο και τον πληροφόρησε ότι έχει πληροφορίες ότι η αστυνομία τον αναζητεί. Ο κ. Ζαννούπας σημείωσε πως άμεσα επικοινώνησε με το Τ.Α.Ε. Πάφου και ενημέρωσε τον εξεταστή της υπόθεσης για την πρόθεση του να παραδοθεί στην αστυνομία.

Την επόμενη και περί τις 09:00 το πρωί ο κατηγορούμενος μετέβη με το δικηγόρο του στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Πάφου όπου και παραδίδεται.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 17 Αυγούστου 2015 γύρω στις 12:30 και ο κατηγορούμενος παραδόθηκε στις αστυνομικές Αρχές εννέα μέρες αργότερα. Στο διάστημα αυτό ο κατηγορούμενος ήταν ελεύθερος και όχι μόνο αυτό, όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης, αλλά είχε στην κατοχή του όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννούπα, ο πελάτης του είχε στη διάθεση του το χρόνο και τα μέσα για να αποφύγει τις συνέπειες των πράξεων του, ενώ μπορούσε – όπως είπε- κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα για να φύγει από την Κύπρο. Δεν το πράττει όμως, αντιθέτως, συνέχισε, επικοινώνησε με τον ίδιο ως δικηγόρο του και με τη σειρά του επικοινώνησε με την Αστυνομία.

Ο κ. Ζαννούπας σημείωσε πως η πρόθεση του πελάτη του να παραδοθεί ήταν ειλικρινής και παρόλο που είχε ακόμα στη διάθεσή του το χρόνο και τα μέσα να αποφύγει τη σύλληψη και τις συνέπειες των πράξεων του παραμένει συνεπής. Ακολούθως προχωρεί στην πλήρη αποκάλυψη όλων των γεγονότων της υπόθεσης, δίνοντας λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας στοιχεία και υποδεικνύοντας σκηνές.

Σημειώνεται πως για την υπόθεση έχει συλληφθεί και δεύτερο πρόσωπο (κατηγορ. Αρ 1), το οποίο ωστόσο δεν παραδέχτηκε ενοχή. Πρόκειται για 39χρονο από τη Βουλγαρία.

Ενώ, είπε ο κ. Ζαννούπας, ο παραπονούμενος αναγνωρίζει άλλο πρόσωπο από το άτομο που τον λήστεψε του οποίου ανέφερε και το όνομα, στη συνέχεια αλλάζει τη θέση του και δηλώνει ως το πρόσωπο που τον λήστεψε τον κατηγορούμενο. Και όλα αυτά έγιναν μετά την οικειοθελή παρουσίαση του κατηγορούμενου στην Αστυνομία.

Ως εκ των πιο πάνω προκύπτει το εύλογο ερώτημα, είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου, “θα είχε αλλάξει θέση ο παραπονούμενος σχετικά με το πρόσωπο που τον λήστεψε, χωρίς την παράδοση του κατηγορούμενου στην Αστυνομία; Θα ήταν δυνατή η διερεύνηση και ολοκλήρωση των αστυνομικών ερευνών χωρίς την παράδοση του κατηγορούμενου; Αλλά και το ρητορικό ερώτημα : Πώς θα πετύχαινε καταδίκη η Αστυνομία εναντίον του κατηγορούμενου Αρ 1 τη στιγμή που η αναγνώριση του από τον παραπονούμενο δεν ταυτιζόταν με το μαρτυρικό υλικό που βρέθηκε στη φανέλα του δράστη; “.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου επισήμανε πως η παραδοχή του πελάτη του είχε καταλυτική σημασία. Ανέφερε επίσης ότι στο μετριαστικό παράγοντα θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία, λέγοντας πως “δεν είναι μια υπόθεση όπου με την παράδοση του και παραδοχή του κατηγορούμενο απλά η Κατηγορούσα Αρχή « δένει» καλύτερα την υπόθεση της”. Είναι η περίπτωση, συνέχισε, “που ενώ η Κατηγορούσα Αρχή κινείται περίπου στα τυφλά, έρχεται ο 30χρονος (κατηγορούμενος 2) και λύνει τα χέρια της Αστυνομίας διαφωτίζοντας όλες τις πτυχές της υπόθεσης.”

O κ. Ζαννούπας αναφέρθηκε ακολούθως στη συνεργασία του πελάτη του με τις αστυνομικές Αρχές, παραδέχτηκε ωστόσο πως το αδίκημα της ληστείας και της συνωμοσίας προς διάπραξης αδικήματος είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Ζήτησε τέλος επιείκεια από το δικαστήριο και αναστολή της ποινής φυλάκισης του πελάτη του.

(KYΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)