Τμήμα Δασών: Κάναμε λάθος που δεν μιλήσαμε πρώτα με το Τμήμα Περιβάλλοντος

Τμήμα Δασών: Κάναμε λάθος που δεν μιλήσαμε πρώτα με το Τμήμα Περιβάλλοντος

Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ αρμοδίων φορέων, κομμάτων της αντιπολίτευσης και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τη μια και του Οργανισμού Πάφος 2017 για τη διοργάνωση δύο συναυλιών σήμερα και αύριο στην Πέτρα του Ρωμιού.

Σημειώνεται ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Ακρωτήριο Άσπρο – Πέτρα του Ρωμιού» με κωδικό ‘CY5000005, και σε αυτή περιλαμβάνεται τόσο το χερσαίο μέρος όσο και το θαλάσσιο στο οποίο έγιναν κατασκευές.


Το Τμήμα Περιβάλλοντος που ενημερώθηκε από τους οργανωτές των συναυλιών μετά την εγκατάσταση των κερκίδων, σε απάντηση στον Οργανισμό αναφέρει ότι το αίτημα για εξασφάλιση έγκρισης για χρήση και δραστηριότητα του χώρου θα έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρα και πολύ πριν τη δημιουργία οποιωνδήποτε κατασκευών.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος διαφωνεί ως προς την επιλογή του χώρου που έγινε, ένεκα των κινδύνων που περικλείουν οι κατασκευές και οι δραστηριότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον, ιδιαίτερα λόγω του είδους της χρήσης μέσα στη θάλασσα σε σχέση με την παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου. Απευθυνόμενο προς τον Οργανισμό, το Τμήμα σημειώνει ότι έχει την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν περιβαλλοντική επίπτωση, υποβάθμιση, ρύπανση ή/και άλλη ζημιά στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Υπεραμυνόμενος της απόφασης του Οργανισμού ο πρόεδρος Χρήστος Πατσαλίδης υποστήριξε ότι η επιλογή του χώρου έχει να κάνει με την ανάδειξή του.

Πρόσθεσε ότι η Πέτρα του Ρωμιού είναι εξαιρετικό σημείο αναφοράς, το οποίο συγκεντρώνει τους μύθους, την ιστορία και την ομορφιά της Κύπρου. Ο ίδιος χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις για μια προσωρινή υποδομή.

Έχουν ληφθεί, είπε, όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επίπτωση στην ιδιαίτερη περιοχή, σημειώνουν στο Πάφος 2017, απορρίπτοντας ταυτόχρονα αναφορές ότι έχουν κοπεί δέντρα για τις ανάγκες της προσωρινής υποδομής που δημιουργήθηκε για τις συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου. Ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι δεν έχει γίνει κανένα κόψιμο δέντρων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός στην προσπάθειά του να επιβαρύνει όσο το δυνατό λιγότερο την περιοχή επέλεξε τη δημιουργία μιας δαπανηρής κατασκευής για τις εξέδρες στην παραλία και στη θάλασσα. Η κατασκευή αυτή θα απεγκατασταθεί και η περιοχή θα επανέλθει στην προτεραία της κατάσταση μετά τη διοργάνωση.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Δασών έδωσε τη συγκατάθεσή του στον Οργανισμό για τις εν λόγω συναυλίες. Χθες ο διευθυντής του Τμήματος Τάκης Τσιντίδης υποστήριξε ότι σε περιοχές Natura 2000 επιτρέπονται δραστηριότητες που δεν επηρεάζουν τους λόγους για τους οποίους προστατεύεται ο χώρος. Συμφώνησε ότι θα έπρεπε να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που δεν διαβουλεύτηκε προτού δώσει τη συγκατάθεσή του με το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Περιβάλλοντος K.E. ΑΚΕΛ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην πέτρα του Ρωμιού ενόψει των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το Πάφος 2017 σημειώνεται ότι «η ανάδειξη του πολιτισμού εις βάρος του περιβάλλοντος δεν μας βρίσκει σύμφωνους». «Διερωτώμαστε πραγματικά πώς το Τμήμα Δασών ενέκρινε τέτοιου είδους εργασίες. Τα υπόλοιπα αρμόδια τμήματα δεν τοποθετήθηκαν επί αυτού; Και κυρίως η Επίτροπος Περιβάλλοντος γιατί δεν προέβη στις απαραίτητες δράσεις έτσι ώστε να προστατεύσει την περιοχή; Άλλωστε δεν είναι αυτός ο ρόλος της;», σημειώνει το ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου επισημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες από τον Οργανισμό.

Πηγή: Φιλελεύθερος