Το “Θέατρο του Παραλόγου” εκτυλίχθηκε χθες βράδυ στο Δήμο Πάφου

Το “Θέατρο του Παραλόγου” εκτυλίχθηκε χθες βράδυ στο Δήμο Πάφου

Τα πάνω-κάτω ήρθαν τα πράγματα για το πολύκροτο θέμα του αιτήματος της Μητρόπολης Πάφου για ανέγερση ναού εντός του Δημόσιου Κήπου Πάφου. Στη χθεσινοβραδινή, έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου που συνήλθε για επανεξέταση του θέματος, κατόπιν αιτήματος δημοτικών συμβούλων και ομάδων, η προηγούμενη απόφαση της 4ης Απριλίου για «όχι» στο ναό, μετατράπηκε σε «ναι» κατά πλειοψηφία.

Στην ψηφοφορία 11 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ του ναού, εννέα κατά της ανέγερσης και ένας δημοτικός σύμβουλος δήλωσε παρών. Κατά της ανέγερσης ναού ψήφισαν συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, Νίκος Σιμιλλίδης και Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Μιχάλης Χατζημιτσής της Κίνησης Σωτηρίας της Πάφου και ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, Παναγιώτης Βορκάς.


Υπέρ της ανέγερσης του ναού εντός του Κήπου, τάχθηκαν ο Δήμαρχος, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο Αντιδήμαρχος, Χρήστος Μακαρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, Γιώργος Τσέλεπος, Γιώργος Σοφοκλέους, Λίνος Τσοκκάς και Νίνα Καρακλίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΕΔΕΚ, Βάσος Δημητρίου και Φίλιππος Φιλίππου, ο δημοτικός σύμβουλος της Αλληλεγγύης, Ανδρέας Χρυσάνθου και ο δημοτικός σύμβουλος του ΕΛΑΜ Μιχαλάκης Μιχαήλ.

Αποχή δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Δημητριάδης.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε έντονη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, με τα «ναι» και τα «όχι» για το θέμα να συνυπάρχουν έξω από το Δημοτικό Μέγαρο, σε μια σύναξη που δεν παρουσίασε καμία παρεκτροπή πριν την απόφαση. Οι πολίτες που αντιτίθενται στη χρήση μέρους του Δημόσιου Κήπου για σκοπούς ανέγερσης του ναού, αλλά και οι υποστηρικτές της θέσης της Μητρόπολης συγκεντρώθηκαν πριν την έναρξη της συνεδρίας φέροντας πανό και πλακάτ με συνθήματα που στήριζαν τις θέσεις μιας εκάστης των πλευρών.

Παράλληλα, πολλοί εξ αυτών κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων παρακολουθώντας από κοντά την διαδικασία, στην οποία παρευρίσκεται και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος παρέθεσε τις απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας στο επίμαχο θέμα, μετά από την πρόσκληση που του απηύθυνε το σώμα.

Η γνωστοποίηση της αλλαγής της απόφασης της δημοτικής αρχής, προκάλεσε όμως διαμαρτυρίες μεταξύ των υποστηρικτών της παραμονής του Δημόσιου Κήπου ως αποκλειστικού χώρου πρασίνου, που υποδέχθηκαν την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων με φωνές «προδότες» και «αίσχος», ενώ την ίδια στιγμή οι υποστηρικτές του Μητροπολίτη Πάφου εξέφραζαν ικανοποίηση χειροκροτώντας στο άκουσμα της απόφασης.
Σημειώθηκαν επίσης κάποια μεμονωμένα επεισόδια, με παριστάμενους να επιτίθενται λεκτικά κατά των δημοτικών συμβούλων Βάσου Δημητρίου και Φίλιππου Φιλίππου της ΕΔΕΚ, επειδή άλλαξαν θέση τασσόμενοι υπέρ της ανέγερσης ναού.

Πλέον, μετά την απόφαση αυτή, ο Δήμος Πάφου θα απευθυνθεί με επιστολή προς την Πολεοδομία βάσει της οποίας θα αίρει τις ενστάσεις του για το αίτημα της Μητρόπολης και θα συναινεί στο αίτημα αυτό. Στη συνέχεια, η τελική απόφαση εναπόκειται στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές.

Πηγή: Φιλελεύθερος