Φαίδωνας: Με απειλούν και με φτύνουν στο δρόμο αλλά συνεχίζω

Φαίδωνας: Με απειλούν και με φτύνουν στο δρόμο αλλά συνεχίζω

Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, εξομολογήθηκε στο Down Town πώς είναι να περπατάς στον δρόμο και να σε φτύνουν, να σε αποφεύγουν οι φίλοι, να σε εκδικούνται απολύοντας συγγενείς, αλλά και την ίδια ώρα να σε σταματάτε στα φανάρια άνθρωποι για να σου σφίξουν το χέρι πριν ανάψει πράσινο.

Τι κόστος έχει αυτός ο ρόλος που αναλάβατε; Έχετε ήδη ενοχλήσει πολύ μεγάλα συμφέροντα…

Κάθε φορά που γίνεται μια καταγγελία, ακολουθούν δυο-τρεις μήνες δύσκολοι για μένα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και για την οικογένεια μου.


Με ποιο τρόπο δύσκολη;

Γίνεται ένας πόλεμος στο οικογενειακό μου περιβάλλον, στο εργασιακό μου περιβάλλον, αλλά και προσωπικός. Ειδικά τα πρώτα χρόνια έχασα φίλους. Έχασα κουμπάρους που πήγαινα κι έτρωγα κι έπινα μαζί τους για χρόνια. Τους έχασα γιατί οι καταγγελίες μου επηρέασαν τα συμφέροντά τους. Υπήρξε περίοδος, όχι τώρα που είμαι δήμαρχος, αλλά προηγουμένως, όταν ήμουνα δημοτικός σύμβουλος, που είχα μείνει εντελώς μόνος. Θυμάμαι, τελείωνε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και με περίμενε ένα άτομο να βγούμε μαζί έξω. Ή πήγαινα να κάτσω σε μια καφετέρια και σηκώνονταν κι έφευγαν από τα διπλανά μου τραπέζια. Μην τους δει κανένα μάτι. Σας μιλώ για πλήρη απομόνωση.

Μιλάτε για την περίοδο Βέργα;

Ναι, όταν ήταν εν ενεργεία δήμαρχος κι εγώ έβγαινα και έκανα καταγγελίες εναντίον του. Ο Βέργας ήταν ένας πολύ δημοφιλής δήμαρχος, που διατηρούσε καλές σχέσεις με όλα τα κόμματα κι είχε απίστευτες προσβάσεις παντού. Καθόμουν στο τραπεζάκι κι ο εστιάτορας δίπλα προσπαθούσε να αποφύγει να μου μιλήσει, ακόμη και να έρθει σε οπτική επαφή, μήπως και έχει πρόβλημα με το μεγάλο αφεντικό.

Σήμερα, έχετε τέτοιου είδους προβλήματα;

Βεβαίως. Μετά τις καταγγελίες μου για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, ήμουνα παρών όταν έγινε η ανάκτηση ενός κτιρίου που χρησιμοποιείτο παράνομα. Μισή ώρα μετά απολύθηκε ο αδερφός της μάνας μου από τη δουλειά μετά από δέκα χρόνια. Μάλιστα, χωρίς να θέλουν να το κάνουν να φανεί συμπτωματικό. Του είπαν ξεκάθαρα «απολύεσαι γιατί ο αδερφότεκνός σου μας κυνηγά και μας άρπαξε το τεμάχιο γης που είχαμε». Επομένως ναι, σίγουρα υπάρχει κόστος. Προκαλεί προβλήματα στην οικογένειά μου. Η βόμβα στο αυτοκίνητο της μητέρας μου ανήμερα των Χριστουγέννων, αντιλαμβάνεστε προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Δεχόμαστε συνεχώς πιέσεις. Να παίρνουν τηλέφωνα συγγενείς και φίλοι, να μου λένε σταμάτα, παράτα τα, κάποιοι από πραγματικό ενδιαφέρον, κάποιοι γιατί αισθάνονται ότι αυτό που κυνηγώ μπορεί κάποια στιγμή να τους αγγίξει. Και υπήρξαν φυσικά και οι άμεσες απειλές: «θα σε καταστρέψω», «θα πεθάνεις». Και σε δημόσιους χώρους, ενώ περπατώ να μου επιτίθενται φραστικά. Έτυχε ακόμη και να με φτύσουν δημόσια μες το δρόμο.

