Φαίδωνας: Δεν είμαι δικτάτορας – Το όραμα μου και οι Προεδρικές του 2023

Φαίδωνας: Δεν είμαι δικτάτορας – Το όραμα μου και οι Προεδρικές του 2023

Για πρώτη φορά ο δήμαρχος Πάφου τοποθετείται και σχολιάζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λέγοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο στρατηγικός μας προσανατολισμός και να πάψουμε να θεωρούμε ότι μπορούμε να παίξουμε με όλους. Η μικρή Κύπρος, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να είναι το μεγάλο πλυντήριο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος Ρώσων και Ουκρανών αντικαθεστωτικών. Ο κ. Φαίδωνος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας ή του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση θα μετρήσει τις δυνάμεις του, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και για τις αποφάσεις του δεν πρόκειται να πάρει την άδεια από κανέναν. Χαρακτηρίζει άριστες τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απαντά πως δεν στοχοποιεί κανέναν υπουργό. Για τον Σ. Χάσικο δηλώνει ότι ήταν από τους καλύτερους υπουργούς, ενώ για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνει πως μόνο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση αυτός διαφώνησε δημοσίως μαζί του. Στη συνέντευξή του στον «Π», ο δήμαρχος Πάφου αναλύει το όραμά του για την πόλη και τους στόχους που έχει θέσει, τονίζοντας πως απέναντί του έχει μόνο εκείνους που επηρεάζονται τα προσωπικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

Μετά από 3,5 χρόνια στο τιμόνι του δήμου τι άλλαξε στην Πάφο;


Η Πάφος άλλαξε. Και εξακολουθεί να αλλάζει καθημερινά. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι μια απτή πραγματικότητα που εύκολα μπορεί να τη διαπιστώσει κανείς. Πιστεύω ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια έγιναν σημαντικά πράγματα με άμεσο και μακροπρόθεσμο όφελος, που συνέβαλαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και αποτελούν το στέρεο υπόβαθρο για όσα ακολουθούν. Από τις αρχές του 2015 και σε διάστημα λιγότερο των 22 μηνών, κατορθώσαμε να σχεδιάσουμε, να «ωριμάσουμε» και να εκτελέσουμε μια πρώτη δέσμη από 16 συνολικά μεγάλα και μικρά έργα αστικής υποδομής, τα οποία δημιούργησαν στην πόλη μια νέα δυναμική. Η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε το 2017 και βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη, με την προώθηση και εκτέλεση μιας νέας δέσμης 25 και πλέον μικρών και μεγάλων έργων, με εκτίμηση συνολικού κόστους 80 εκατ. ευρώ. Ο ξεκάθαρος προσανατολισμός της Πάφου είναι να καταστεί μια «έξυπνη πόλη» με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, μια φιλική και ελκυστική πόλη για νέα ζευγάρια, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές με έμφαση στα παιδιά, μια πόλη που θα προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της ποιότητα ζωής.

Στο διάστημα αυτό κατορθώσαμε ακόμη να ξεφορτωθούμε τα βαρίδια του παρελθόντος και να απαλλαγούμε από τη σήψη και τη διαφθορά. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η Πάφος είναι μια πόλη που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν. Με ξεκάθαρο τρόπο μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εμπιστεύεται, υπολήπτεται και σέβεται την τοπική αρχή, η οποία δίνει τώρα στον δημότη αισιοδοξία και περηφάνια. Ταυτόχρονα, κατορθώσαμε να αναδιοργανώσουμε τη δημοτική υπηρεσία και να την καταστήσουμε πιο παραγωγική και περισσότερο αποτελεσματική προς όφελος των δημοτών της πόλης.

