Φ. Φιλίππου: Χρειάζεται άμεση λήψη μέτρων για ουσιαστική ανάδειξη του κέντρου της Πάφου

Φ. Φιλίππου: Χρειάζεται άμεση λήψη μέτρων για ουσιαστική ανάδειξη του κέντρου της Πάφου

«Ως Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου έχουμε δώσει και δίνουμε προτεραιότητα και έμφαση στην αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου της πόλης, με κοινή διαπίστωση όλων ότι η περιοχή αναπτύσσεται και ομορφαίνει, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αισιόδοξη δυναμική για εξέλιξη ολόκληρης της Πάφου».

Μιλώντας στον «Φ», ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, Φίλιππος Φιλίππου, επισημαίνει ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για ουσιαστική ανάδειξη της περιοχής και την αναβίωση τόσο των πλατειακών χώρων όσο και της εμπορικής ζωής του κέντρου, προκειμένου να κερδηθεί σύντομα το στοίχημα και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.


Ως Δημοτική Ομάδα ΕΔΕΚ καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις που σκοπό έχουν να προβληματίσουν θετικά, να απαλύνουν οικονομικά τους επηρεαζόμενους και να αυξήσουν τους επισκέπτες ντόπιους και τουρίστες προς την περιοχή, τονίζει ο κ. Φιλίππου. Φέρνει ως παράδειγμα προτάσεις όπως η απαλλαγή του τέλους αποκομιδής σκυβάλων και επαγγελματικού φόρου για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εντός του εμπορικού ιστορικού κέντρου για το 2017, η διαφήμιση και ανάδειξη των έργων στο κέντρο, την πεζοδρομημένη Μακαρίου και τους παράδρομους, το Χάνι, τη Δημοτική Αγορά, το Αττικό, η λειτουργία και σήμανση της στάσης λεωφορείων αμέσως μετά τον υπό ανακαίνιση χώρο του Αττικού, η αδειοδότηση και δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών κτηρίων εντός του εμπορικού κέντρου.

«Καταθέτουμε επιπλέον προτάσεις όπως πρωτοβουλία από ΠΑΣΥΞΕ για ενημέρωση των επισκεπτών για τα σημεία ενδιαφέροντος στο ιστορικό κέντρο της πόλης με υλικό στους χώρους διαμονής», επισημαίνει.

«Ακόμη, επίσπευση των διαδικασιών για εξέταση από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, πολεοδομικών αιτήσεων που αφορούν καταστήματα και επιθυμητές αναπτύξεις στο κέντρο της πόλης, προώθηση και ενημέρωση μέσω διαφημιστικών banner και άλλου υλικού για τα έργα και τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο καθώς επίσης και τις επιλογές που έχουν ντόπιοι και τουρίστες και αφορούν αξιοθέατα, ψώνια και νυχτερινή ζωή, εκσυγχρονισμός των τουριστικών χαρτών που εκδίδει ο ΚΟΤ για την ορθή και ενημερωμένη αποτύπωση των έργων εντός του ιστορικού κέντρου, προώθηση και ενημέρωση των τουριστών με υλικό μέσω του ΟΣΥΠΑ και των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, ισχυροποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς την επιθυμητή κατεύθυνση, με την ελπίδα πως οι δικές τους προσπάθειες θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, διεξαγωγή εκδηλώσεων στο εμπορικό κέντρο για προσέλκυση του κόσμου, παροχή διάφορων εκπτωτικών κουπονιών σε όσους ψωνίζουν από το εμπορικό κέντρο, και άλλα».

Εξωραΐζεται και η συνοικία Μουττάλου

Συνυφασμένη με την εν εξελίξει βελτίωση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Πάφου, είναι και η ανάπλαση που συνεχίζεται στη συνοικία του Μουττάλου, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε τεθεί στο περιθώριο, τονίζει ο κ. Φιλίππου.

Η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει και να βελτιώνεται, εκτιμά, καθώς και ο Μούτταλος έχει συμπεριληφθεί στις περιοχές που τυγχάνουν ήδη ορισμένης αναπτυξιακής πολιτικής, εξωραϊσμού, ευπρεπισμού και γενικότερα καλλωπισμού και βελτιστοποίησης της υφιστάμενης κακής κατάστασης που επικρατεί.

«Επιτέλους, ο Μούτταλος θα αποκτήσει ταυτότητα και υπολογίζεται να μετατραπεί σε μια πανέμορφη συνοικία που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από καμία άλλη περιοχή της Πάφου, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της», τονίζει. «Προσωπικά, έχοντας επισκεφθεί αρκετές φορές τη συνοικία του Μουττάλου, θεωρώ ότι ο Μούτταλος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους λιγοστούς χώρους στάθμευσης που διαθέτει. Ένα πρόβλημα που πιστεύω θα διογκωθεί με την ολοκλήρωση των έργων και με τον κόσμο να ξεκινήσει να διακινείται και να επισκέπτεται περισσότερο την περιοχή. Θα πρέπει άμεσα να βρεθούν οι λύσεις που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό, για να μην προκληθεί περαιτέρω ταλαιπωρία ούτε στους κατοίκους, αλλά ούτε στους επισκέπτες του Μουττάλου.

Πρότασή μου είναι να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς θα αυξηθούν οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης και άμεση εφαρμογή, είτε με σχεδιαστική ρυθμιστική αλλαγή των χώρων, όπως επίσης και με πραγματική αύξηση στο εμβαδόν των υφιστάμενων αυτών χώρων.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι χώροι που προσφέρονται και κυκλοφοριακά θα βολεύουν και να μετατραπούν σε καινούργιους χώρους στάθμευσης.

Τέλος, θα πρέπει να δημιουργηθούν όμορφοι και ασφαλείς «διάδρομοι» που να ενώνουν τον μεγάλο χώρο στάθμευσης της Περβόλας με την Πλατεία Μουττάλου».

Προτάσεις προς αξιοποίηση

Πολλές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί θα πρέπει να τύχουν άμεσης συζήτησης, εμπλουτισμού, έγκρισης και άμεσης εφαρμογής, παρατηρεί ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ. Σε αυτές τις προτάσεις προστίθεται πλέον, τονίζει, η αύξηση των χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και περιμετρικά αυτού.

«Πρότασή μου είναι να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη που να αποδεικνύει πώς θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενοι χώροι στάθμευσης και πως θα αυξηθούν οι χώροι στάθμευσης στους υφιστάμενους αυτούς χώρους, είτε με απλή σχεδιαστική ρυθμιστική αλλαγή των χώρων, είτε και με πραγματική αύξηση στο εμβαδόν των υφιστάμενων αυτών χώρων», αναφέρει ο Φίλιππος Φιλίππου. «Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι χώροι που προσφέρονται και κυκλοφοριακά θα βολεύουν και να μετατραπούν σε καινούργιους χώρους στάθμευσης. Και πάλι, αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει από το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Πάφου».

Πηγή: Φιλελεύθερος