Ψάχνουν για απεργοσπάστες στο Υπουργείο

Ψάχνουν για απεργοσπάστες στο Υπουργείο

Σε επαφή με εταιρείες λεωφορείων βρίσκεται η υπουργός Μεταφορών κ. Βασιλική Αναστασιάδου με σκοπό τη συνεργασία μαζί τους σε περίπτωση κατά την οποία δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία αστικών συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδιαφέρον επέδειξαν και μεμονωμένοι λεωφορειούχοι.

Στα υπόψη βρίσκεται και το θέμα της επίταξης των λεωφορείων του ΟΣΥΠΑ και αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνάντησης της υπουργού Μεταφορών με τον Γενικό Εισαγγελέα. Η υπουργός Μεταφορών ανέφερε στον «Φ» ότι θα καταβληθεί κάθε νόμιμη προσπάθεια και θα εξεταστεί κάθε προσφερόμενη επιλογή, με στόχο να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον. Θέση της υπουργού είναι ότι υπάρχουν όρια τα οποία ουδείς μπορεί να υπερβεί και αυτά σχετίζονται με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί αλλά και με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Με βάση την απόφαση του Υπουργικού, δεν μπορούν να δοθούν στην εταιρεία περισσότερα χρήματα από όσα της αναλογούν για το τρέχον έτος, αν και δεν αποκλείονται κάποιες πρόσκαιρες αυξημένες χορηγίες για να μπορέσει αυτή να λειτουργήσει. Πάντως, η υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν μπορούν να δοθούν χρήματα τα οποία το κράτος δεν θα μπορεί να ανακτήσει, σε περίπτωση κατά την οποίαν διαπιστωθεί ότι η εταιρεία εισέπραξε περισσότερα από όσα της αναλογούσαν. Παράλληλα εκφράζεται η θέση πως για την όποια πιθανή ρύθμιση εξευρεθεί, η εταιρεία θα πρέπει να δεσμευθεί.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε την ΚΕΑΑ, η οποία συνήλθε χθες με σκοπό να εξετάσει θέμα πληρωμών στον ΟΣΥΠΑ, ότι ουσιαστικά δεν έχει αρμοδιότητα να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η ΚΕΑΑ εξέτασε υποθέσεις που αφορούν τις εταιρείες λεωφορείων σε διάφορες περιπτώσεις. Πάντως, στέλεχος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε στον «Φ», πως ο κίνδυνος απώλειας δημοσίου χρήματος από ενέργειες που προηγήθηκαν ή δρομολογούνται, είναι ορατός και σε περίπτωση που όντως απωλεσθεί δημόσιο χρήμα η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εγείρει θέμα αναζήτησης ευθυνών.

Από τις 6.00 το πρωί χθες η Πάφος παραμένει για μια ακόμη φορά χωρίς λεωφορεία, αφού οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Συγκοινωνιών Πάφου υλοποιούν την απόφαση τους για επαναφορά των επ’ αόριστο απεργιακών μέτρων εξαιτίας της μη καταβολής του μισθού Απριλίου σε αυτούς. Παράλληλα, το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα μεταξύ των εργαζομένων οι οποίοι θεωρούν ότι γίνονται πολιτικά και οικονομικά παιγνίδια στην πλάτη τους από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και προειδοποιούν ότι πλέον δεν θα αρκεστούν σε κάποιες απλές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για λύση των μέτρων τους.

Αυτό κατέστησε σαφές μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος των οδηγών του Οργανισμού, Χρίστος Ευαγγέλου, ο οποίος επεσήμανε ότι οι μισθοί του προσωπικού δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, αφού παρά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Μεταφορών, το έμβασμα προς τον οργανισμό δεν έχει σταλεί από κυβερνητικής πλευράς, γεγονός, τόνισε, που συνιστά ξεκάθαρο εμπαιγμό τους από τις δύο πλευρές.

Σε αυτό το ζοφερό κλίμα που διαμορφώνεται, έξι χιλιάδες μαθητές και άλλες 16 χιλιάδες εργαζόμενοι και τουρίστες συναντούν ξανά από το πρωί χθες σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση τους, με το «χειρόφρενο» που τράβηξαν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες. Με τη νέα απεργία εκτιμάται μάλιστα ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή ιδιαίτερα για τους μαθητές και τους γονείς τους, δεδομένου ότι θα είμαστε πλέον στην περίοδο των παγκυπρίων εξετάσεων.

Πηγή: Φιλελεύθερος