Πότε έγινε αυτό;

Όταν είχα πάρει στο δημοτικό συμβούλιο τη γνωστή υπόθεση των οικοπέδων μεγάλης εργοληπτικής εταιρίας. Βγήκα από τη συνεδρίαση και με περίμεναν έξω για να με φτύσουν. Κάποιοι που δεν τα ξέρουν αυτά μπορεί να σκέφτονται ότι το να καταγγέλλω δημόσια είναι κάποιου είδους ανάγκη μου για αυτοπροβολή.

Είναι, όμως, ένα ερώτημα. Γιατί επιλέγετε τη μέθοδο του ντελάλη αντί να πάτε ήσυχα στη δικαιοσύνη;

Το έχω δοκιμάσει και σας διαβεβαιώνω ότι αν πας μέσα από τη νόμιμη, ενδεδειγμένη και ήσυχη οδό, η υπόθεση θα κουκουλωθεί. Όχι κατ’ ανάγκη γιατί είναι διεφθαρμένος ο αστυνομικός ή ο υπάλληλος της Εισαγγελίας. Υπάρχουν κάποιοι μηχανισμοί που δρουν εσωτερικά κι έχουν πρόσβαση παντού. Θα πάρει κάποιος τηλέφωνο τον μάρτυρα, θα τον «συμβουλεύσει» να αποσύρει και θα λάβεις ένα τηλεφώνημα από την Εισαγγελία που θα σου λένε «ερευνήσαμε τις καταγγελίες σας και δεν στοιχειοθετούνται, καλή σας μέρα».

Επομένως, η δημοσιότητα είναι ένα εργαλείο;

Είναι ένας μοχλός πίεσης προς τους θεσμούς και τους φορείς διερεύνησης του κράτους, ώστε να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τις παρεμβάσεις. Έπειτα, αν το δώσω στη δημοσιότητα θα ασκηθούν πιέσεις από τους δημοσιογράφους και θα αναγκαστούν να δώσουν απαντήσεις. Η δημοσιότητα, λοιπόν, διασφαλίζει όσο να ‘ναι τη δική μου ασφάλεια, αλλά και την πορεία των ερευνών. Το σκάνδαλο των τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι ενδεικτικό του πώς δουλεύει το σύστημα: όσες υποθέσεις κατήγγειλα δημόσια έχουν εξεταστεί. Οι έρευνες, όμως, έμειναν μέχρι εκεί! Κανείς δεν θέλησε να σκαλίσει πιο κάτω, τι γίνεται με τις εκατοντάδες άλλες τουρκοκυπριακές υπηρεσίες. Περιορίστηκαν να ερευνήσουν αυτές που αναγκάστηκαν επειδή δεν μπορούσαν πια να καλυφθούν. Τόσο κινήθηκε ο μηχανισμός. Ως εκεί.

Διερευνάτε ένα θέμα πριν βγείτε στη δημοσιότητα;

Φυσικά, δεν ψαρεύω τις πληροφορίες από τα καφενεία και τα βγάζω μετά κατευθείαν στην τηλεόραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, εγείρεται θέμα με τους μάρτυρες. Ο πρωτογενής μάρτυρας μπορεί να καταστραφεί αν χρησιμοποιηθεί το όνομα του, αν όμως κάνεις σωστή διερεύνηση των πληροφοριών που σου έδωσε μπορείς να διαλευκάνεις την υπόθεση χωρίς να τον εκθέσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος