15.566 ασθενείς εξετάστηκαν στην Παθολογική Κλινική του ΓΝΠάφου το 2013

Αύξηση παρατηρήθηκε το 2013 σε σχέση με το 2012


όσον αφορά τον αριθμό ασθενών που εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Σύμφωνα με την Δρ Ανθούλλα Γεωργίου Υπεύθυνη της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου το 2013 εξετάστηκαν 15.566 ασθενείς, ενώ κατά το 2012 εξετάστηκαν 14.251. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνεται ο αριθμός των ασθενών που παραπέμπονται από τους άλλους συναδέρφους άλλων ειδικοτήτων για εκτίμηση.

Η κ Γεωργίου ερωτηθείσα σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου δεν λειτουργεί Αιματολογική , Ογκολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ρευματολογική, Ενδοκρινολογική και Δερματολογική Κλινική και περιστατικά των ανωτέρω ειδικοτήτων νοσηλεύονται υποχρεωτικά στην Παθολογική Κλινική.

Οι κυριότερες αιτίες εισαγωγής ασθενών στην Παθολογική Κλινική το 2013 ήταν – όπως είπε- η κ Γεωργίου, αγγειακά, εγκεφαλικά επεισόδια . Επίσης νοσήματα αναπνευστικού συστήματος, περιστατικά με υπερτασικές κρίσεις. Λοιμώξεις και παρασιτικές ασθένειες, νόσοι κολλαγόνου, αναιμίες, νεοπλασίες, νευρολογικά νοσήματα, λοιμώξεις κεντρικού νευρικού συστήματος, νοσήματα πεπτικού συστήματος, αιμορραγίες πεπτικού, νεφρολογικά περιστατικά αγγειακές παθήσεις κ.λ.π.

Σε σχέση με το 2012 , παρατηρείται αύξηση και των ασθενών που νοσηλεύτηκαν κατά το 2013.  

Ενώ το 2012 , οι εισαγωγές παθολογικών ασθενών για νοσηλεία ήταν 1563 , το 2013 νοσηλεύτηκαν 1633, σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση της Παθολογικής Κλινικής για το έτος 2013.

Εξάλλου οι εισαγωγές Παθολογικών Ασθενών στην ΜΕΘ ήταν 294.

Η Δρ Γεωργίου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού της Επαρχίας Πάφου με την εγκατάσταση χιλιάδων Ελληνοποντίων και τη μόνιμη ή προσωρινή εγκατάσταση χιλιάδων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης κατακόρυφη είναι η αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται την Πάφο για διακοπές. Παρόλο συνέχισε που οι κοινοτικοί δεν είναι εγγεγραμμένοι στους Εκλογικούς καταλόγους της Επαρχίας Πάφου, ωστόσο – όπως είπε- είναι τακτικοί επισκέπτες στο Νοσοκομείο Πάφου για την επίλυση των οξείων ή χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

Η Δρ Γεωργίου σημείωσε επίσης πως το ΓΝΠάφου είναι το μοναδικό Νοσοκομείο δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στην Επαρχία Πάφου και αποτελεί το κέντρο αναφοράς στην Επαρχία για τα δύσκολα περιστατικά υγείας. Αξίζει να σημειωθεί , ότι δύσκολα περιστατικά αποστέλλονται και από τον ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως το Ιατρικό προσωπικό αποτελείται από τέσσερις μόνιμους Ιατρικούς Λειτουργούς Παθολογίας και ένας έκτακτος Ιατρικός Λειτουργός Παθολογίας.

ΚΥΠΕ/ΚΠ/