Το ρόλο της Αστυνομίας στην ασφάλεια του πολίτη εξήραν Πρόεδρος της Βουλής και Υπ. Δικαιοσύνης

Το ρόλο της Αστυνομίας στην ασφάλεια του πολίτη εξήραν Πρόεδρος της Βουλής και Υπ. Δικαιοσύνης

Το ρόλο που έχει η αστυνομία για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη


εξήραν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε χαιρετισμούς τους στην επίσημη έναρξη των εργασιών της Συνόδου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Συνδικάτων (C.E.S.P.) που διεξήχθη στην Πάφο. Τη βεβαιότητα ότι η σημερινή παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων επαγγελματιών της ασφάλειας, με εξειδικευμένες γνώσεις και σημαντικές εμπειρίες, θα συμβάλει στην περαιτέρω εναρμόνιση των αστυνομικών δομών και δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου, που χαιρέτησε τη διεξαγωγή της Συνόδου στη χώρα μας, είπε πως ως κυπριακή πολιτεία “είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις σκέψεις και τις απόψεις που θα ακουστούν σε αυτή την πολύ σημαντική Σύνοδο, και φυσικά, να συμβάλουμε στην υλοποίηση προτάσεων και εισηγήσεων, που θα διευκολύνουν το έργο της αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη”.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνεται ότι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αστυνομία δεν αποτελεί πλέον ένα αυστηρό όργανο καταστολής ή διωκτικό μέσο της εκάστοτε κυβέρνησης. Βλέπουμε, συνέχισε, “σταδιακά την Αστυνομία να εστιάζεται στην ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας και των συνεχών κοινωνικών αλλαγών και στη βάση των συμπερασμάτων που προκύπτουν να προσπαθεί να δράσει πρωτίστως προληπτικά”.

Επεσήμανε, επίσης, πως σ’ αυτή την εξελικτική πορεία, τα ευρωπαϊκά εθνικά κοινοβούλια έχουν σημαίνοντα ρόλο, αφού οφείλουν να ενισχύσουν το Αστυνομικό Σώμα, παρέχοντας το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και τα μέσα για την καλύτερη δυνατή κατάρτιση των αστυνομικών.

Στην εποχή των υπερεθνικών απειλών, ανέφερε, πρέπει να ενεργήσουμε υπερεθνικά και συλλογικά, σχεδιάζοντας ένα Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης που θα υλοποιήσουμε από κοινού, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ώστε να διασφαλίσουμε ή ακόμα και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διασυνοριακή συνεργασία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Αστυνομικών Συνδικάτων αποτελεί ήδη το βασικότερο βραχίονα για τη δημιουργία εκείνου του δικτύου προστασίας και ασφάλειας στο οποίο όλοι στοχεύουμε, είπε ο κ. Ομήρου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην παρούσα Σύνοδο.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Λουκά, ανέφερε πως ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία η κυπριακή κοινωνία περνά μέσα από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος της Αστυνομίας στη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και σημαντικός.

Καλούμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ “να αγωνιστούμε σκληρά και αποφασιστικά για τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα και σε αυτό τον αγώνα βασική αποστολή της Αστυνομίας είναι η διαφύλαξη των αρχών, των αξιών , των θεσμών και των νόμων του κράτους”, είπε.

Η Κυβέρνηση, προστίθεται στο χαιρετισμό του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπως διακήρυξε προεκλογικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια του πολίτη, και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που προώθησε τον ανασχεδιασμό της Αστυνομίας για να την καταστήσει πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική. Πρόσθεσε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό είναι πρωτίστως σημαντική η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Αστυνομία, καθώς και της συμφιλίωσης της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των γενεσιουργών παραγόντων που δημιουργούν προβλήματα για τους νέους.

Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση και εμπορία εξαρτησιογόνων ουσιών είπε πως καμία κοινωνία δεν είναι επαρκώς οχυρωμένη και αυτό καταμαρτυρείται από τη δραματική αύξηση που καταγράφεται παγκόσμια σε θανάτους νεαρών κυρίως ατόμων. Επεσήμανε επίσης πως στην Κύπρο η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας παρέπεμψε το 2013 σε θεραπευτικά κέντρα 373 νεαρούς συλληφθέντες, ενώ στη συνέχεια εξήρε το έργο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας η οποία “καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και σε πολλές περιπτώσεις με κίνδυνο τη ζωή των μελών της, για τη μείωση της διάθεσης και προσφοράς παράνομων ουσιών εξάρτησης, καθώς και για τη μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά”. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Συμεού, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι από την 1. 5.2011 ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου εντάχθηκε στη μεγάλη οικογένεια της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων ως κλαδική οργάνωση με σκοπό να διεκδικεί πιο δυναμικά τα συμφέροντα των μελών του.

Πρόσθεσε επίσης πως ο Σύνδεσμος διαχρονικά έχει επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που απασχολούσαν τα μέλη του και έχει τροχιοδρομήσει άλλα τόσα. Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Συμεού, λόγω και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας, τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ολόκληρο το Αστυνομικό σώμα. Επεσήμανε, επίσης, πως ο κάθε Αστυνομικός έχει προσφέρει πολλά περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο συμπατριώτη μας.

Κάλεσε παράλληλα το Κράτος και γενικότερα την πολιτεία να προστατεύσει την Αστυνομία καθότι – όπως είπε- η Αστυνομία είναι η αιχμή του δόρατος της Δημοκρατίας και της προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Παρατήρησε επίσης πως εκεί που υπολειτουργεί η Αστυνομία δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά ο νόμος της ζούγκλας. Εξάλλου, στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται το Συνέδριο για την Κύπρο. Ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε τη βεβαιότητα σε ό,τι αφορά την Αστυνομία και τα ιδιάζοντα προβλήματα της, ότι μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους θα εξευρεθούν οι καταλληλότερες υπό τις περιστάσεις διορθωτικές ρυθμίσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή η ετοιμότητα και η προθυμία της συνδικαλιστικής πλευράς θα πρέπει, συνέχισε, να θεωρείται δεδομένη. (ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)