Πόσο δύσκολο ήταν;

Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Είχαμε να αντιπαλέψουμε με νοοτροπίες και κατεστημένα που είχαν τόσο πολύ ριζωθεί στην πόλη μας και είχαν διαβρώσει σε τέτοιο βαθμό τους θεσμούς, ώστε ο μέσος πολίτης να έχει εξοικειωθεί με αυτά και να μην αντιδρά, έχοντας πολλές φορές και συμμετοχή. Για να αλλάξουν όλα αυτά, έπρεπε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις που απαιτούσαν τόλμη και αποφασιστικότητα, αταλάντευτη βούληση και ετοιμότητα για ρήξη και σύγκρουση, μη υπολογίζοντας προσωπικό κόστος. Αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε και να επιβληθούμε προκειμένου να εξυπηρετηθεί το δημόσιο και όχι το προσωπικό συμφέρον, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το καλό της πόλης και όχι οι απαιτήσεις κάποιου επηρεαζόμενου πολίτη ή επιχειρηματία, σε σημείο μάλιστα που κάποιοι να κατηγορούν τον δήμαρχο -γιατί έτσι τους βόλευε βέβαια- για «αυταρχισμό» και «ετσιθελισμό». Θεωρώ ωστόσο ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε και δικαιώνει καθημερινά την προσπάθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το στοίχημα έχει κερδηθεί. Αντίθετα, ο δρόμος που μένει να διανύσουμε για να αγγίξουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι ακόμη μακρύς και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί μεγάλη, καθημερινή και επίπονη.

Τα έργα που έγιναν τι απέδωσαν στην πόλη και πώς αξιοποιούνται;

Κύριος στόχος των έργων, και ιδιαίτερα αυτών που εκτελέστηκαν στο κέντρο της πόλης, ήταν η επίλυση των πολλών διαχρονικών προβλημάτων του παραδοσιακού πυρήνα της Πάφου και η μετατροπή του σε πνεύμονα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης με μακροπρόθεσμο όφελος για την πόλη και τους κατοίκους της.

Σήμερα, έναν περίπου χρόνο μετά την ολοκλήρωσή τους, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Το ανακαινισμένο ιστορικό εμπορικό κέντρο ξαναβρίσκει σιγά-σιγά τη χαμένη του αίγλη και αποκτά ξανά σφρίγος και χρώμα. Νέες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει στην περιοχή και η επισκεψιμότητα, τόσο από ντόπιους κατοίκους όσο και από τουρίστες, έχει αυξηθεί, ενώ εκτιμώ ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά τη λειτουργία του νέου κεντρικού σταθμού αστικών συγκοινωνιών στην περιοχή. Ο δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην αξιοποίηση του Χανίου του Ιμπραήμ με την παραχώρηση καταστημάτων, υπό ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να αναδείξουν τη λαϊκή μας παράδοση, ώστε ο χώρος να αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, ενώ σύντομα θα ενοικιαστεί και θα λειτουργήσει το νέο καφεστιατόριο στην πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία Διοικητηρίου, πράγμα που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επισκεψιμότητα. Βέβαια, πέραν των δεδομένων προσπαθειών του δήμου, ουσιαστικό, αν όχι καθοριστικό, ρόλο για την πλήρη αξιοποίηση των έργων έχουν και οι επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, να εκσυγχρονιστούν και να βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να αποκομίσουν τα προσδοκώμενα οφέλη από τη σύγχρονη και ελκυστική υποδομή που ο δήμος δημιούργησε και παρέδωσε στην κοινωνία.

Το όραμά μου

Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη; Πώς βλέπετε την Πάφο την επόμενη 10ετία;

Μια πόλη, για να έχει μέλλον και προοπτική, πρέπει να συμβαδίζει με την εποχή της. Πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών, να ακολουθεί την παγκόσμια ροή των πραγμάτων, να διακρίνει τις ευκαιρίες, να αξιοποιεί τις δυνατότητες και να εξελίσσεται.

