Το 40% των ξενοδοχείων είναι κατηγορίας 4 και 5 αστέρων

Το 40% των ξενοδοχείων είναι κατηγορίας 4 και 5 αστέρων

Η τουριστική βιομηχανία παραμένει ένας εκ των δύο βασικότερων και σημαντικότερων τομέων οικονομικής δραστηριότητας της Επαρχίας Πάφου ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.

Η Πάφος είπε ο κ. Δημητριάδης μιλώντας στο ΚΥΠΕ, διαθέτει περίπου 29,000 κλίνες, το 33% δηλαδή των κλινών Παγκύπρια, εκ των οποίων ανέφερε πάνω από το 40% αφορά ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 4 και 5 αστέρων.


Η Επαρχία συνέχισε, προσελκύει κάθε χρόνο περίπου το 33% των συνολικών τουριστικών αφίξεων με κύριες αγορές την Αγγλική, Ρωσική, Γερμανική, Ολλανδική και με καλή προοπτική ως προς τις Σκανδιναβικές χώρε και τις αναδυόμενες, ανερχόμενες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, όπως της Πολωνίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αυστρίας , Λουξεμβούργου, Βελγίου , των Αραβικών χωρών και άλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η Πάφος το 2016 προσέλκυσε συνολικά περίπου 1.100.000 αφίξεις και εισοδήματα για την ίδια περίοδο περίπου 900 εκ. σε τουριστικό συνάλλαγμα ενώ συνέχισε, αναμένει για το 2017 περαιτέρω ανάκαμψη.

Επεσήμανε ωστόσο πως αυτή η θετική εξέλιξη των στοιχείων που έχουν καταγραφεί το 2016 οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως στην παροχή από το Κράτος μέσω του ΚΟΤ ουσιαστικών και ελκυστικών οικονομικών κινήτρων προς τους διοργανωτές ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες, στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και τις διεθνής κυρώσεις.

Επιπρόσθετα στις προσπάθειες που καταβάλουν οι ξενοδόχοι και στις χαμηλές τιμές διαμονής και διατροφής, στην ενδυνάμωση της Ρωσικής, Αγγλικής αγοράς, Γερμανίας και Ισραήλ, στην συνέχισε, μεγάλου αριθμού πτήσεων από την Ryanair, Easyjet, Germania και άλλες αερογραμμές,

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ωστόσο πως η Κύπρος και η Πάφος, ως ένας ανεπτυγμένος τουριστικός προορισμός, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, δέχεται τις επιδράσεις της παγκοσμιοποίησης και της ωρίμανσης της αγοράς.

Η Πάφος συνέχισε, επιδιώκει στα επόμενα χρόνια να επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τα πλεονεκτήματα που την διαφοροποιούν από τους ανταγωνιστές της.

Μερικές εκ των βασικών προτεραιοτήτων του ΕΒΕ Πάφου, είπε ο κ. Δημητριάδης,  είναι  η στήριξη και η προώθηση νέων αεροπορικών δρομολογίων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προσέλκυση νέων αγορών, η αναβάθμιση της προσφερόμενης τουριστικής εμπειρίας, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η διεύρυνση των αγορών από όπου – όπως ανέφερε- προσελκύουμε τουρίστες, ώστε να υπάρξει μείωση της μεγάλης εξάρτησης από τις δύο κύριες αγορές τη Βρετανική και τη Ρωσική ,η ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

Ακόμη η αναβάθμιση και συμπλήρωση του λιμανιού στο Λατσί σημειώνοντας πως το Επιμελητήριο θα συντονίσει τις επαφές των εμπλεκόμενων φορέων στο τουριστικό γίγνεσθαι με τους αρμόδιους Υπουργούς ώστε να προωθηθούν τα σχετικά συμπεράσματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