Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου δημιουργεί ανησυχίες , λέει ο Γ. Ομήρου

Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου δημιουργεί ανησυχίες , λέει ο Γ. Ομήρου

Οι πρόσφατες εξελίξεις με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου


δημιουργούν ανησυχίες σε ότι αφορά την προσήλωση στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955- 59 Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεωργίου Μιχαήλ, και Χαράλαμπου Καραγιάννη που τελέστηκε σήμερα στην Εκκλησία της του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα.

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως απαραίτητα χαρακτηριστικά της λύσης όπως είναι η μία, μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία και η μία υπηκοότητα, ως αποτέλεσμα της ασάφειας και της αμφισημίας των διατυπώσεων του κοινού ανακοινωθέντος, τυγχάνουν ήδη ερμηνείας από την τουρκική πλευρά που προσιδιάζει σε συνομοσπονδία όπως επίσης ανέφερε “’και η παραχώρηση του κατάλοιπου εξουσίας στις πολιτείες αντί στην κεντρική κυβέρνηση”.

Επεσήμανε ακόμη πως η εμμονή της τουρκικής πλευράς σε ίδρυση νέου κράτους από λεγόμενα υφιστάμενα κράτη παραπέμπει σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση σημειώνοντας πως επειδή οι κίνδυνοι είναι οφθαλμοφανείς, πρωταρχικό εθνικό καθήκον είναι να αποτρέψουμε την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών με την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού.

Ο κ Ομήρου ξεκαθάρισε επίσης πως ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής και δικαίου και πως σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία. Χρέος μας ταυτόχρονα είπε, είναι “να δώσουμε το μήνυμα ότι η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο δεν θα μας οδηγήσει σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση”.

Πρόσθεσε επίσης πως όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα.

Με την ανοχή σημείωσε, που επιδεικνύουν προς την Τουρκία ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητα της, προσθέτοντας πως “ σε τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή, η ευθύνη τους θα είναι τεράστια, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα».

Ο κ Ομήρου ανέφερε πως η συνταγή της ειρήνης είναι απλή και αυτή έχει να κάνει με το να πειστεί η Τουρκία να συμφωνήσει σε μια λύση όπως την περιγράφει η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Να την πείσουν να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως είπε.

Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε και να μη φανούμε κατώτεροι των  περιστάσεων.  Εμπνευσμένοι από την αθάνατη παράδοση του 1955, ας εδραιώσουμε το ανίκητο μέτωπο της ελευθερίας.  Όλοι μαζί, για να ανοίξουμε διάπλατα τη λεωφόρο της εθνικής δικαίωσης. Όλοι μαζί, για να ατενίσουμε την ιστορία, το έθνος, τους αγώνες και τους αγωνιστές με το κεφάλι ψηλά.

Αναφερόμενος στους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955- 59 Χρίστου Κκέλη, Μιλτιάδη Στυλιανού, Γεωργίου Μιχαήλ, και Χαράλαμπου Καραγιάννη ανέφερε πως αυτοί πίστευαν σε μια Κύπρο και σε ένα λαό που να ξεχωρίζει, για να βρίσκει τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή: τον αγώνα για ελευθερία, για πρόοδο της κοινωνίας, για την προκοπή του λαού και του Έθνους.

Οι ήρωες της Τάλας και της Κισσόνεργας εκπέμπουν συνέχισε , από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση μπροστά στα τείχη  που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας. «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». 

Όμοια και εμείς, ανέφερε ο κ Ομήρου, ακούμε το παράγγελμα τους, διαβάζουμε τους οιωνούς της νέας εποχής, αλλά και ανταποκρινόμαστε στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας. Όχι, για να σταματήσουμε περιδεείς και παράλυτοι μπροστά στα τείχη, μπροστά στις δυσκολίες που συναντούμε, αλλά για να τραβήξουμε καταπάνω τους, να τα γκρεμίσουμε, να τα ξεπεράσουμε. Να κτίσουμε το καινούργιο με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπως κατέληξε.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/