Όπερα: Έγιναν οι πρώτες πρόβες

Όπερα: Έγιναν οι πρώτες πρόβες

Η Πάφος μετρά αντίστροφα πλέον για το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός στο καλεντάρι των ετήσιων εκδηλώσεων της. Η όπερα  που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο  2-4 Σεπτεμβρίου στον πλατειακό χώρο του Κάστρου, μπαίνει πια στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, με την πρώτη πρόβα των συντελεστών να έχει πραγματοποιηθεί χθες βράδυ στο χώρο της εκδήλωσης.

Τις μέρες αυτές και μέχρι την πρόβα τζενεράλε της Πέμπτης και την επίσημη πρεμιέρα της Παρασκευής, θα εντατικοποιηθούν οι πρόβες και οι τεχνικές προετοιμασίες για να καταστεί και φέτος εφικτή η θεώρηση της όπερας ως ένα πολιτιστικό γεγονός πανευρωπαικής εμβέλειας. Παράλληλα, συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των συντελεστών της παραγωγής του 18ου Pafos Aphrodite Festival, που φέτος ανεβάζει τη δημοφιλή και ρομαντική όπερα “Don Giovanni” του μεγάλου μουσουργού Wolfgang Amadeus Mozart, πραγματοποιείται στην Πάφο.


Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη και ώρα 11.00 π.μ., στο Ξενοδοχείο Alexander the Great, στην παρουσία του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος θα αναλύσει τη φετινή παραγωγή. Θα μιλήσουν επίσης καλλιτεχνικοί συντελεστής της φετινής όπερας και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο αριστουργηματικός «Δον Τζιοβάνι» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, παρουσιάζεται στο 18o Pafos Aphrodite Festival στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, σε συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization CEFAC με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Στον «Δον Τζιοβάνι» ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με το Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Στο εμβληματικό αυτό έργο, που μουσικά υψώνει την αυλαία του Ρομαντισμού με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, αφού η αμφισημία διαπερνά το ποιητικό κείμενο, αλλά και τη μουσική. Η έντονα δραματική μουσική που συνοδεύει την εμφάνιση του υπερκόσμιου στοιχείου και οι εκτενείς άριες των ευγενών, έρχονται σε άμεσο διάλογο με τον ανάλαφρο, καθημερινό ήχο των κωμικών χαρακτήρων.

Tο έργο διαδραματίζεται στον 17ο αιώνα, στη Σεβίλλη της Ισπανίας και αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Δον Τζοβάνι, ο οποίος προσβάλλει και σκανδαλίζει τους υπόλοιπους, μέχρι που συναντά κάτι που δεν μπορεί να σκοτώσει, να χτυπήσει, να αποφύγει ή να ξεγελάσει. Σε μία από τις περιπέτειες του, αποπειράται να βιάσει τη Ντόννα Άννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Δον Τζοβάνι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην κόλαση.

Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται και το κοινό μπορεί να τα προμηθεύεται από τα γραφεία του οργανισμού και διαδικτυακώς. Οι τιμές για τη φετινή όπερα έχουν καθορισθεί στα 25, 40, 50 και 70 ευρώ, ενώ θα γίνεται και φέτος ταυτόχρονα μετάφραση στην ελληνική και αγγλική μέσω υποτίτλων.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Ντόρα Χριστοδούλου