Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί το όραμα της Λέμπας να καταστεί Πολιτιστικό Χωριό

Το Υπουργείο Παιδείας προωθεί το όραμα της Λέμπας να καταστεί Πολιτιστικό Χωριό

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για τον πολιτισμό του οποίου


η Σύνοψη εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4/10/2007, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για δημιουργία εντός της κοινότητας Λέμπας ενός πολιτιστικού πνεύμονα, με το συνδυασμό και την αξιοποίηση του υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου, του αρχαιολογικού κέντρου, του φυσικού μνημείου της κοίτης του ποταμού, του Κολεγίου Τέχνης του Στας Παράσκου και των χώρων φιλοξενίας των φοιτητών του, καθώς και των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσες εκθέσεων / προβολών, πάρκο γλυπτικής / κατασκευών και πιθανόν μικρό αμφιθέατρο), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Στόχος του έργου αυτού, προστίθεται στην ανακοίνωση, είναι αφενός η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και αφετέρου η δημιουργία υποδομών για: προβολή της Κύπρου ως χώρου ανάπτυξης της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας μέσα από προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών από το εξωτερικό και οργάνωση συναφών δραστηριοτήτων, και δεύτερον για ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας με την οργάνωση εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές.

Συγκεκριμένα, το έργο αυτό θα συμπεριληφθεί, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα των σχολείων για προσφορά τριήμερων προγραμμάτων εκπαίδευσης ως μέρος της διαθεματικής προσέγγισης στο πλαίσιο του μαθήματος της Τέχνης.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επαφές και έχει τη συγκατάθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου Λέμπας όσο και των υπεύθυνων του Κολεγίου Τέχνης Στας Παράσκου, ενώ έχει πραγματοποιήσει επαφές τόσο με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, όσο και με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, για θέματα που αφορούν σε βελτιωτικές εργασίες και στην παραχώρηση τουρκοκυπριακής γης εντός των ορίων της κοινότητας Λέμπας.

Πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφορικά με την υλοποίηση του έργου, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι να συναφθεί τριμερής συμφωνία μεταξύ της κοινότητας Λέμπας, του Κολεγίου Τέχνης Στας Παράσκου και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του έργου με την εκατέρωθεν αξιοποίηση εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ενώ μετά τη δημιουργία του Φορέα Πολιτιστικής Ανάπτυξης, η ευθύνη διαχείρισής του να ανατεθεί σ` αυτόν.

Για τη δημιουργία της απαραίτητης κτηριακής υποδομής είναι αναγκαίες βελτιωτικές εργασίες στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Κολεγίου Τέχνης και στα κτήρια φιλοξενίας των φοιτητών του, καθώς και η δημιουργία άλλων εγκαταστάσεων, όπως αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, αίθουσες εκθέσεων / προβολών κ.α. συνολικού κόστους περίπου €512,580 (£300.000).

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λέμπας Θουκιδίδης Χρυσοστόμου χαιρέτησε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για δημιουργία εντός της κοινότητας Λέμπας ενός πολιτιστικού πνεύμονα. Ο κ Χρυσοστόμου, ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η κοινοτική αρχή προσπαθούσε αγωνιωδώς για την επίτευξη του έργου εδώ και πολλά χρόνια και επί υπουργίας του αείμνηστου τέως υπουργού Παιδείας Άκη Κλεάνθους.

Ο κ Χρυσοστόμου σημείωσε επίσης πως « τέθηκαν οι βάσεις για την προώθηση του έργου, είναι έτοιμο το κτιριολογικό πρόγραμμα και έχει εγκριθεί απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», ενώ αναμένεται σύντομα – όπως είπε- η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Ήδη πρόσθεσε, η κοινοτική αρχή έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο, για επίσπευση του έργου, ώστε να ενταχθεί στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της ΕΕ του 2014- 2020.

Ο κ Χρυσοστόμου ανέφερε επιπρόσθετα, πως το κοινοτικό συμβούλιο είναι δεσμευμένο προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή που επέλεξε την Πάφο για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης , όπως το έργο ολοκληρωθεί πριν το 2017, κατόπιν συνεννόησης – όπως είπε- και με το Υπουργείο Παιδείας .

ΚΥΠΕ/ΚΠ/