Φ. Φιλίππου: Διαχρονικά η Πάφος αποτελεί τον φτωχό συγγενή όσον αφορά τα έργα ανάπτυξης

Φ. Φιλίππου: Διαχρονικά η Πάφος αποτελεί τον φτωχό συγγενή όσον αφορά τα έργα ανάπτυξης

Παρόλο που υπάρχει η γενική αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς της Πάφου στην Κυπριακή οικονομία, λόγω κυρίως της τουριστικής και οικοδομικής δραστηριότητας που αναπτύσσει, ακριβώς όπως και πριν την οικονομική κρίση, δυστυχώς η Πάφος ακόμα δεν έχει τύχει της ανάλογης κρατικής στήριξης, με την έγκαιρη προώθηση και υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία θα βοηθήσουν ώστε να υπάρξει προοπτική για Ασφάλεια, Ευημερία, Σταθερότητα και Ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση, δυστυχώς, εξακολουθεί να μην κατανοεί ότι οι συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης είναι τραγικές για την επαρχία της Πάφου. Αποδεικνύεται ότι διαχρονικά η Πάφος αποτελεί τον φτωχό συγγενή όσον αφορά τα έργα ανάπτυξης. Ακούσαμε και ακούμε συνεχώς εξαγγελίες δεκάδων έργων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν και ούτε ξέρουμε εάν και πότε θα υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, η μαρίνα στην περιοχή «Πότιμα» στην Κισσόνεργα άρχισε να συζητείται πριν καν γίνουν σκέψεις για μαρίνες σε άλλες περιοχές. Άλλες πόλεις δημιουργούν οικονομία από τους χιλιάδες φοιτητές που φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ αντίθετα η Πάφος έχει συνεχή εκροή κεφαλαίων που καθιστά την οικονομία της ακόμα πιο προβληματική. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι η κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και έχει προκαλέσει μια δραματική αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους, με τεράστια κοινωνικά προβλήματα.


Στην δική μας επαρχία, οι γονείς παλεύουν καθημερινά –μόλις- για να τα βγάλουν πέρα, ενώ άλλοι δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να δώσουν στα παιδιά τους για το σχολείο. Οι νέοι μας μεταναστεύουν για να βρουν εργασία ή δεν επιστρέφουν καν από τις σπουδές τους. Χειρότερα ακόμη, οι πολίτες πλήττονται και από τις χρονοβόρες διαδικασίες του κράτους, όπως για παράδειγμα οι καθυστερημένες καταβολές των διάφορων επιδομάτων και οι απαράδεκτες φορολογίες. Από τις απαράδεκτες τιμολογήσεις της ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, κυκλοφορίες αυτοκινήτων, καύσιμα, αύξηση αποκοπής κοινωνικών ασφαλίσεων, επιπλέον συνεισφορά για το ΓΕΣΥ και δεν συμμαζεύεται… Η κατάσταση έχει πια φτάσει στο απροχώρητο. Είναι για αυτό που χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης της επαρχίας Πάφου. Χρειάζονται στήριξη όλοι οι υφιστάμενοι τομείς (τουριστικής και οικοδομικής βιομηχανίας), και βέβαια χρειάζεται να στηριχτούν νέοι τομείς, οι οποίοι θα δημιουργήσουν καινούργιες θέσεις εργασίας, αρκετές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ολόκληρης της επαρχίας της Πάφου.

Η Πάφος φιλοξενεί ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό των τουριστών σε σχέση με τις άλλες πόλεις του νησιού. Όμως οι υποδομές για τον τουρισμό είναι απαρχαιωμένες. Πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά το διεθνές αεροδρόμιο της επαρχίας με τη διεύρυνση των πτητικών προορισμών και την παράλληλη παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός και να αναζωογονηθεί η ψυχορραγούσα τουριστική βιομηχανία. Να φτιαχτεί η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες και να ενωθεί επιτέλους το δίκτυο συγκοινωνιών με το αεροδρόμιο Πάφου.