Στη βάση αυτή, το ξεκάθαρο όραμά μου είναι να καταστεί η Πάφος μια πόλη σύγχρονη και ανθρώπινη, μια πόλη της νομιμότητας, με σύγχρονες υποδομές και με παντελή έλλειψη παρανομίας, μια πόλη που να αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό την τεχνολογία για να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών σε όλους τους τομείς, από την άμεση και εύκολη εξυπηρέτηση του δημότη μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων, τις αστικές συγκοινωνίες, το περιβάλλον και το πράσινο. Μια πόλη που θα είναι πρότυπο υψηλής αισθητικής, που θα αναδεικνύει την Ιστορία και τον σπάνιο πολιτισμικό της πλούτο, αξιοποιώντας έτσι τη δυνατότητα να ακτινοβολήσει στην ευρύτερη γειτονιά μας της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε για 30 και πλέον χρόνια το ίδιο μοντέλο οικονομίας με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο σύγχρονης και αειφόρου ανάπτυξης που, ανάμεσα στα άλλα, θα δημιουργεί τομείς σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, αξιοποιώντας επιστημονικό δυναμικό της πόλης και της χώρας μας. Δεν μπορεί να γίνουν όλοι οι κάτοικοι της πόλης γκαρσόνια και καμαριέρες, οικοδόμοι και κηπουροί, με όλο τον σεβασμό προς τα επαγγέλματα αυτά. Τη στιγμή που το 75% των τελειόφοιτων μαθητών σπουδάζουν, είναι παράλογο οι νέοι αυτοί άνθρωποι να βρίσκονται εξ ανάγκης στο εξωτερικό και να μην επιστρέφουν στην Πάφο αφού οι τομείς της οικονομίας μας δεν το επιτρέπουν.

Πώς θα καταφέρετε να υλοποιήσετε αυτούς τους στόχους; Ποιο είναι το σχέδιό σας;

Δύσκολα αποκαλύπτω τη μυστική συνταγή (χαμόγελο). Με βάση τα αποτελέσματα που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, αποδείξαμε πάντως ότι ο δήμαρχος ξέρει να ενώνει δυνάμεις, να θέτει στόχους ενταγμένους σε ένα όραμα και να τους υλοποιεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Η Πάφος το 2017 ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και μετά την παράδοση του τίτλου κάποιοι λένε ότι δεν έμεινε τίποτα και η πόλη επέστρεψε στα Ανθεστήρια, τη Γιορτή του Κατακλυσμού και την όπερα. Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την πολιτιστική υποδομή που απέκτησε η πόλη;

Ο δήμαρχος και ο δήμος έχουν όραμα και σχέδιο για τη βιώσιμη πολιτιστική ανασυγκρότηση και άνθηση της πόλης. Σε λίγους μήνες θα συσταθεί από τον δήμο ένα ίδρυμα με αποστολή να αυξήσει και να αναβαθμίσει το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και τα έργα σύγχρονης υποδομής που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Θα πρόκειται για μια καινοτομία στα κυπριακά χρονικά, μέσα από την οποία θα αξιοποιηθεί το προϊόν και το κεκτημένο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Θα κτίσουμε σε γερά θεμέλια με ανοιχτό πνεύμα και χωρίς αυτοπεριορισμούς. Ένας από τους βασικούς στρατηγικούς σκοπούς του οργανισμού αυτού θα είναι η αξιοποίηση του σύγχρονου δικτύου πολιτιστικής υποδομής που δημιουργήσαμε. Η υποδομή αυτή θα είναι βασικό εργαλείο για την καλλιτεχνική και πνευματική ανόρθωση της πόλης, στην οποία πιστεύουμε και επενδύουμε πολλά.

Δεν είμαι δικτάτορας

Σας ασκείται κριτική ότι διοικείτε τον Δήμο Πάφου και τους οργανισμούς στους οποίους προεδρεύετε, ΣΑΠΑ κ.λπ., με αυταρχικό τρόπο και ότι δεν λαμβάνετε υπόψη κανέναν. Με τον ίδιο τρόπο λέγεται ότι χειρίζεστε και το δημοτικό συμβούλιο.

Κάποιοι σύγχυσαν τον αυταρχισμό με την ικανότητα για λήψη γρήγορων αποφάσεων, για άσκηση αποτελεσματικής διοίκησης, για επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας προκειμένου να γίνουν έργα, να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα, να κτυπηθούν συμφέροντα, να διαλυθούν κυκλώματα και να εξαλειφθούν οι πελατειακές σχέσεις. Πίσω από την κριτική αυτή κρύβονται εκείνοι που ενοχλούνται από το αποτέλεσμα.

Η πορεία αλλαγής θίγει συμφέροντα και ακυρώνει ένα αφήγημα πάνω στο οποίο κτίστηκαν καριέρες, περιουσίες και συμφέροντα μέσω της διαπλοκής. Η προσπάθειά μου να τα ισοπεδώσω όλα αυτά βρίσκει απέναντι όλους εκείνους που, ελλείψει επιχειρημάτων, καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς και επίθετα.

Κάποιοι σας παρομοιάζουν με τον Μιλτιάδη Έβερτ, στον οποίο είχαν δώσει το παρατσούκλι «μπουλντόζας» όταν είχε αναλάβει τη δημαρχία της Αθήνας και στη συνέχεια κέρδισε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν ομοιότητες τηρουμένων των αναλογιών και βέβαια της χρονικής απόστασης;

Δεν πιστεύω στα μεταφυτευμένα πρότυπα, με όλο τον σεβασμό προς το συγκεκριμένο πρόσωπο. Κάνω αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή μου με γνώμονα το καθήκον μου, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι και τις ευθύνες που έχω επωμιστεί. Το αποτέλεσμα είναι εκεί και ας το κρίνει ο καθένας, χωρίς παραλληλισμούς, συνειρμούς και συγκρίσεις. Είμαι αυτόφωτος πολιτικά, χωρίς πολιτικούς πατέρες και προστάτες, χωρίς να μιμούμαι πρότυπα. Εμπνέομαι και οραματίζομαι από διαχρονικές αρχές και αξίες.

Φιλοδοξίες

Από τον τρόπο που πολιτεύεστε πολλοί θεωρούν ότι έχετε υψηλότερες φιλοδοξίες. Βλέπετε τον εαυτό σας να έχει ρόλο στις επόμενες προεδρικές εκλογές ή να διεκδικεί την προεδρία του ΔΗΣΥ;

Ο τρόπος που πολιτεύομαι ως δήμαρχος και ενεργώ ως δημόσιο πρόσωπο υπαγορεύεται από το πώς εγώ αντιλαμβάνομαι το καθήκον και τις ευθύνες μου έναντι του αξιώματος και του ρόλου που έχω και όχι από τις οποιεσδήποτε φιλοδοξίες. Ο υψηλότερος σκοπός της πολιτικής μου ζωής δεν είναι η κατάληψη κάποιας ανώτερης θέσης, αλλά να καταξιωθώ στη θέση που βρίσκομαι ως έντιμος, αποτελεσματικός και ωφέλιμος για το σύνολο της κοινωνίας. Για να αποφασίσω να διεκδικήσω οποιοδήποτε αξίωμα, θα μετρήσω τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μου, θα αξιολογήσω τι είναι ωφέλιμο για την κοινωνία και θα αποφασίσω χωρίς να πάρω την άδεια κανενός.

Είναι γνωστό ότι προέρχεστε από τα σπλάχνα του ΔΗΣΥ. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου;

Ανήκω σε μια πολιτική παράταξη που με τίμησε και πιστεύω ότι την τιμώ με τον πολιτικό μου λόγο και τις πράξεις μου. Δεν έχω αντιληφθεί να διαφωνεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με τα όσα λέω ή πράττω, εκτός από μία φορά που δημόσια εκφράστηκε επικριτικά για δημόσιες δηλώσεις μου σε σχέση με συγκεκριμένο θέμα.

Με το Προεδρικό πώς είναι οι σχέσεις σας;

Οι σχέσεις μου διαχρονικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν άριστες και αυτό επιβεβαιώνεται και από την έμπρακτη εμπιστοσύνη που ο Νίκος Αναστασιάδης δείχνει στο πρόσωπό μου ως δημάρχου της Πάφου. Ένα πράγμα που εκτιμώ ιδιαίτερα στον Πρόεδρο είναι η ικανότητά του να διακρίνει πότε υπάρχει ιδιοτέλεια και πότε ανιδιοτέλεια πίσω από λόγια και πράξεις. Αισθάνομαι ότι σε αυτό έγκειται η στέρεη βάση της διαχρονικά καλής σχέσης που έχω με τον Πρόεδρο.

Γιατί στοχοποιήσατε υπουργούς όπως είναι ο Ιωνάς Νικολάου ή οι πρώην υπουργοί Μάριος Δημητριάδης και Σωκράτης Χάσικος;

Δεν στοχοποιώ κανέναν, ούτε και έχω τέτοια ατζέντα. Εκεί και που ανακύπτουν ζητήματα του δημόσιου βίου και χρήζουν της δημόσιας κριτικής μου, δεν εξαιρώ κανέναν. Για εμάς που ασκούμε δημόσια εξουσία και έχουμε δημόσια αξιώματα, σε καμία περίπτωση τα θέματα δεν είναι προσωπικά. Τον Σωκράτη Χάσικο τον θεωρώ έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και δυναμικούς υπουργούς.

Οι θέσεις μου στο Κυπριακό

Δεν σας έχουμε ακούσει όμως ποτέ να εκφράζεστε για το Κυπριακό, τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και τη μορφή λύσης. Δεν σας ενδιαφέρει ή δεν έχετε κάτι να πείτε;

Παρόλο που κάποιοι με καλούν -δήθεν καλόπιστα- να ασχολούμαι μόνο με τα του δήμου, οι πολιτικοί οφείλουν να έχουν και να διατυπώνουν δημόσια άποψη για όλα τα μικρά και μεγάλα θέματα της δημόσιας ζωής. Και βέβαια έχω άποψη για το Κυπριακό, όπως και για τα άλλα πολιτικά ζητήματα.

Ο χειρισμός του Κυπριακού και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προϋποθέτουν το κράτος και η ηγεσία αυτού του τόπου να εργαστούν σκληρά και μεθοδικά για να αποκτήσει δύναμη, ισχύ και υπόληψη η Κύπρος και ταυτόχρονα η Ελλάδα, γιατί από μόνοι μας δεν αποτελούμε υπολογίσιμο παίκτη στην περιοχή. Οφείλουμε επιτέλους να έχουμε ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό, να γνωρίζουμε με ποιους συμμαχούμε και με ποιους ταυτίζουμε τα συμφέροντά μας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τους μεγάλους και βασικούς παίκτες που διαδραματίζουν ρόλο στη διανομή ισχύος στην περιοχή μας, ώστε να είναι προς το συμφέρον τους η επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος να θέλει να είναι το μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος Ρώσων ολιγαρχών και Ουκρανών αντικαθεστωτικών και την ίδια ώρα να θέλει να έχει στρατηγικές σχέσεις με τους Αμερικανούς και τους Γάλλους στα θέματα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και στα θέματα επίλυσης του Κυπριακού.

Ενόσω συμπεριφερόμαστε ως οι έξυπνοι που μπορούμε να παίζουμε με όλους και για όλα, οι μεγάλοι παίκτες θα συνεχίσουν να προτιμούν άλυτο το Κυπριακό για να παίζουν και αυτοί ανάλογα μαζί μας, αφού αυτοί διαθέτουν την πραγματική δυνατότητα παιχνιδιού. Για να λύσουμε το Κυπριακό πρέπει να αξιολογήσουμε τις ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής μας και πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης κατανομής της ισχύος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία στα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε τις συμμαχίες και τους στόχους μας για να επιτύχουμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Πηγή: Πολιτης