Τη διαμόρφωση παραλιακού πεζόδρομου στο Δ. Πέγειας προωθεί η Τοπική Αρχή

Ο Δήμος Πέγειας προωθεί την διαμόρφωση του παραλιακού πεζόδρομου στο Δήμο Πέγειας. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Πέγειας Νεόφυτο Ακουρσιώτη το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε επιστολή που απέστειλε στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης  που γνωστοποιήθηκε στην Τοπική Αρχή ενημέρωσε  πως το Τμήμα προωθεί στο παρόν στάδιο τη μελέτη του προαναφερόμενου έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του Κρατικού προϋπολογισμού ως Πολεοδομικό.

Το έργο συνέχισε, – όπως αναφέρθηκε και  στο Δήμο- αφορά ουσιαστικά την διαμόρφωση και προστασία του παραλιακού μετώπου του Δήμου Πέγειας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των λουομένων και του κοινού που επισκέπτεται την παραλία, ώστε να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και ένα σημαντικό πόλο έλξης για το Δήμο Πέγειας αλλά και της Επαρχίας Πάφου. 


Συγκεκριμένα προτείνονται, η δημιουργία παραλιακού πεζόδρομου / ποδηλατόδρομου  κατά μήκος της παραλίας και του ποταμού « Ξερού» μικροί υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι καθιστικοί χώροι, χώροι πρασίνου καθώς και άλλες χρήσεις και λειτουργίες μικρής κλίμακας που θα αναδεικνύουν και θα προβάλουν τα σημαντικά στοιχεία της περιοχής.

Ο κ. Ακουρσιώτης δήλωσε  πως μe βάση το σχέδιο που ετοίμασε το αρμόδιο Τμήμα , η όδευση του προτεινόμενου παραλιακού πεζόδρομου επηρεάζει , μεταξύ άλλων τα ιδιωτικά τεμάχια που εφάπτονται της παραλίας. Στην περιοχή συνέχισε αυτή έχει προκληθεί σοβαρή διάβρωση του παραλιακού ανατολικού μετώπου. Συγκεκριμένα -όπως είπε- τόσο ο παραλιακός πεζόδρομος, όσο και ο δημόσιος χώρος πρασίνου οι οποίοι είχαν παραχωρηθεί αρχικά με βάση τους όρους που έχουν επιβληθεί με την έκδοση Πολεοδομικής άδειας, βρίσκονταν εντός της θάλασσας. Για το λόγο αυτό σημείωσε, η Πολεοδομική Αρχή διαφοροποίησε τις δεσμεύσεις και τους όρους και μετατόπισε τον παραλιακό πεζόδρομο βορειότερα.  

Ο Δήμαρχος Πέγειας πρόσθεσε επίσης πως ενόψει  και των πιο πάνω, το Τμήμα αυτό προτείνει την όδευση του παραλιακού πεζόδρομους , χωρίς επέμβαση στην υφιστάμενη θωράκιση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακουρσιώτη επιστολή απέστειλε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημερώνοντας το πώς η κατασκευή του πεζόδρομου δεν επηρεάζει την ροή των υδάτων του ποταμού και βρίσκεται σε απόσταση πέραν των 10 μέτρων απ΄αυτή.