Φακοντής: Ζητά εξηγήσεις για τη χρήση του κληροδοτήματος Νεφέλης Ταλιώτου

Φακοντής: Ζητά εξηγήσεις για τη χρήση του κληροδοτήματος Νεφέλης Ταλιώτου

Διευκρινίσεις ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, ως προς την αξιοποίηση του κληροδοτήματος της Νεφέλης Ταλιώτου.

Ο κ. Φακοντής ζητά, συγκεκριμένα, εξηγήσεις ως προς τους λόγους της καθυστέρησης στην προώθηση έργων που προνοεί το κληροδότημα, ως προς το οικονομικό κόστος των έργων και ως προς τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών.


Όπως αναφέρει στην παρέμβαση του μέσω της Βουλής ο βουλευτής Πάφου του ΑΚΕΛ, η Νεφέλη Ταλιώτου από την Πάφο, η οποία απεβίωσε το 1982, κληροδότησε μέρος της περιουσίας της, ύψους 152.939 ευρώ στην Κρατική Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων στη Χλώρακα.

Το ποσό αυτό, αναφέρει, κατατέθηκε το Δεκέμβριο του 1986 σε λογαριασμό καταθέσεων των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2015, το συνολικό ποσό του κληροδοτήματος στις 31/12/2015 ανερχόταν στις 787.058 ευρώ.

«Για αξιοποίηση του κληροδοτήματος προγραμματιζόταν για αρκετά χρόνια η ανέγερση συγκροτήματος μικρών οικιστικών μονάδων, πάνω σε κρατική γη που παραχωρήθηκε με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1996, ενώ στη συνέχεια οι ΥΚΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση κάποιων βελτιωτικών έργων, τα οποία και πάλι δεν έγιναν», τονίζει ο κ. Φακοντής.

«Αργότερα αποφασίστηκε η αξιοποίηση του εν λόγω κληροδοτήματος κατά την ολική ανακαίνιση της εν λόγω Στέγης. Από το 2014 οι ΥΚΕ σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των αναγκών των ενοίκων και των κτιριακών εγκαταστάσεων της Στέγης, ώστε να αξιοποιηθεί σωστά το κληροδότημα».

Πρόσφατα, τονίζει ο κ. Φακοντής, ενημερώθηκε ότι οι ΥΚΕ προχώρησαν σε προκήρυξη προσφορών για ανακαίνιση των κτιρίων της Κρατικής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων στη Χλώρακα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο ενημέρωση για τους λόγους καθυστέρησης στη λήψη τελικής απόφασης, πότε αναμένεται να αρχίσουν και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες για ανακαίνιση των κτιρίων της εν λόγω Κρατικής Στέγης, ποιό το προσυπολογιζόμενο το κόστος του έργου και ποιά η έκταση της ανακαίνισης των κτιρίων της Κρατικής Στέγης Ηλικιωμένων και Αναπήρων στη Χλώρακα.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου