Χάρης Φ. Σοφοκλέους: Ανάγκη για σφαιρικό συλλογικό όραμα

Χάρης Φ. Σοφοκλέους: Ανάγκη για σφαιρικό συλλογικό όραμα

Με βασική μας προτεραιότητα την Πάφο μας, τη δημοκρατία και τη σύνθεση, όλοι μαζί, απλοί δημότες και οργανωμένοι φορείς πρέπει να σταθούμε αρωγοί στο έργο της νέας δημοτικής αρχής, προκειμένου να δώσουμε στην πόλη μας αυτό που της αξίζει και να δημιουργήσουμε μια Πάφο αντάξια των καταβολών της, αλλά συνάμα και αντάξια της προοπτικής και των δυνατοτήτων της.

Ενώ η μέρα της επίσημης ανάληψης από την Πάφο του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας πλησιάζει και ενώ τα εργοτάξια κορυφώνονται, προκειμένου να προλάβουν τα στενά πλέον χρονοδιαγράμματα / περιθώρια υλοποίησης, αν πλησιάσει κανείς τον χώρο της νέας πλατείας Δημαρχείου και του ανάλογου τμήματος της οδού Γρίβα Διγενή (χώρος ο οποίος θα αποτελεί και το επίκεντρο των εκδηλώσεων της τελετής για την ανάληψη), θα παρατηρήσει πολλά να υπολείπονται σε επίπεδο εξωραϊσμού και εικαστικής παρέμβασης.


Τόσο οι προσόψεις, όσο και τα περιτειχίσματα των σχολείων, των γειτονικών κτηρίων και του Δημόσιου Κήπου, χρειάζονται άλλα ένα απλό φρεσκάρισμα και άλλα μια ριζικότερη παρέμβαση. Το ίδιο συμβαίνει με τα προπύλαια του Ιακώβειου Γυμναστηρίου, του οποίου εξίσου αλγεινή εικόνα εκπέμπει και ο εσωτερικός χώρος αλλά και η πλαϊνή περίφραξη, που χρήζουν αντιστοίχως τοπιοτέχνηση ή ίσως τοποθέτηση χλοοτάπητα και εικαστική παρέμβαση (Ίσως τοποθέτηση παιδικών έργων τέχνης).

Θέλω να πιστεύω ότι κάποια από τα πιο πάνω, βρίσκονται μέσα στους άμεσους προγραμματισμούς του δήμου και ότι η εικόνα του εν λόγω χώρου θα έχει ένα αξιοπρεπές πρόσωπο κατά την τελετή. Απ’ εκεί και πέρα όμως η όλη εικόνα εκπέμπει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από έλλειψη σφαιρικού οράματος από διάφορους φορείς, πέραν από τη δημοτική μηχανή που πράττει τα δέοντα…

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο Πάφου και τους εύχομαι να καταφέρουν να συνενώσουν τους δημότες και να ηγηθούν μιας συλλογικής προσπάθειας για το καλό της Πάφου, σε μια τόσο κρίσιμη και νευραλγική καμπή που διανύουμε.

Με βασική μας προτεραιότητα την Πάφο μας, τη δημοκρατία και τη σύνθεση, όλοι μαζί λοιπόν, απλοί δημότες και οργανωμένοι φορείς πρέπει να σταθούμε αρωγοί στο έργο της νέας δημοτικής αρχής, προκειμένου να δώσουμε στην πόλη μας αυτό που της αξίζει και να δημιουργήσουμε μια Πάφο αντάξια των καταβολών της, αλλά συνάμα και αντάξια της προοπτικής και των δυνατοτήτων της. Δε χρειάζεται απαραίτητα επιπλέον οικονομικό κόστος και ούτε επιπλέον περίπλοκοι σχεδιασμοί, παρά μόνο σφαιρικό και συλλογικό όραμα.