Φίλοι συγγενείς συναθλητές και παράγοντες του αθλητισμού είπαν το ύστατο χαίρε στην Μαριάννα Ζαχαριάδη

Φίλοι συγγενείς συναθλητές και παράγοντες του αθλητισμού είπαν το ύστατο χαίρε στην Μαριάννα Ζαχαριάδη

Με αισθήματα θλίψης και οδύνης, η αθλητική οικογένεια και ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία


, αποχαιρέτησε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης για το στερνό της ταξίδι την επικοντίστρια Μαριάννα Ζαχαριάδη στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου, κορυφαίων αθλητών, προπονητών, παραγόντων του στίβου. Η κηδεία της Μαριάννας Ζαχαριάδη τελεστικέ μέσα σε κλίμα βαρύτατου πένθους στις 16:00 το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Κελοκέδαρα της Πάφου από όπου κατάγεται ο πατέρας της αθλήτριας, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Οι φίλοι, συγγενείς, συναθλητές, συναθλήτριες, παράγοντες του αθλητισμού,   υποδέχτηκαν την Μαριάννα φορώντας την στολή της Εθνικής Κύπρου σκεπασμένη με την Ελληνική σημαία μέσα σε ένα τριανταφυλλί φέρετρο όπως ήταν η επιθυμία της.

Στην κηδεία της Μαριάννας, τα έξοδα της οποίας ανέλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ,. παρέστησαν μεταξύ άλλων , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής ΚΟΕ Ουράνιος Ιωαννίδης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ, με επικεφαλή τον Πρόεδρό του Πάμπο Στυλιανού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου(ΚΟΕΑΣ)  Αντώνης Δράκος, ο Διευθυντής της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Γεωργαλλίδης και σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΕΑΣ, εκπρόσωπος του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ) Κωνσταντίνου Παναγόπουλου πρόεδροι και μέλη των Γυμναστικών Συλλόγων της Κύπρου συναθλήτριες και συναθλητές της Μαριάννας από την Ελλάδα και την Κύπρο των οποίων ηγείτο ο Κυριάκος Ιωάννου πρωταθλητής στο ύψος και η Ελένη Αρτυματά πρωταθλήτρια στα 100 και 200 μέτρα.

«Μαριάννα μου, σου έχω διδάξει μερικές αρχές ζωής. Σου είπα κάποτε ότι όταν ο άνθρωπος στην αρχαία Ελλάδα γεννιότανε οι άνθρωποι κλαίγανε και όταν πέθαινε και οδηγόταν στην αιωνιότητα όλοι χαιρόντουσαν. Εμείς σήμερα εδώ χαιρόμαστε πραγματικά , γιατί δεν είχαμε αγώνα ο οποίος θα μπορούσε να μας δώσει την νίκη. Ήταν άνισος . Ήταν ένας αγώνας όπου δεν ήξερες , δεν έβλεπες , απλώς αισθανόσουν κάποιες στιγμές ότι ύπουλα σε χτυπούσε» με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε την Μαριάννα Ζαχαριάδη για το στερνό της ταξίδι ο πατέρας της αθλήτριας μαραθωνοδρόμος και Γυμναστής Λούκας Ζαχαριάδης, ενώ η μητέρα της Γεωργίου Σίσκου της απηύθυνε λόγια αγάπης.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο πρόεδρος του ΚΟΑ Πάμπος Στυλιανού είπε πως η Μαριάννα στην μεγάλη μάχη που έδωσε προσπάθησε πολύ, προσθέτοντας πως δυστυχώς η μάχη ήταν άνιση. Τελικά είπε « δεν τα κατάφερες και φεύγεις. Ποτέ δεν φοβήθηκες τον πήχη, αλλά αυτή την φορά τον ανέβασαν πολύ ψηλά… Δεν είχε δυστυχώς και το κατάλληλο κοντάρι , το αγαπημένο σου κοντάρι. Φεύγεις στον ανθό της νιότης σου , ένα ανθισμένο λουλούδι πασχαλιάτικα».

Αν είπε ο πρόεδρος του ΚΟΑ η Μαριάννα ήταν καλά με την υγεία της θα βρισκόταν σίγουρα στην Ολυμπιακή ομάδα του Λονδίνου, το περασμένο καλοκαίρι. Αυτές τις μέρες θα βρισκόταν στο απόγειο της προετοιμασίας της για τους Μεσογειακούς του ερχόμενου Ιούνη. Θα κέρδιζε πρόσθεσε το χρυσό στην Μερσίνα και θα ανέβαζε την κυπριακή σημαία στον πιο ψηλό ιστό. Αν όμως ήταν καλά με την υγεία της…. Τώρα θα παρακολουθεί από ψηλά τους συναθλητές της και θα τους παροτρύνει για την επιτυχία, για την νίκη….

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΟΕΑΣ Αντώνης Δράκος είπε πως ο μελωδός της εκκλησίας μας στην εξόδιο ακολουθία ψάλλει. Απορώ και εξίσταμαι, όταν εννοήσω τον θάνατο είπε, πόσο μάλλον συνέχισε, εμείς οι κοινοί θνητοί ευρισκόμενοι μπροστά στο τέλος της ζωής. Μένουμε είπε , εμβρόντητοι μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουμε την απώλεια , τη μόνιμη πια απουσία από τα εγκόσμια.

Πως μπορώ να σε αποχαιρετήσω Μαριάννα μου είπε ο κ Δράκος – αφού πρόσθεσε – δεν καταφέρνω να πιστέψω πως δεν θα πάρεις ξανά το κοντάρι σου.

Ο κ Δράκος ανέφερε ακόμη πως η Μαριάννα διάρρηξε τους στενούς αθλητικούς ορίζοντες της μικρής Κύπρου και της μεγαλύτερης Ελλάδας και με το γλυκό χαμόγελο της , τη χαρούμενη διάθεση της και την παλικαριά της , ανέβηκε στα πιο ψηλά σκαλοπάτια της αθλητικής αριστείας ξεκινώντας από την κατηγορία των κορασίδων , μετά των νεανίδων και ύστερα των νέων γυναικών.

Συγκίνηση προκάλεσε και ο αποχαιρετισμός της συναθλήτριας της Μαριάννας και στενής της φίλης Ελευθερίας Χριστοφή. Η Ελευθερία Χριστοφή αναφέρθηκε στα μηνύματα ζωής που έστελνε η Μαριάννα το τελευταίο διάστημα . Η ίδια- είπε- είχε αναφέρει « στη ζωή όλα μπορούν να συμβούν. Γι’ αυτό μην την ξοδεύετε τσάμπα και σε άχρηστα πράγματα, κάντε όλα αυτά που ονειρεύεστε χωρίς να αφήσετε τίποτα ανεκμετάλλευτο».

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κελοκεδάρων Μάριος Ζαχαριάδης είπε πως η ζωή της Μαριάννας δεν τελείωσε. Σταμάτησε προσωρινά, μέχρι που ο αρχηγός της ζωής και κύριος του θανάτου την κάλεσε στην αληθινή αιώνια ζωή . Η Μαριάννα είπε άφησε λαμπρό παράδειγμα ζωής. Πρόθεση της κοινοτικής αρχής είναι η ανέγερση κέντρου νεότητας στην μνήμη της Μαριάννας Ζαχαριάδη.

Η στατιστική του στίβου κρατεί την Μαριάννα στις πρώτες θέσεις. Κάτοχος του Παγκύπριου Ρεκόρ στο επί κοντώ κατέκτησε τα αργυρά μετάλλια στους Μεσογειακούς αγώνες και τελευταία στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Νέο Δελχί ανεβάζοντας την Κυπριακή σημαία πολύ ψηλά. Η Μαριάννα Ζαχαριάδη μεγάλωσε με πολύ αγάπη, κέρδισε με την αγάπη, την αγάπη του κόσμου, την προσφορά της Κύπρου , της Ελλάδας και γενικά του Ελληνισμού.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/