Στην επαρχία μας εκτελούνται σημαντικά έργα, που δυστυχώς όμως φαίνεται να μην επιλύουν ουσιαστικά τα προβλήματα των συμπολιτών μας, αφού στην πλειοψηφία τους αποτελούν έργα αναπλάσεων, πολιτιστικών χώρων, χώρων πρασίνου, πάρκα και αναβάθμιση της εικόνας της πόλης, γενικότερα. Έργα τα οποία είναι σίγουρα βοηθητικά και αναγκαία, παρόλο που δεν δημιουργούν από μόνα τους νέες θέσεις εργασίας. Στην περίπτωση δε της ανάπλασης του κέντρου της πόλης θα έλεγα ότι τα έργα αντί να βελτιώσουν, έχουν διαλύσει κάθε προοπτική και οδηγούν τους λιγοστούς εναπομείναντες επιχειρηματίες καθημερινά στο κλείσιμο.

Ταυτόχρονα λοιπόν με τα υπόλοιπα, θα πρέπει να προωθηθούν και άλλα σημαντικά έργα υποδομής που έχει ανάγκη η επαρχία μας και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους. Μερικά από τα αυτά είναι: Η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής. Η πανεπιστημιακή σχολή ΑΞΙΚ θα πρέπει να μεταστεγαστεί επιτέλους στην Πάφο. Θα πρέπει να προχωρήσει η τεχνολογική αναβάθμιση της Πάφου και η μετατροπή της σε Smart City. Η δημιουργία λιμανιών, μαρίνων και ένα αγκυροβόλιο στην Πάφο για να έχουμε επικοινωνία με τη θάλασσα. Η βελτίωση των παραλιών, με παράλληλη κατασκευή κυματοθραυστών. Η ολοκληρωμένη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Η κατασκευή του δρόμου που θα ενώνει το Αεροδρόμιο Πάφου με την πόλη της Πάφου και στη συνέχεια παραλιακά με την Τουριστική Περιοχή της Πέγειας. Η κατασκευή έργων πολιτιστικής υποδομής. Σίγουρα η κατασκευή έργων αθλητικής υποδομής. Η βελτίωση και ανάδειξη των Αρχαιολογικών μας χώρων. Ολοκλήρωση επιτέλους του έργου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου. Η κατασκευή των στεγάστρων στο Αρχαιολογικό Πάρκο. Η βελτίωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου. Η βελτίωση των ιατρικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών Πάφου, αλλά και Πόλης Χρυσοχούς. Η ανάδειξη και η σωστή αξιοποίηση του Φάρου της Πάφου. Η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου μουσείου στην πόλη της Πάφου. Μελέτη και προώθηση κατασκευαστικών έργων για στήριξη των Βράχων στην περιοχή Μουσαλλάς. Η κατασκευή του συνδετήριου δρόμου από τον βόρειο παρακαμπτήριο προς τη βιοτεχνική περιοχή. Η προώθηση και κατασκευή του Δυτικού Παρακαμπτήριου Πάφου (ο δρόμος που θα συνδέσει τον κόμβο παρά το «Βιοφώς» με τον παραλιακό δρόμο παρά το εστιατόριο «Μελάνια»). Σκληρή μάχη, λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων ενάντια στα ναρκωτικά και προώθηση της υγιούς ανάπτυξης της νεολαίας μας. Λύση με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Λύση με το υδατικό πρόβλημα που θα υπάρξει με την πρώτη ανομβρία, και αυτά τα ελάχιστα, είναι μόνο τα άκρως απαραίτητα.

Ιδιαίτερα στην Πάφο, η οικονομική κρίση δεν έχει σε καμιά περίπτωση ξεπεραστεί. Αντίθετα, οι πολίτες νιώθουμε καθημερινά ότι δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που το Κράτος μας επιβάλλει. Οι πολίτες της Πάφου, παλεύουμε καθημερινά σκληρά και τίμια για ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της πόλης μας. Στην προσπάθεια αυτή, το Κράτος δεν μπορεί και δεν δικαιούται να είναι απών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν δικαιούται να στερεί την επαρχία μας από την προοπτική της ανάπτυξης και της προόδου. Η Πάφος, κύριοι, δεν επαιτεί… Η Πάφος πλέον απαιτεί! Απαιτεί όλα όσα της στερείτε τόσα χρόνια, όλα όσα δικαιούται. Με θάρρος, αποφασιστικότητα και πείσμα.