Υπόθεση ΑΡΙΣΤΟ: Μέλη του ΕΛΑΜ   κατά του  Δημοτικού Συμβουλίου

Υπόθεση ΑΡΙΣΤΟ: Μέλη του ΕΛΑΜ κατά του Δημοτικού Συμβουλίου

Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου


για το θέμα του διαχωρισμού μεγάλου αριθμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί από την αναπτυξιακή εταιρεία ΑΡΙΣΤΟ στην περιοχή Γιουνιβέρσαλ.Η απόφαση της ολομέλειας του ΔΣ, μετά από 2,5 ώρες συζήτηση, περιορίστηκε σε δύο προτάσεις: Να μην ανακληθεί για το παρόν στάδιο η πολεοδομική άδεια αλλά μέχρι το Σεπτέμβριο να μην εξεταστεί άλλη αίτηση της εταιρείας για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη  και να σταλεί επιστολή από το ΔΣ που να καλεί τη Γενική Εισαγγελία και τις διωκτικές Αρχές να προχωρήσουν τάχιστα στην εξέταση της υπόθεσης και να καταλογίσουν ευθύνες.

Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο ερώτημα κατά πόσο ο Δήμος θα πρέπει να ακυρώσει την άδεια διαχωρισμού των οικοπέδων ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα για το θέμα, μετά την καταγγελία για διαφορές στις εμβαδομετρήσεις των τεμαχίων αλλά και την ύπαρξη διαφορετικών σχεδίων στο φάκελο της υπόθεσης απ’ αυτά που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή.Μετά το τέλος της διαδικασίας και κατά την έξοδο από το Δημοτικό μέγαρο προπηλακίστηκαν τα μέλη του ΔΣ Φαίδωνας Φαίδωνος, Γιώργος Σιαηλής και Μάκης Ρουσής.Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Σιαηλλής ανέφερε πως υπήρχαν στο πλαίσιο της συνεδρίας δύο αντίθετες απόψεις ωστόσο – όπως ανέφερε – «σε κανένα δεν δώσαμε αφορμή να μας συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο».

Εμείς, είπε ο κ. Σιαηλλής, “θέλουμε να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψη μας, σεβόμαστε τις απόψεις άλλων και θέλουμε και οι άλλοι – είτε τους αρέσει είτε όχι – να σέβονται τις απόψεις μας”.Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πάφου κ. Ρουσής εξέφρασε λύπη για τη συμπεριφορά κάποιων εκ του ακροατηρίου – υπαλλήλων της εταιρείας – και σημείωσε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας.Εξάλλου ο  κ. Φαίδωνος ανέφερε πως το να υπερασπίζεσαι τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση έχει κόστος.”Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι για εμάς δεν μετράει αυτό το κόστος αλλά σημαντικότερο και πιο ωφέλιμο για την κοινωνία είναι να υπηρετούμε αυτές τις αρχές και να μην υποκύπτουμε ούτε σε προπηλακισμούς, ούτε σε πιέσεις, ούτε και σε καθοδηγούμενες παρεμβάσεις,” πρόσθεσε.Έκανε λόγο για “τεράστιες ευθύνες” κάποιων θεσμικών παραγόντων του κράτους, που – όπως υποστήριξε – κωλυσιεργούν με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.

“Καλούμε τον Αρχηγό Αστυνομίας αλλά και τη Γενική Εισαγγελία να αναλογιστούν τις ευθύνες τους,” είπε.Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, επικεφαλής της εταιρείας, δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας ότι είναι υπέρ της πρότασης να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία με τη δικαιοσύνη ώστε να λάμψει, όπως είπε, η αλήθεια.”Αν ο Δήμος Πάφου κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις, τότε θα πρέπει το ποσό αυτό να το επωμιστούν οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όχι να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Αν πάλι, προκύψουν ποινικές ευθύνες για την εταιρεία μου, τότε είμαι διατεθειμένος να πληρώσω το ποσό που μου αναλογεί εις το διπλάσιο,” είπε.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δημιουργήθηκε ένταση από το ακροατήριο όταν μέλη του ΕΛΑΜ, που παρίσταντο στη συνεδρίαση, καταφέρθηκαν με έντονο τρόπο κατά του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου κατηγορώντας τους για συγκάλυψη.